Curtea de Conturi Europeană (ECA), prin Comitetul de Contact, a elaborat un Compendiu de audit privind Securitatea Cibernetică în Uniunea Europeană şi în statele membre ale acesteia, urmărind auditul rezilienţei sistemelor informatice critice şi a infrastructurilor digitale în faţa atacurilor cibernetice, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Curţii de Conturi a României, remis marţi AGERPRES, compendiul sintetizează rezultatele unor audituri efectuate de 12 instituţii de profil din statele membre şi de Curtea de Conturi Europeană, datele fiind desprinse din rapoarte publicate în perioada 2014-2020. Auditurile menţionate au abordat aspecte precum protecţia datelor cu caracter privat, integritatea centrelor naţionale de date, securitatea instalaţiilor de utilităţi publice şi punerea în aplicare a strategiilor naţionale în domeniul securităţii cibernetice într-un sens mai larg.
"În documentul de informare difuzat de ECA, a cărui versiune în limba română poate fi consultată pe pagina de internet a instituţiei noastre, www.curteadeconturi.ro, este subliniată importanţa strategică a securităţii cibernetice şi sunt descrise motivele pentru care aceasta reprezintă o provocare pentru autorităţile publice, pentru întreprinderi, dar şi pentru persoanele fizice. Este evidenţiat, de asemenea, fenomenul tot mai prezent al dezinformării, considerat drept o ameninţare accentuată la adresa coeziunii sociale în societăţile şi sistemele democratice", menţionează Curtea de Conturi a României.
Modelele de guvernanţă în materie de securitate cibernetică diferă de la un stat membru la altul. În plus, la nivel naţional, responsabilitatea pentru securitatea cibernetică este împărţită adesea între mai multe entităţi. Aceste diferenţe ar putea împiedica, la nivel naţional, şi cu atât mai mult la nivelul UE, cooperarea de care este nevoie pentru a se răspunde la incidentele transfrontaliere de mare amploare şi pentru a face schimb de informaţii privind ameninţările - constată ECA, potrivit compendiului.
În concordanţă cu preocupările europene în domeniu, Curtea de Conturi a României a înfiinţat, la sfârşitul anului trecut, Serviciul pentru auditarea sistemelor informatice, o structură compusă din opt auditori publici externi care lucrează deja la configurarea standardelor şi metodelor de audit potrivit recomandărilor Grupului de lucru al auditului IT din cadrul EUROSAI (Organizaţia Europeană a Instituţiilor Supreme de Audit).
"Amintim, de asemenea, că în luna februarie a acestui an, Curtea de Conturi a României şi Curtea de Conturi a Turciei - care deţine Preşedinţia EUROSAI - au semnat un Acord pentru Consolidarea Capacităţii în auditul IT, în baza căruia partenerii turci împărtăşesc auditorilor publici externi din România experienţa practică în materie", se mai spune în comunicat, potrivit Agerpres.