Sebastian Burduja, ME: "Suntem în mijlocul unei revoluţii energetice pentru România"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 septembrie

Sebastian Burduja, ME: "Suntem în mijlocul unei revoluţii energetice pentru România"

Responsabilitatea este elementul de bază despre care a vorbit Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în mesajul pe care ni l-a trimis din New York, unde participă la reuniunea anuală a Organizaţiei Naţiuniunilor Unite.

Ministrul de resort ne-a transmis: "Există un principiu sfânt: cui i s-a dat mult, i se va cere mult, iar României i s-a dat mult în sectorul energetic. Avem resurse pe care şi le-ar dori orice ţară. Avem resurse hidro cu o pondere în mixul de producţie energetică a României între 25 şi 35%, în funcţie de condiţiile de zi. Avem energie nucleară, un program lansat în anii 1970 care a privit către Occident, nu a apelat la tehnologie sovietică, aşa cum a făcut regiunea Europei Centrale şi de Est. Toate statele din jurul nostru depind şi astăzi de Federaţia Rusă.

România nu are un ciclu clar integrat. Avem resurse de gaz şi, prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, un proiect în grafic, Neptun Deep; din 2027 vom fi producătorul numărul unu din Uniunea Europeană. Şi avem, bineînţeles, un potenţial fantastic de energie regenerabilă, solar şi eolian, inclusiv din largul Mării Negre, unde am adoptat în timpul mandatului meu una dintre cele mai importante legi din sectorul energetic, legea pentru energie eoliană offshore, pentru a putea exploata până în 2032 potenţialul de peste 76 de Gigawatti, aşa cum spune Banca Mondială, pe care România îl are în largul Mării Negre. Ce facem cu toate acestea? Ei bine, în 15 luni de mandat m-am străduit, împreună cu echipa din Ministerul Energiei, să atragem cât mai multe fonduri, să punem aceşti bani la bătaie în piaţa liberă. Asta înseamnă aproape 14 miliarde de euro - fonduri nerambursabile atrase. Sunt fonduri pentru energie regenerabilă, undeva la 10.000 de megawaţi, finanţaţi, solar şi eolian, fonduri pentru noi grupuri pe gaz, 3500 de megawaţi, producţie în bandă, energie sigură şi la un preţ competitiv. Sunt fonduri pentru reţeaua de transport şi distribuţie a României, energie electrică, undeva la peste un miliard şi jumătate de euro doar partea nerambursabilă. Sunt investiţii fără precedent şi suntem în mijlocul unei revoluţii energetice pentru România. Este o onoare să putem dinamiza tot acest demers, să-l putem construi împreună, mediul public şi mediul privat. Şi pentru că suntem la un eveniment BURSA, pentru că apreciez ceea ce faceţi, acest eveniment, vă apreciez cititorii, apreciez companiile private, vă spun că această revoluţie energetică nu se poate face decât într-un parteneriat între mediul privat şi Guvern, stat şi privat. Acest parteriat aş vrea să-l construim împreună".

Sebastian Burduja a subliniat că ministerul de resort va lansa o serie de programe prin care România să aibă energie sigură, verde, la un preţ accesibil şi competitiv mediului privat.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. vorbe.

    Sunt doi ani de cand nu am primit nimic ca prosumator.  

    NU ATI SIMPLIFICAT NIMIC.  

    anre ESTE O AGENTIE A FURTULUI.  

    De ce nu dati norme astfel incat sa pot folosi productia dintr-o parte in alta parte unde sunt proproietar tot eu?

    Burduja a ajuns echivalent cu palavragiu fara fond 

    1. Vindeti dom'le putin mai ieftin la vecini... si va cumparati dincolo. Aaa... nu vor sa cumpere NUMAI CAND e soare si nu INTOTDEAUNA CAND e soare, nu? Asa-s vecinii, invidiosi, va saboteaza afacerea.

      Nici nu vei primi. Tot ce vei primi e un impozit pe razele soarelului, din partea statului... asta vei primi. Stai sa treaca alegerile.

      vorbe goale, dar ce bun era șantajul Gazprom, dependența de Putler, un vis.

      Bate campii, daca era vreo "revolutie" vedeai santiere peste tot.

      Deocamdata vedem doar coruptie peste tot.  

      Singurii care au facut ceva au fost privatii care si-au montat panouri si acum nu au ce face cu energia.

      Halal revolutie energetica ! 

      Vorbe goale!

    Burduja prim-ministru!

    Prostimea trebuie manipulată înainte de alegeri, după alegeri vine ciolanul, ăștia de 10 ani tot fac digitalizarea sistemului public, nimeni nu-i mai crede pe acești șmecheri

    Ce ne opreste sa vindem ieftin energia produsa de noi? Nimic si nimeni.

    asa zisa energie verde este cea mai scumpa si economic nesustenabila-vorbesc de solar si eolian--fara subventiile platite de noi toti.Avem energie scumpa si intermitenta datorita marilor investitii facute.Suuuper afacere....cea mai ieftina energie -pe carbune- oarncam la gunoi pentru ideologie

    1. Ultima dată când am verificat, energia verde pe care o produc era gratuită și-mi permitea să reduc consumul de gaz. Dacă tu zici că e mai bine să stai să vezi cât îți dă Ciolacu "survenție", cine sunt eu să te opresc?!?

      Si Wall Street a ajuns la aceeasi concluzie zilele trecute, au anuntat ca fara energie nucleara nu se rezolva nimic doar cu vant si soare.

      Ceea ce nu face energia verde scumpă și nesustenabilă.

      Energia verde e foarte buna, problema e ca apare cand are chef si tine exact cat are chef.

      Și? Se poate echilibra sistemul, fără Putler. Se diferențiază prețul zi/noapte, încurajezi consumul de zi și s-au cam terminat problema.

      Putler n-are a face. Daca eu am un kWh in plus si vreau sa scap de el cand soarele e sus pe cer, nu inseamna ca automat cineva are nevoie de el, doar pentru ca e verde. Voi luati lapte numai cand trece vacaru pe bulevard? Cand are el chef, surplus sau vaca lui binevoieste sa produca ceva?

      Daca n-are nevoie nimeni de el, nu ajunge în sistem. Infrastructura se poate adapta, există contracte, se menționează clar puteri, nu-i vreun secret. Distribuitorii caută soluții pt a profita.

      Nu-i cu lapte. 

    Planul pentru Bucuresti, ce ne faceam noi daca iesea Burduja primar general ? Ne trezeam in mijlocul revolutiei energetice si nici nu stiam.

    1. Muta transportul in subteran.

      sub metrou?

    Au distrus independenta energetica a Romaniei. El si Iohannis la pus.car.ie. Gu.noa.ielor.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb