Senatorii coaliţiei au votat alături de opoziţie amendamentul privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Ziarul BURSA #Politică / 22 iunie 2006

Un amendament la Codul Fiscal formulat de senatorul conservator Silvia Ciornei privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit a fost votat, miercuri, în plenul Senatului, cu sprijinul reprezentanţilor opoziţiei, al unor senatori ai Alianţei D.A. şi al celei mai mari părţi a reprezentanţilor Uniunii Democrate Maghiare din România.

Textul propus de Silvia Ciornei a fost respins iniţial în Comisia de buget-finanţe, după ce ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu (PNL) a prezentat o poziţie fermă împotriva menţinerii scutirii de impozit pe profitul reinvestit, arătând că o cotă unică de 16% de impozit pe profit şi posibilitatea amortizării accelerate a investiţiilor sunt facilităţi sufi-ciente acordate investitorilor ro-mâni.

În pofida faptului că guvernul, prin reprezentantul său, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Cătălin Doică, şi-a menţinut, miercuri, acest punct de vedere, marea majoritate a senatorilor, 48 din cei 72 prezenţi, au votat pentru amendament (22 s-au pronunţat împotrivă şi 2 s-au abţinut de la vot). Amendamentul a fost adoptat cu votul senatorilor PSD, PRM, a şase din cei nouă senatori UDMR prezenţi la şedinţă (Peter Eckstein-Kovacs, Frunda Gyorgy, Nemeth Csaba, Peter Istvan, Sogor Csaba, Verestoy Attila), a doi liberali (Radu Câmpeanu şi Ioan Basgan) şi a unui reprezentant al PD (Dorel Onaca).

"Mi se pare o idee corectă, atâta vreme cât influenţele asupra bugetului nu vor crea tensiuni foarte mari", a declarat, după vot, vicepreşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu. Iniţial, amendamentul nu a întrunit suficiente voturi (doar 29 pentru, 19 împotrivă şi 4 abţineri) însă, la solicitarea senatorului conservator Sabin Cutaş, numărul senatorilor prezenţi în sală s-a dublat, astfel că la următorul vot pentru acest amendament şi voturile au fost suficiente ca propunerea să fie adoptată. La dezbaterile generale pe marginea Codului Fiscal, Silvia Ciornei a declarat că, în cazul în care propunerile conservatorilor de modificare a acestui act normativ nu vor fi adoptate, această formaţiune politică nu va vota legea.

Plenul Senatului a respins, ieri, un alt amendament formulat de Silvia Ciornei, privind acordarea unor scutiri de impozit pe veniturile din salarii ca urmare a activităţii de cercetare, majoritatea senatorilor adoptând aceeaşi poziţie ca şi guvernul şi anume, că o astfel de facilitate ar crea distorsiuni din punct de vedere al concurenţei.

În ceea ce priveşte amendamente referitoare la facilităţi acordate investitorilor, Ciornei a mai depus un amendament agreat de membrii Comisiei de buget-finanţe al Senatului, neagreat însă de ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu. Acest amendament se referă la posibilitatea ca întreprinderile mici şi microintreprinderile să îşi plătească impozitul pe profit anual pe baza unei estimări, în funcţie de realizările pe anul anterior. Acest amendament, alături de un alt amendament propus de grupul parlamentar al Partidului Conservator (PC), adoptat de Comisia de buget-finanţe cu unanimitate de voturi urmează să fie dezbătut în Senat, astăzi.

Amendamentul parlamen-tarilor PC se referă la men-ţinerea în Codul Fiscal a preve-derilor referitoare la impozitul pe veniturile microin-treprinderilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb