ŞEFUL BIROULUI FMI PENTRU ROMÂNIA, TONNY LYBEK: Modificarea cadrului macroeconomic, posibilă în august

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iunie 2009

Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria.

Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria.

Şeful Biroului FMI pentru Româ­nia şi Bulgaria, Tonny Lybek, a comentat, ieri, pentru Agerpres, evoluţia situaţiei economice a ţării noastre.

Reprezentantul FMI a remarcat că scăderea în termeni reali a PIB în România, în primul trimestru al anului 2009 (-6,2%) a fost mai dură decât anticipase Fondul în luna martie.

Conform spuselor sale, în luna martie, FMI s-a angajat să susţină programul economic al României cu o scădere reală a PIB de -4,1% în 2009 şi cu o stagnare (medie de 0%) în 2010. FMI a anticipat o relansare a activităţii în cea de-a doua parte a anului 2010.

"Acum monitorizăm situaţia îndeaproape şi, dacă factori aflaţi în afara controlului exercitat de autorităţile române o vor impune, vom ajusta cadrul macroeconomic în timpul misiunii ordinare de evaluare de la începutul lunii august", a subliniat Tonny Lybek

În opinia sa, după ce BNR a redus la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani şi fără clauze de plată în avans, ţara noastră iese dintr-o perioadă de creştere excesivă a creditării şi păşeşte într-una de criză a creditelor.

"Acest fenomen este cauzat de faptul că ieşim dintr-o perioadă în care riscul a fost subevaluat şi am intrat într-una în care riscul este greu de evaluat", spune Lybek, care adaugă: "Acest fenomen este cauzat de faptul că ieşim dintr-o perioadă în care riscul a fost subevaluat şi am intrat într-una în care riscul este greu de evaluat. Autorităţile române au făcut un pas lăudabil prin adoptarea unui program dur de ajustare, care este sprijinit atât de FMI, cât şi de alte instituţii internaţionale financiare. Ca atare, guvernul a reuşit să reducă lipsa internă de încredere".

Referitor la situaţia din sectorul bancar, partea de analiză a cadrului macroeconomic din acordul Stand-By, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria precizează că "din cauză că aproape 90% din băncile româneşti se află în mâini străine, implicarea băncilor-mamă de peste hotare şi a autorităţilor naţionale trebuie să joace un rol important în eforturile de stabilizare a României".

Tonny Lybek a explicat: "Toate cele nouă bănci mamă şi-au confirmat decizia de a se implica în cadrul programelor multinaţionale de sprijin şi de a-şi păstra expunerea în România. În cazul în care condiţiile de pe piaţa monetară o vor permite, BNR va fi pregătită să relaxeze treptat ratele rezervelor obligatorii, care vor contribui la stabilitatea bancară. Un sistem temporar de preferinţe va fi elaborat pe perioada de valabilitate a programului de sprijin pentru România pentru băncile care se angajează să îşi menţină expunerea în România".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb