ŞEDINŢA DE BILANŢ A SRI Traian Băsescu: Intervenţia din Libia ar putea creşte riscul terorist

Ziarul BURSA #Politică / 24 martie 2011

Traian Băsescu: Intervenţia din Libia ar putea creşte riscul terorist

George Maior: O atenţie prioritară va fi acordată prevenirii terorismului

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia ieri, la şedinţa de bilanţ a SRI, asupra riscului terorist, care ar putea creşte urmare a intervenţiei din Libia, fără a avea România principală ţintă şi a cerut să se ia din timp măsuri. Preşedintele a spus: "Am atras atenţia în cadrul bilanţului şi asupra riscului terorist care, în opinia noastră, urmare a intervenţiei din Libia, va creşte, fără a avea România ca principală ţintă, dar există riscul, ca urmare a intervenţiei, să avem o perioadă de instabilitate în nordul Africii, să fie atrase grupări islamiste extremiste în activităţi teroris-te, ca urmare a intervenţiei din Libia şi trebuie să se ia din timp toate măsurile ca eventuale creşteri ale riscului terorist să nu ne prindă nepregătiţi".

Directorul SRI a confirmat că o atenţie prioritară a SRI va fi acordată prevenirii terorismului, având în vedere că instabilitatea din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii poate avea "anumite efecte asupra securităţii naţionale".

Băsescu: 2010 a fost anul în care SRI a realizat cele mai bune performanţe

2010 a fost anul în care SRI a realizat cele mai bune performanţe, consideră Traian Băsescu, subliniind că pregătirea noii strategii în era informatică este un pilon important, care va permite adaptarea continuă la realităţi.

În ceea ce priveşte procesele prin care urmează să treacă SRI, şeful statului a subliniat că trebuie înţeles că reformarea şi restructurarea Serviciului nu reprezintă un proces care încheie modernizarea şi că SRI trebuie să dobândească acea calitate necesară de adaptare continuă la realităţi.

Preşedintele a precizat că pregătirea noii strategii SRI în era informatică este un pilon extrem de important, care va permite SRI adaptarea continuă la realităţile şi nevoile României. Adaptarea la era informatică nu trebuie să însemne o neglijare a capacităţii SRI de a culege informaţii din sursă umană, a spus Traian Băsescu.

Domnia sa a adăugat: "Putem spune că SRI a trecut la un sistem de planificare multianuală, ceea ce guvernele nu reuşesc cu bugetul, şi proba că s-a trecut la un sistem de planificare multianuală este că priorităţile informative ale anului 2011, aşa cum ele au fost aprobate în şedinţa CSAT de ieri (marţi - n.r.), nu au suferit schimbări consis-tente în raport cu anul 2010 şi ele, enumerate în câteva cuvinte, se referă la combaterea riscurilor asociate fenomenului de corupţie, la bătălia cu evaziunea fiscală. Şi, aici, aş face o menţiune - rezultatele din partea a II-a a anului 2010 au arătat eficienţa lucrului interinstituţional. (...) O prioritate rămâne în continuare siguranţa energetică şi eventuale vulnerabilităţi din punctul de vedere al asigurării necesarului de energie pentru economia naţională şi pentru populaţie".

Alte priorităţi ale SRI, în opinia preşedintelui României, sunt: sesizarea disfuncţionalităţilor din aparatul de stat, la nivel central şi local, implicarea SRI în destructurarea grupărilor de crimă organizată de la nivel local, securitatea alimentară şi nucleară, precum şi securitatea sistemului de sănătate.

"Rămâne o prioritate securitatea sis-temului de sănătate, unde încă nu avem un răspuns de ce, dacă a crescut bugetul de la 1 miliard la 4 miliarde de euro, de ce asistenţa medicală este mai slabă. Încă nu avem un răspuns clar şi implicit nu avem o soluţie de gestionare eficientă a resurselor", a adăugat Băsescu.

Maior: Riscurile pentru 2011 - corupţia, economia subterană, insecuritatea energetică

Directorul SRI, George Maior, a precizat, ieri, că în 2011 România se va confrunta atât cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate între altele de corupţie, cât şi cu riscuri internaţionale, de la spionaj la insecuritate energetică, serviciul urmând să acorde o atenţie prioritară prevenirii terorismului. "În 2011, România se va confrunta atât cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate de corupţie, economie subterană, contrabandă şi crimă organizată, cât şi cu menţinerea sau chiar creşterea unor riscuri internaţionale - de la spionaj la insecuritate energetică", a declarat George Maior.

George Maior: Anul 2010 a fost, fără îndoială, anul performanţei operaţionale a SRI

Directorul SRI, George Maior, a declarat, ieri, după şedinţa de bilanţ a Serviciului, că 2010 a fost, "fără îndoială", anul performanţei operaţionale şi că acesta marchează "poate cele mai importante succese operaţionale" ale SRI din ultimul deceniu. George Maior a spus: "Anii 2007 şi 2008 au fost anii transformării şi reorganizării SRI, anul 2009 anul cooperării şi consolidării instituţionale, anul 2010 a fost, fără îndoială, apreciem acest lucru în urma analizei noastre, anul performanţei operaţionale. Practic, am început să culegem roadele reformelor din anii anteriori - schimbări de structuri, îmbunătăţirea analizei, reorganizarea modului de lucru cu sursele secrete. Anul 2010 marchează poate cele mai importante succese operaţionale ale SRI din ultimul deceniu. Multe, de fapt, au şi beneficiat de o anumită mediatizare. Pot afirma că am avut o abordare adecvată şi ofensivă în 2010 în gestionarea unor riscuri din ce în ce mai dinamice şi mai diverse".

El a adăugat că SRI a avut contribuţii importante în combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a crimei organizate, a prevenit şi contracarat activităţi ale unor grupări radicale cu potenţial terorist şi a înregistrat realizări relevante în domeniul contraspionajului.

"Aceste succese sunt cu atât mai remarcabile, având în vedere că anul 2010 a fost şi pentru noi un an dificil datorită restricţiilor bugetare. Cu toate acestea, nu am diminuat, datorită capacităţilor noastre de planificare internă în cadrul Serviciului, niciun moment resursele financiare în domeniul operativului, astfel încât am putut să funcţionăm în paramentrii noştri normali", a mai spus directorul SRI.

El a subliniat totodată cooperarea SRI cu MAI, Ministerul Public, SIE, structurile de informaţii ale MApN.

Directorul SRI a mai spus că acumulările profesionale ale angajaţilor Serviciului sunt recepţionate pozitiv de către cetăţeni, el susţinând că, potrivit unei cercetări sociologice independente, aproape 70% dintre români consideră că SRI este o instituţie diferită de vechea Securitate, că peste 50% spun că Serviciul s-a reformat după 1989 şi că 40% dintre români au un nivel ridicat de încredere în SRI.

Băsescu: Mulţumesc lui Maior că a rezistat la orice încercare de a se influenţa numirile în SRI

Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit ieri directorului Serviciului, George Maior, că a rezistat la orice fel de încercare de a se influenţa din afara serviciul numirile la nivelul acestei instituţii. Potrivit şefului statului, modernizarea "rapidă şi temeinică" a SRI a fost posibilă pentru că nu a putut fi influenţată, prin numiri, de oameni politici, de partide. Băsescu a subliniat că, din 2004, de când este preşedinte, nu a acceptat niciun fel de intervenţie în numirile la nivel judeţean sau central în serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb