SCHIMBARE DE STRATEGIE: SUA vor să atragă Rusia de partea lor în confruntarea cu China

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2020

"Lumea liberă trebuie să triumfe în faţa acestei noi tiranii. Dacă lumea liberă nu va schimba China comunistă, fără îndoială China comunistă ne va schimba pe noi", a afirmat Mike Pompeo.

"Lumea liberă trebuie să triumfe în faţa acestei noi tiranii. Dacă lumea liberă nu va schimba China comunistă, fără îndoială China comunistă ne va schimba pe noi", a afirmat Mike Pompeo.

Mişcarea poate avea efecte majore inclusiv pentru România

Strategia axată pe Rusia a fost promovată mai întâi la Washington de Henry Kissinger, pe modelul atragerii Chinei împotriva Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece

Moscova a reacţionat ieri la declaraţia lui Mike Pompeo, potrivit căreia Rusia s-ar putea pronunţa împreună cu SUA împotriva politicii duse de China pe arena mondială, iar reacţia este una previzibilă - negativă, scrie pravda.ru, preluată de Rador. Rusia şi China derulează în prezent un vast parteneriat strategic şi menţin relaţii diplomatice şi economice care se găsesc la un vârf istoric.

Mike Pompeo a susţinut pe 23 iulie, la Biblioteca Prezidenţială "Richard Nixon", un discurs pe care mulţi observatori l-au apreciat drept o declaraţie de "război rece" la adresa Chinei. Secretarul de stat american a spus în acest discurs programatic că poporul chinez şi "naţiunile libere ale lumii" trebuie să se unească pentru a se opune politicii Partidului Comunist al Chinei, care ameninţă libertăţile lumii.

"Lumea liberă trebuie să triumfe în faţa acestei noi tiranii. Dacă lumea liberă nu va schimba China comunistă, fără îndoială China comunistă ne va schimba pe noi", a afirmat Pompeo.

Pompeo a vorbit şi despre o posibilă colaborare cu Rusia împotriva Chinei, răspunzând unei întrebări adresate după susţinerea discursului. Secretarul american de Stat a afirmat că Rusia poate lua poziţie împreună cu SUA împotriva politicii Chinei pe arena mondială. "Cred că există o asemenea posibilitate. Această posibilitate decurge din caracterul natural al relaţiilor dintre Rusia şi China", a spus secretarul de stat.

"Dacă vom colabora cu Rusia sunt convins că vom putea face lumea mai sigură. Cred că are sens să colaborăm cu ruşii pentru a asigura pacea nu numai pentru Statele Unite, ci şi pentru întreaga planetă", a declarat Pompeo.

De scos în evidenţă că strategia combaterii Chinei prin atragerea Rusiei în acest joc a fost promovată mai întâi la Washington, în timpul administraţiei Trump, de către Henry Kissinger, fostul consilier de securitate şi diplomat american. Kissinger este de altfel arhitectul strategiei din timpul Războiului Rece de atragere a Chinei în jocul împotriva Uniunii Sovietice, strategie ce a dus în final la dizolvarea atât a celei de-a doua puteri a lumii la vremea respectivă cât şi a întregului bloc şi mod de viată socialist.

O eventuală încercare a Administraţiei de la Casa Albă de apropiere de Rusia, pe care să o aibă ca aliat în confruntarea cu China, ar putea avea efecte directe pe flancul estic al NATO şi UE, adică în fostele state comuniste în care Moscova a dorit permanent să îşi păstreze sau sporească influenţa. În acest moment, SUA investesc atât financiar, cât şi din punct de vedere militar pentru a păstra aceste state departe de influenţa Rusiei. România, care găzduieşte atât componente ale scutului american anti-rachetă, cât şi baze militare cu prezenţă americană cvasi-permanentă, este unul dintre aceste state aflate la frontiera estică a NATO şi UE.

De altfel, adjunctul lui Mike Pompeo, Stephen Biegun, afirmase anterior, în cadrul audierilor în Comitetul pentru probleme străine al Senatului american, că "Rusia se confruntă cu o serioasă problemă legată de prezenţa Chinei la frontierele sale sudice", explicând că "istoria legăturilor dintre Rusia şi China se remarcă printr-o tensiune considerabilă".

"Faptul că acest lucru este acum trecut sub tăcere din cauza rivalităţii ambelor ţări cu Statele Unite nu constituie o bază solidă a relaţiilor chino-ruse", a subliniat Biegun. Totodată însă el a declarat că în prezent practic nu există posibilitatea stabilirii de legături între Rusia şi SUA şi a acuzat de acest lucru Moscova.

Reacţia Moscovei

Comentând afirmaţiile făcute de Mike Pompeo, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că "Moscova nu face parte niciodată din alianţe îndreptate împotriva cuiva".

"Noi nu legăm prietenii împotriva cuiva, şi, fie că este vorba de asociaţii de integrare sau de asociaţii politice, toate au ca scop dezvoltarea unor legături de bună vecinătate şi reciproc avantajoase. Rusia nu participă la alianţe împotriva cuiva", a subliniat Peskov.

"Aceasta este acum nu pur şi simplu o retorică agresivă, susţinută de acţiuni nu mai puţin agresive, dar acum aceasta este o încercare de a provoca o anumită ciocnire între Rusia şi China în sfera publică. Acest lucru, vă pot asigura, nu va reuşi", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, când a deschis pe 24 iulie consultările ruso-chineze privind problematica informaţională la nivel de ministere de externe.

Presa rusă afirmă în aceste zile că retorica anti-chineză a administraţiei americane are legătură cu campania electorală a preşedintelui Donald Trump, care se pronunţase în repetate rânduri foarte dur la adresa Chinei. Ideea preşedintelui american de a-l invita pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la summitul G-7 are legătură, în mare măsură, cu aceeaşi idee a constituirii unei anumite "alianţe anti-chinezeşti", potrivit presei ruse.

Steve Biegun, adjunctul secretarului american de Stat, a mai declarat în iunie pentru Financial Times că este încrezător că SUA ar putea fi mai abilă în a găsi fisurile din relaţia aparent solidă dintre Rusia şi China. El a adăugat că relaţia China - Rusia e susţinută doar de "determinarea reciprocă de a contesta SUA".

Elbridge Colby, un fost oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului care a contribuit la strategia naţională de apărare a SUA, a declarat la rândul său pentru Financial Times că "scopul nostru ar trebui să fie de a creşte distanţa dintre China şi Rusia", adăugând că SUA ar trebui să reducă poziţiile care irită Moscova.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. E clar ca exista un razboi rece intre - modelul chinezesc care risca sa se raspindeasca deja in toata lumea si sistemul capitalist si lumea liberă . Lumea libera - NU e compatibila cu un sistem de urmarire constanta a fiecarui individ asa cum se intimpla de mult in China - dar calea actuala cu inocularea panicii la nivel mondial poate duce pas cu pas catre acelasi model tiranic chinezesc...

    O schimbare majora la nivel mondial trebuie facuta - alfel din ratiuni capitaliste ... sistemul tarilor libere poate fi invins cu propriile arme ...de fapt! 

    1. Copil mic si nestiutor. Minutea asiatica Coreea de Sud este campioana urmaririi individuale. Totul este monitorizat. Copilule, ce urmareste NSA nu poate urmari nimeni in lume. Si tu vorbesti de Lumea Libera? Care frate? Ca sigur nu este cea Nord Americana. Economia nu mai este de mult libera. Se tiparesc trilioane si trilioane pentru ca piata de actiuni sa nu se corecteze prea mult, sa revina la cotatii imposibile. Care Lume Libera? Ce indrugi acolo povesti de liceu?

    Vai dar vai...ce-o să facă acum propaganda vestului, alde Pârvulescu, Prelipceanu și alți analiști și mâncători de rahat ai capitaliului imperialist? Rămân fără obiectul muncii fara servici.

    1. Ceilalti, nu si nu, ca esti doar sarit de pe fix.

      Bai, interesul vostru, al rusilor, este sa fiti impotriva Chinei. Dar sunteti cam idioti si nu va intelegeti interesul din prea multa ura fata de USA.

      PS. Brics ce se mai aude de el? Ca ne innebuneati cu chestia asta. 

      Intr-o parte batul bagat prin gard ,la asmutire , de autoproclamatul jandarm american ,intristat ca-i trece vremea . in contrast cu raspunsul calm , didactic dar deferent si seniorial al diplomatiei ruse .Cel putin in aceasta problema mujicul e mai domn decat yankeul !

      Ai perfectă dreptate este omul rușilor. Sunt surprins că nu răspunde la comentariile negative, Cred că i s-a spus ca doar sa semene neîncrederea printre oamenii mai slabi,pentru că pe ceilalți nu-i poate convinge cu astfel de aberații !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb