Şeful ANAF îi răspunde lui Iohannis: "Nu am luat bani doar de la covrigării"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 1 aprilie 2015

O ţară nu poate funcţiona fără firme, la fel însă cum nu poate funcţiona nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până în prezent, a declarat Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, care a adăugat că ANAF a colectat un miliard de euro din combaterea "marii evaziuni", potrivit biroului de presă ANAF.

Diaconu a afirmat acestea în urma delaraţiilor de ieri ale preşedintelui Iohannis pe tema controalelor ANAF din ultima vreme.

"Domnul preşedinte are dreptate. O ţară nu poate funcţiona fără firme. La fel cum nu poate funcţiona nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până acum. De când sunt la conducerea ANAF, combaterea marii evaziuni a fost şi este prioritate de gradul zero. Iar rezultatele făcute public confirmă acest lucru.

Când ai în primul an de activitate al Direcţiei Antifraudă peste 700 de sesizări penale iar 90% dintre acestea sunt dosare de peste 1 milion de euro, din total prejudicii descoperite de vreo 800 milioane de euro, cred că este evident pentru oricine că linia prioritară e dată de marea evaziune. Mica evaziune este însă un flagel la fel de periculos, tratat cu seriozitate în orice ţară civilizată. Iar ANAF exact asta face.

Prin vehicularea în mod insistent, de către mass-media, a celor două - trei cazuri nereale, pe care le-am dezminţit de atfel, se încearcă să se arunce o umbră de îndoială asupra seriozităţii şi determinării cu care ANAF s-a angajat în combaterea evaziunii şi a diminuării economiei subterane, la toate nivelurile.

Sunt convins însă că, nu peste foarte mult timp, când surplusul de venituri obţinut din combaterea evaziunii, va ajuta la relaxarea fiscalităţii, păstrând România în ţintele de deficit, lumea va înţelege că nu este vorba de nicio exagerare a ANAF, ci de respectarea legii şi asigurarea unui mediu concurenţial onest la absolut toate nivelurile.

Avem deja aproape 1 miliard de euro în plus. Aceştia nu sunt bani colectaţi de la covrigării şi florării, ci din eficientizarea colectării şi combaterea marii evaziuni.

Procesul profund de reconstrucţie în care se află ANAF dă deja primele rezultate şi aşează ANAF în rândul instituţiilor care asigura funcţionarea statului de drept. Atât timp cât voi fi în fruntea ANAF, acest proces este ireversibil", arată declaraţia Preşedintelui ANAF pentru Mediafax, remisă azi redacţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că Fiscul lucrează ca pendulul, întrucât uneori nu se ocupă de probleme, iar alteori se ocupă de detalii care nu merită atenţia, şi i-a sfătuit pe jurnalişti să întrebe la ANAF dacă o ţară fără firme poate să funcţioneze.

Întrebat ce părere are despre situaţia din ultimele zile cu închiderea firmelor, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "România este o ţară în plină reformare, tot timpul facem o reformă, ba în învăţământ, ba în sănătate, pe urmă la Fisc, pe urmă la ANAF, pe urmă la Codul Fiscal şi, din păcate, trebuie să constat că există tendinţa de a lucra ca pendulul, dintr-o extremă în cealaltă. Ba avem situaţii în care Fiscul nu se ocupă de aceste chestiuni, ba avem situaţii în care Fiscul se ocupă câteodată de detalii care chiar nu cred că merită foarte multă atenţie".

Iohannis şi-a exprimat speranţa că după schimbările care se fac în prezent la ANAF se va ajunge "la o normalitate".

Întrebat dacă diminuarea evaziunii fiscale se poate face prin închiderea de localuri şi magazine inclusiv pentru sume derizorii, şeful statului a afirmat că ar fi bine să fie căutate proceduri care încurajează investitorii şi micii investitori "să-şi ducă afacerea mai departe" şi "nu să găsim metode prin care să închidem firmele".

"La modul concret, cred că este foarte bine să întrebaţi chiar la ANAF cum văd ei chestiunea şi dacă dumnealor cred că o ţară fără firme poate să funcţioneze", a mai spus Klaus Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb