ŞEDINŢA CSM CU UŞILE ÎNCHISE Şapte probleme trebuie rezolvate până la următorul Raport pe justiţie

Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2010

Cătălin Predoiu a prezentat la şedinţa CSM problemele ce trebuie rezolvate până la următorul Raport al CE.

Cătălin Predoiu a prezentat la şedinţa CSM problemele ce trebuie rezolvate până la următorul Raport al CE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la începutul discuţiilor cu membrii CSM, că a solicitat această întâlnire înainte de "a da verde" unei reevaluări a Comisiei Europene a raportului pe justiţie, urmare a contestării de către partea română a unor afirmaţii din document. "Motivul (întâlnirii - n.r.) este unul singur: ştiţi foarte bine că avem un raport cu destule probleme pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Eu am avut o discuţie la Comisie în care am cerut o reevaluare a realităţilor din Justiţie - şi nu o reevaluare de etapă - ci reevaluarea Raportului, având în vedere că am contestat afirmaţii din interiorul lui de când l-am primit", a spus şeful statului.

El a precizat că, în urma solicitării sale, Comisia Europeană a fost receptivă şi a transmis un set de elemente care ar putea face obiectul unei reevaluări.

"Important este să stabilim, înainte de a da undă verde acestei reevaluări, dacă putem să răspundem celor şapte puncte", a spus Băsescu.

El a arătat că ar fi foarte important să se poată "da verde" reevaluării respective, întrucât, în mod evident, există ţări membre care leagă accesul în spaţiul Schengen de Raportul pe justiţie, chiar dacă, aparent, nu au nicio legătură. "Deci, pentru a avea certitudinea că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu ne va ridica probleme în acceptarea noastră în Spaţiul Schengen în luna aprilie 2011, ar trebui să găsim o formulă să răspundem pozitiv", a spus Băsescu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a prezentat, ieri, la şedinţa CSM, un raport cu şapte probleme care trebuie să fie rezolvate până la următorul Raport pe justiţie. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, discuţiile au fost "constructive, fără reproşuri".

Printre problemele semnalate de ministrul Justiţiei s-au numărat cea a resurselor umane, unificarea practicii judiciare, mica reformă, lansarea unor programe de audit precum şi accelerarea judecării şi finalizării unor dosare complexe care stagnează de ani buni în justiţie. Totodată, discuţiile au vizat problema recrutării inspectorilor din cadrul Inspecţiei Judiciare.

Referitor la toate aceste aspecte, preşedintele Traian Băsescu a solicitat participanţilor la şedinţa CSM să se rezolve aceste chestiuni semnalate în Raportul pe justiţie pentru că ele contează pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Întâlnirea de la CSM s-a desfăşurat cu uşile închise.

Comisia Europeană a dat publicităţii, în 20 iulie, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.

Executivul UE "invita" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

CE arăta că, în pofida unor progrese în anumite domenii, existau importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic era insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezentau un serios pas înapoi.

Comisia recomanda României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia preciza că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb