ŞEFUL STS MARCEL OPRIŞ ARUNCĂ BOMBA: "Atacurile cibernetice pot fi folosite în scopuri politice"

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 13 februarie 2015

"Atacurile cibernetice pot fi folosite în scopuri politice"

Actualizare 14:08 Purtătorul de cuvânt al STS, colonel dr. Adrian Fulea: "Nu vă putem furniza informaţii suplimentare"

Purtătorul de cuvânt al serviciului de telecomunicaţii speciale, colonel dr. Adrian Fulea, a răspuns astăzi solicitării noastre privind clarificarea declaraţiilor domnului Opriş, spunând că nu poate să ne furnizeze informaţii suplimentare.

---

Instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite şi în scopuri politice, a declarat ieri generalul Marcel Opriş, directorul STS, care a adăugat că un astfel de episod s-a petrecut în România în timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

Domnia sa a spus: "Posibilităţile de atac cibernetic pot fi folosite şi altfel, şi în alte scopuri, şi cred că nu e noutate pentru dumneavoastră. În perioada alegerilor prezidenţiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic. Cred că nu e o noutate sau v-aţi închipuit. Prin sală ştiu şi oameni, sunt şi oameni care ştiu bine lucrul acesta fiindcă s-ar putea ca unii dintre ei să fi fost ca Michiduţă, dintre cei care îndemnau «hai, hai, hai». Dar un exemplu extrem de relevant este când o instituţie şi un om trebuiau atacate şi într-o emisiune de televiziune a unui post de televiziune de acum câteva vreme a zis «acum o să vă demonstrăm că nu a făcut nimic şi sistemul respectiv nu funcţionează». Până cu un minut înainte totul era normal, sistemul era perfect funcţional. Şi atunci cei care se ocupă de securitatea acestui sistem au zis «hopa, stai că se întâmplă ceva, ia uitaţi-vă acum ce se întâmplă». În următorul minut un atac calificat pentru IT-işti devastator, «denial of service», adică zeci de... cel mai primitiv, dar cel care poate fi declanşat instantaneu, din zeci de mii de surse din întreaga lume după un anunţ la televizor, la o televiziune românească. A pornit un atac şi sistemul respectiv nu mai era accesibil, a aşteptat persoana respectivă cele două-trei minute cât ştia că îşi face efectul şi a spus «acum intră tu acum pe sistemul ăla». Evident că nu avea cum să intre".

El a concluzionat că "instrumentele războiului cibernetic pot fi folosite şi în scop politic".

La ieşirea de la dezbatere, generalul Opriş a refuzat să dea declaraţii presei, precizând că pentru detalii privind exemplul de atac cibernetic pe care l-a dat cei interesaţi se pot adresa în scris STS. Până la închiderea ediţiei, domnul Opriş nu ne-a răspuns întrebărilor privind clarificarea afirmaţiilor domniei sale.

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a afirmat că nu are cunoştinţă la ce s-a referit Marcel Opriş, însă va propune la nivelul Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor ca directorul STS să fie audiat în legătură cu acest subiect.

Serviciul Român de Informaţii a anunţat recent că ţara noastră a fost ţinta mai multor atacuri cibernetice, fiind vizate site-urile unor instituţii de învăţământ superior şi administraţia publică. Serviciul Român de Informaţii nu a anunţat, însă, nimic despre ceea ce generalul Opriş acuză acum.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La asa parlamentari asa generali.Elucubratiile generalului n-au fost intelese de nimeni mai ales ca erau exprimate intr-o limba romana " codata"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb