SEMNE DE REVENIRE Moody"s: Ratingul României va rămâne stabil

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 martie 2011

Moody"s: Ratingul României va rămâne stabil

Perspectiva de rating a României este stabilă, reflectând îmbunătăţirea graduală a imaginii macroeconomice, pachetul de sprijin financiar din partea UE şi FMI, aflat în desfăşurare şi măsurile asociate pentru reforma fiscală în sectorul public, ne-a declarat Alexander Kockerbeck, analist şef la Moody"s.

Agenţia de rating a acordat României ratingul "Baa3" cu o perspectivă stabilă, privind, în special, nivelul investiţiilor.

Potrivit lui Alexander Kockerbeck, ratingul României se bazează pe întărirea moderată a economiei combinată cu autoritatea moderată a instituţiilor: "Deşi veniturile medii rămân cu mult sub media zonei euro, acestea au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar aprofundarea comerţului, integrarea financiară şi ins-tituţională cu Europa ar trebui să sus-ţină în continuare convergenţa reală pe termen lung".

De asemenea, Alexander Kockerbeck ne-a mai precizat că ratingul actual al ţării este susţinut şi de faptul că băncile internaţionale principale care operează activităţi în ţara noastră s-au angajat să susţină subsidiarele din România, dacă va fi necesar.

"Acest angajament susţine ratingul actual, reprezentând reducerea datoriei externe pe termen scurt şi întărirea sistemului bancar pe termen lung", potrivit domniei sale.

Cât despre perspectivele de viitor ale ţării noastre, Alexander Kockerbeck susţine că ratingul va rămâne stabil, dar că România trebuie să se concentreze în continuare pe reducerea deficitului şi pe reformele structurale.

Analistul de la Moody"s ne-a declarat: "Nu există implicaţii imediate ale schimbării ratingului în sus sau în jos. Principalele puncte forte includ reducerea poverii datoriei guvernamentale, suportul financiar din partea UE şi FMI care atenuează vulnerabilităţile generate de dezechilibrele macroeconomice, precum şi integrarea europeană, care promovează investiţiile, reformele şi restructurarea microeconomică.

În plus, Alexander Kockerbeck este de părere că PIB-ul real poate să crească până la 1,5%, în acest an. Un cadru extern mai puternic ar putea contribui la generarea unei creşteri a PIB între 2,5% şi 3% în 2012. Chiar dacă sunt şanse de creştere a economiei, există, totuşi, câteva riscuri care pot să reducă aceste şanse: politicile fiscale restrictive şi o rata inflaţiei relativ ridicată.

Pentru ca România să îşi menţină ratingul stabil este nevoie de un continuu proces de reforme structurale care să asigure un control mai bun al cheltuielilor guvernamentale, potrivit analistului Moody"s.

De asemenea, ciclul politic şi ciclul economic pot să aibă un anume impact asupra disciplinei guvernamentale înainte de alegerile locale şi generale din 2012. În acelaşi timp, succesul Guvernului în îndeplinirea ţintelor stabilite împreună cu FMI, în noul acord stand-by de tip precautionary, încheiat pe doi ani, a crescut credibilitatea pieţei şi ar trebui să suporte creşterea economică şi angajamentul Guvernului privind planul de consolidare fiscală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb