ŞEFUL MISIUNII FMI:  Suntem puţin îngrijoraţi de impactul situaţiei politice asupra economiei

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 august 2012

Erik de Vrijer

Erik de Vrijer

Şeful misiunii FMI Erik de Vrijer s-a arătat "puţin îngrijorat" de impactul pe care îl are actuala situaţie politică din România asupra economiei. "Ca să fim sinceri, suntem puţin îngrijoraţi în legătură cu această situaţie şi, de asemenea, de impactul pe care actuala situaţie politică îl are asupra economiei", a spus, ieri, şeful misiunii FMI la începutul întâlnirii cu preşedintele interimar Crin Antonescu, de la Palatul Cotroceni.

El a salutat intenţia oficialilor români de a-şi menţine angajamentele cu instituţiile financiare. "În ultimii ani, România a făcut progrese în a-şi reveni din criza financiară de acum câţiva ani şi economia a făcut progrese în sensul stabilizării inflaţiei, situaţiei bugetare", a mai precizat Erik de Vrijer, adăugând: "Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi în cursul de schimb care s-a depreciat, dar şi în costurile de finanţare a economiei şi eventual şi a creşterii".

Erik de Vrijer a susţinut că este foarte important ca guvernanţii să se concentreze pe obiectivele macroeconomice, "să promoveze politica bugetară şi cu reformele care să determine o creştere economică mai rapidă".

El a atras atenţia că "este foarte important nu doar să vorbim despre aceste măsuri, dar să şi acţionăm".

La începutul discuţiei, preşedintele interimar Crin Antonescu subliniase că actuala criză politică nu afectează discuţiile cu delegaţia FMI, BM şi CE şi nici angajamentele asumate de România, arătând însă că, potrivit Constituţiei, el nu este şeful Guvernului.

O delegaţie comună FMI, CE şi Banca Mondială se află la Bucureşti pentru a discuta cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta şi analizarea proiectului de buget pentru 2013. Misiunea FMI se va încheia pe 13 august. Cea de-a şasea revizuire va fi prima condusă de olandezul Erik de Vrijer, care l-a înlocuit în vară pe americanul Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a României în ultimii trei ani.

Ponta: Sunt de acord cu Isărescu, este nevoie de calm, dialog, mesaje de predictibilitate

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că este de acord cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, privind efectele tensiunilor politice şi că, în această perioadă, este nevoie de "calm şi dialog", pentru a fi transmis un mesaj de predictibilitate şi stabilitate.

Ponta a avut ieri o discuţie cu Isărescu la sediul băncii centrale.

Premierul a spus că discuţia a vizat în principal stadiul negocierilor cu delegaţia FMI, CE şi Băncii Mondiale. "Indiferent ce a fost până la 29 iulie (data referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, asupra căruia Curtea Constituţională urmează să se pronunţe, n.r.), instituţiile statului, inclusiv Banca Naţională, funcţionează", a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă a fost făcut un apel la calm, având în vedere declaraţiile de luni ale guvernatului BNR, Ponta a răsupuns "la calm şi dialog şi sunt întru totul de acord cu guvernatorul".

El a mai spus că Guvernul îşi va face datoria şi nu se va mai implica în bătălii politice.

Isărescu a declarat luni că politicienii vor afla curând că pe pieţele financiare "gura bate fundul", singura soluţie fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă.

Ponta cere miniştrilor să comunice doar prin Finanţe pe tema FMI: Nu discută nimeni de capul lui

Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor ca toate comunicările privind acordul României cu FMI să fie transmise prin intermediul Ministerului de Finanţe, arătând că nu este bine ca Guvernul să vorbească "pe şapte voci" şi că informaţii comunicate direct de către miniştri au fost recepţionate prost. "Vă rog, nu doar acum, în această săptămână, ci tot timpul, orice fel de comunicare pe tema acordului pe care îl avem cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană să o faceţi prin Ministerul de Finanţe. Nu exemplific acum de faţă cu presa, au fost şi comunicări directe recepţionate foarte prost, pentru că e un singur coordonator al relaţiei noastre cu FMI pe această temă, acela este vicepremierul Florin Georgescu. Nu discută nimeni de capul lui, că după aia nu înţelegem dacă vorbim, Guvernul, pe şapte voci", a spus Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb