Datele preliminare de la IHS Markit, privind indicii activităţii în sectorul privat din zona euro, arată o temperare semnificativ peste aşteptări a creşterii, atât la nivelul industriei prelucrătoare, cât şi la nivelul serviciilor.
Indicele PMI (Purchasing Managers' Index) agregat pentru zona euro a scăzut până la 54,1 puncte în luna mai 2018, cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, de la 55,1 în luna precedentă (vezi graficul) (n.a. o valoare sub 50 indică o contracţie a activităţii).
Indicele PMI al activităţii din sectorul serviciilor a scăzut până la 53,9, un minim al ultimelor 16 luni, de la 54,7 în luna anterioară, iar indicele producţiei din industria prelucrătoare a scăzut până la 54,5, de la 56,2.
Temperarea activităţii a avut loc pe fondul celei mai rapide creşteri a costurilor de producţie din ultimele 3 luni, determinată de creşterea preţurilor energiei şi a presiunilor de creştere salarială, după cum se arată în comunicatul de presă de la IHS Markit.
În ciuda creşterii accelerate a costurilor de producţie, preţurile de vânzare ale produselor au înregistrat cea mai redusă creştere din ultimele 8 luni, în condiţiile în care "companiile au raportat dificultăţi în creşterea preţurilor, pe fondul unei cereri finale slabe".
Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit, a precizat în raport că activitatea din sectorul privat a fost afectată de numărul neobişnuit de mare al zilelor de sărbătoare, însă "rezultatele dezamăgitoare din luna mai 2018 va readuce în atenţie riscurile cu care se confruntă zona euro".
Anders Svendsen, economist la Nordea Markets, a declarat pentru Bloomberg că "noile date contrazic ideea că perioada mai slabă prin care trece economia europeană este doar temporară", iar analiştii de la Investing.com apreciază că temperarea semnificativă a activităţii din zona euro va conduce la atenuarea aşteptărilor privind orizontul de timp al normalizării politicii monetare a BCE.
Surpriza cea mai mare a venit din Germania, unde indicele agregat al activităţii a scăzut până la 53,1 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni, în condiţiile în care indicele activităţii din servicii a scăzut până la 52,1 puncte, tot minim al ultimelor 20 de luni, iar indicele producţiei din industria prelucrătoare a atins un minim al ultimelor 18 luni, de 55 puncte.
Companiile germane incluse în sondajul IHS Markit au raportat şi un declin al ratei de creştere a comenzilor noi, pe fondul celei mai reduse încrederi în perspectivele mediului de afaceri din noiembrie 2016.
Temperarea semnificativă a activităţii sectorului privat din Germania este marcată de creşterea presiunilor asupra marjelor de profit, în condiţiile în care avansul costurilor de producţie s-a menţinut aproape de maximul ultimilor 7 ani, iar preţurile produselor finite nu pot fi majorate corespunzător, pe fondul unei cereri în scădere.
Încetinirea creşterii s-a înregistrat şi în Franţa, unde sectorul serviciilor a dat tonul tendinţei generale. Indicele agregat al activităţii a scăzut până la 54,5 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, de la 56,9 în luna precedentă, în condiţiile în care indicele sectorului serviciilor a scăzut până la 54,3, de la 57,6 în luna anterioară.
Indicele activităţii din industria prelucrătoare a crescut până la 55,1, cel mai ridicat nivel din ultimele 3 luni, de la 53,8 în luna precedentă, pe fondul unei creşteri cu 0,7 puncte a indicelui producţiei, până la 55,5. Şi în Franţa temperarea activităţii din sectorul privat a avut loc pe fondul unei creşteri accelerate a costurilor de producţie, care nu poate fi compensată integral prin creşterea preţurilor pentru clienţii finali.
Speranţa că totul nu este decât o încetinire temporară încă mai există, deşi limitele credibilităţii sunt forţate puternic pentru cei care găsesc tot felul de explicaţii "exogene".
Pe piaţă reacţiile au fost imediate. DAX, principalul indice bursier din Germania, a scăzut cu peste 1,5% în perioada când au fost publicate datele de la IHS Markit, iar apoi declinul s-a extins până la 1,7%, în timp ce principalul indice bursier din Franţa, CAC 40, a scăzut cu peste 1,4%, pe fondul unui declin generalizat al principalilor indici internaţionali şi a creşterii volatilităţii.
Şi cursul euro a fost afectat semnificativ. Moneda unică a coborât sub pragul de 1,17 USD/EUR pentru prima dată în ultimele 6 luni.
Perspectiva extinderii orizontului de aplicare a politicii monetare ultrarelaxate a BCE a condus la scăderea masivă a randamentului pentru obligaţiunile de 10 ani ale Germaniei, cu peste 10%, până la circa 0,5%, conform datelor de la Investing.com, în timp ce vânzarea obligaţiunilor guvernamentale ale Italiei s-a accentuat. Randamentul titlurilor de 10 ani a depăşit pragul critic de 2,4% şi a ajuns până la 2,45%.
Deşi un verdict final cu privire la eficienţa tiparniţei BCE este, poate, prematur, semnalele din economia reală arată că la o creşterea economică susţinută nu se poate ajunge doar prin inundarea pieţelor cu însemne monetare.
Deocamdată mai merge "povestea" cu factorii temporari sau exogeni care împiedică manifestarea deplină a "miracolului" tipăririi. Până când?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2018, 00:27)
Pana se termina kerosenul pentru elicoptere.
Sau poate ca pana la referendumul elvetian ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2018, 13:30)
Noi zburdam!
2.1. zburam in jos... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de king rocker în data de 07.06.2018, 11:57)
Zburam in jos, pe datorie, cu consum pe credit si imobiliare pe perfuzie de la stat