Şeful grupului Tnuva, care a închis divizia din România, a demisionat după o dispută cu acţionarii

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 5 aprilie 2012

Preşedintele Tnuva, Shlomo Rodav, a demisionat neaşteptat, la numai câteva luni de la numirea la conducerea grupului israelian, perioadă în care printre deciziile majore luate s-a numărat şi închiderea operaţiunilor din România.

Rodav a afirmat că demisionează din cauza opiniilor diferite faţă de acţionarii care controlează grupul, notează cotidianul israelian Globes, citat de Mediafax. Se presupune că Rodav se referă la fondul de investiţii Apax Partners, care controlează pachetul majoritar de acţiuni.

Predecesorul lui Rodav, Zehavit Cohen, a demisionat în octombrie, în urma protestelor susţinute din Israel legate de preţul ridicat al produselor lactate.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Globes că Nico Hansen, partener la Apax, s-a aflat marţi în Israel ca urmare a unei dispute între Rodav şi Apax. Surse din piaţă spun că disputa care a condus la demisia preşedintelui este legată de operaţiunile de vânzări.

Apax a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Tnuva în urmă cu cinci ani şi din cauza acestei perioade, dar şi a unor noi reglementări, există aşteptări privind vânzarea grupului în următorii doi ani.

În cele câteva luni ale mandatului său de preşedinte, Rodav a supravegheat schimbări importante la Tnuva, scrie Globes. A închis fabrica din România, care pierdea sute de milioane de şekeli şi a încercat să optimizeze activităţile grupului prin consolidarea acestora şi reducerea personalului la nivelul sediului central.

Tnuva România se află în prezent în faliment.

Globes anunţa la sfârşitul lunii noiembrie că Tnuva ia în calcul retragerea de pe piaţa din România din cauza pierderilor "masive", iar operaţiunile vor fi închise dacă nu se va găsi un cumpărător. Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane şekeli (60 milioane euro) în Româ-nia, iar retragerea de pe piaţă este una dintre primele chestiuni de care trebuia să se ocupe noul preşedinte al companiei, Rodev.

Tnuva a intrat în România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a finanţat operaţiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro.

Globes nota că Tnuva a fost afectată sever de efectele crizei mondiale în România, compania reuşind cu greu să concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodată, producţia Tnuva România era cu 50% mai scumpă decât a lactatelor româneşti, potrivit ziarului israelian.

În iulie 2008, grupul israelian a cumpărat participaţiile minoritare la Tnuva România Dairies pentru 60,7 milioane şekeli (12 milioane euro), preluând integral subsidiara locală.

Tnuva a închis în luna martie 2011 ferma de vaci de la Adunaţii Copăceni, deoarece nu era profitabilă. Ferma asigura 25% din materia primă a fabricii de lactate Tnuva de la Popeşti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci că fabrica primeşte suficientă materie primă de la furnizorii din afara grupului.

Ferma fusese cumpărată de Tnuva cu un milion de euro şi modernizată ulterior.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb