SENATORUL DANIEL ZAMFIR: "ANPC trebuia să oprească dobânzile exagerate ale IFN încă din 2014"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 octombrie 2017

"ANPC trebuia să oprească dobânzile exagerate ale IFN încă din 2014"

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar fi trebuit să intervină încă din 2014 pentru scăderea dobânzilor exagerate la care instituţiile financiare nebancare (IFN) dau credite, a spus, ieri, senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei economice, care l-a audiat pe subiect pe Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, dar şi pe reprezentanţii sistemului bancar şi pe cei ai BNR şi asociaţiilor IFN.

Audierile de ieri nu sunt primele pe această temă, senatorul liberal interogându-l, recent, pe prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României Florin Georgescu.

Banca Centrală a aprobat noi reglementări în domeniu conform cărora IFN-urile sunt obligate, de la 1 octombrie anul curent, să aducă de zece ori mai mult capital suplimentar pentru creditele cu dobânzi ce depăşesc anumite limite impuse de BNR.

Întrebat în comisia de specialitate de ce tocmai acum au făcut acest pas, Florin Georgescu justifică apreciind că este prima dată după 2011 când ponderea creditării IFN în total creditare a depăşit 10% şi este pe un trend ascendent.

BNR a aplicat, în perioada 2008 - 2016, un număr de 298 de avertis-mente şi 120 de amenzi IFN-urilor care nu s-au conformat cerinţelor impuse de legislaţia administrată de banca centrală.

Instituţiile financiare nebancare din ţara noastră au mai primit amenzi şi în urma controlului derulat de ANPC în perioada 08.05.2017 - 16.06.2017, în valoare totală de 337.000 de lei. Instituţia de control a scos la iveală clauzele abuzive din contractele de credit ale IFN-urilor şi ilegalităţile săvârşite de aceste companii. Pe lângă amenzi, ANPC a dat avertismente, a cerut remedierea deficienţelor, dar şi încetarea practicilor comerciale incorecte. Totodată, ANPC a cerut unor IFN-uri restituirea către clienţi a sumelor încasate fără temei legal şi a luat măsuri de suspendare a derulării campaniilor publicitare până la intrarea în legalitate.

Bogdan Pandelică a anunţat, ieri, la Comisia economică din Senat, că, în urma verificărilor făcute în acest an, ANPC a restituit consumatorilor "sume de 500.000 de lei şi câteva mii în alte monede". De asemenea, au fost emise şapte ordine de încetare a practicilor incorecte şi remediere a contractelor de credit.

Printre altele, consumatorii au reclamat la ANPC diversele comisioane percepute de IFN, clauzele de dobândă, penalităţile, modul în care erau notificaţi etc. Conform domnului Pandelică, ANPC urmăreşte în continuare această piaţă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb