SENATORUL ZAMFIR, DUPĂ PUBLICAREA MOTIVĂRII CCR PE CONVERSIE: "Debitorii au mari şanse să-şi rezolve problema"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 martie 2017

"Debitorii au mari şanse să-şi rezolve problema"

Elena Iacob, avocat: "Instanţele au început să ţină cont de deciziile Curţii Constituţionale"

Motivarea deciziei pronunţată de Curtea Constituţională a României (CCR) pe marginea Legii conversiei este în spiritul celei din cazul Legii dării în plată şi vorbeşte foarte clar despre impreviziune, subliniază senatorul Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat cele două reglementări.

Domnia sa ne-a explicat: "Motivarea CCR spune clar că reechilibrarea contractului se poate face şi prin îngheţarea cursului. Instanţele au soluţii acum, deşi nu a fost aprobată legea, pentru că CCR a decis că legea este neconstituţională pe motivul bicameralismului, dar vorbeşte foarte clar despre felul în care judecătorul trebuie să reechilibreze contractul. Debitorii au mari şanse să-şi rezolve problema".

În opinia senatorului, ar fi fost mai bine pentru bănci să nu conteste Legea dării în plată.

CCR a publicat, joi, motivarea legată de Legea conversiei.

Avocatul Gheorhe Piperea a scris, vineri, pe pagina sa de Facebook, că, nu există principiul bicameralismului, dar că "este cert acum că toate legile în vigoare sau viitoare care nu vor avea aceeaşi formă când se votează în Senat şi în Camera Deputaţilor vor fi afectate de acest nou virus de neconstituţionalitate".

Specialistul a menţionat: "În considerentele decizei, care sunt şi ele obligatorii, ca şi dispozitivul, se consacră din nou, la rang de normă constituţională, impreviziunea judiciară. În plus faţă de decizia pilot din dosarele contra legii DIP (decizia 623/2016), în decizia motivată ieri (n.r. joi) se arată în clar că re-echilibrarea contractului de credit în CHF poate să însemne chiar şi îngheţarea cursului la nivelul sau din data încheierii contractului. Ceea ce eu am susţinut încă din data motivării deciziei 623/2016. Complicaţia vine însă din caracterul judiciar al impreviziunii. Dacă nu vă veţi înţelege cu creditorii, veţi merge în bejanie, la judecător, care fie va tăia şi recoase contractul, fie îl va înceta, cu efect de ştergere a datoriei viitoare.

Decizia de ieri (n.r. joi) are, însă, trei consecinţe negative :

- consacră nominalismul monetar ca principiu constituţional; acesta încetează să fie o normă supletivă din Codul civil, devenind o normă imperativă; în viitor, cei ce fac contracte în valută, trebuie să fie foarte atenţi la riscul valutar;

- plăţile în valută sunt considerate legale; dispoziţia din Constituţie care spune că leul este moneda naţională în care se fac plăţile pe teritoriul României se completează în sensul că părţile, prin contract, pot alege şi o altă monedă de plată, exact ca pe vremea lui Pazvante Chiorul; acţiunile în nulitatea contractelor pe motiv de încălcare a principiului circulaţiei obligatorii a leului pe teritoriul ţării vor deveni lipsite de obiect (aviz ultra-deştepţilor de pe net care susţineau că acţiunile noastre sunt greşite, în realitate, soluţia fiind această nulitate);

- clauza de risc valutar face parte din obiectul principal al contractului; această statuare este în vădită contradicţie cu soluţia din cauza Kasler (CJUE).

Dacă, totuşi, CJUE va decide, în cauza Andriciuc şi alţii contra Băncii Româneşti (soluţie aşteptată în iunie, anul acesta) că lipsa informaţiilor necesare referitoare la conţinutul clauzei de risc valutar face că această clauză să nu fie clară şi nici inteligibilă, atunci vom putea câştiga acţiunile făcute până acum. Dacă nu, ne rămâne impreviziunea. Şi cinci ani de aşteptare până la data la care practica va fi devenit unitară.

De aceea este nevoie şi mai mare de multe notificări de re-echilibrare a contractelor. Dar asta este la latitudinea fiecăruia".

Decizia CCR pe Legea conversiei a avut la bază raţiuni similare cu cele din cazul hotărârii pe Legea dării în plată, a evidenţiat şi doamna Elena Iacob, partener în cadrul Zamfirescu Racoţi & Partners.

Domnia sa ne-a precizat: "Curtea a constatat că pot exista soluţii care să ia în considerare anumite modalităţi pentru echilibrarea unui contract de credit, mergând pe buna-credinţă, însă numai în urma analizei unei instanţe. Un element în plus faţă de cele reţinute în cazul deciziei pe Legea dării în plată este faptul că instanţa precizează că această adaptare a contractelor poate să fie efectuată inclusiv printr-o conversie, la un curs stabilit în justiţie. În orice caz, primul aspect care va fi analizat va fi principiul impreviziunii".

Doamna Iacob ne-a spus că, în ultima perioadă, instanţele au început să ţină cont de aceste hotărâri ale CCR.

Legea conversiei va merge înapoi în Parlament, unde va trebui reanalizată, ţinându-se cont de considerentele Curţii Constituţionale, ne-a mai precizat avocatul.

Motivarea CCR: "Adaptarea la noile condiţii se poate efectua inclusiv printr-o conversie la un curs valutar care poate fi cel de la data încheierii contractului, cel de la data survenirii evenimentului imprevizibil sau cel de la data efectuării conversiei"

Instanţa judecătorească are competenţa şi obligaţia să aplice impreviziunea dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile existenţei acesteia, astfel că situaţia consumatorilor de credite în franci elveţieni cunoaşte un remediu judiciar viabil, de natură să înlăture efectele schimbării circumstanţelor care au condus la contractarea creditului, arată motivarea CCR, adăugând: "Aceasta are posibilitatea de a interveni asupra contractului în mod efectiv, fie în sensul dispunerii încetării executării sale, fie în cel al adaptării sale noilor condiţii, cu efecte juridice doar pentru viitor, prestaţiile deja executate rămânând câştigate contractului. Adaptarea la noile condiţii se poate efectua inclusiv printr-o conversie a ratelor de plată în moneda naţională la un curs de schimb pe care instanţa îl poate stabili în funcţie de circumstanţele concrete ale cauzei în scopul reechilibrării obligaţiilor, curs valutar care poate fi cel de la data încheierii contractului, cel de la data survenirii evenimentului imprevizibil sau cel de la data efectuării conversiei".

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 prevede obligaţia instituţiei creditoare de a informa debitorul cu privire la creşterea cuantumului total plătibil de către acesta sau al ratelor periodice cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului, precum şi dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul convertit. De asemenea, actul normativ prevede aplicarea dispoziţiilor referitoare la conversie şi contractelor de credit în curs de derulare la data intrării sale în vigoare.

Cu privire la bicameralism, Curtea constată că legea, în redactarea pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, "se îndepărtează în mod substanţial" atât de textul adoptat în Senat, cât şi de obiectivele urmărite de iniţiativa legislativă: "Prin modificările aduse, Camera Deputaţilor reglementează dispoziţii care nu au fost niciodată şi în nicio formă puse în dezbaterea Senatului, ca primă Cameră sesizată. Observăm că aceste modificări sunt semnificative, de substanţă, sub mai multe aspecte, cele mai importante fiind: lipsa acordului de voinţă în ceea ce priveşte operaţiunile de conversie a contractelor de credit; creditele vizate sunt exclusiv cele în franci elveţieni; extinderea sferei de incidenţă a legii şi cu privire la contractele de credit externalizate sau în fază de executare silită; realizarea conversiei la cursul de schimb franc elveţian/leu valabil la data încheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei; posibilitatea revenirii la contractul în franci elveţieni, la cererea consumatorului".

Curtea apreciază că incidenţa principiului nominalismului monetar în contractele de credit în franci elveţieni nu constituie o piedică în calea aplicării mecanismului impreviziunii, dacă sunt îndeplinite condiţiile de incidenţă ale acestuia.

CCR concluzionează că, odată constatată depăşirea riscului inerent contractului şi survenirea celui supra-adăugat, intervenţia asupra acestuia devine obligatorie şi trebuie să fie efectivă, fie în sensul încetării, fie în cel al adaptării sale noilor condiţii, ea producând efecte juridice pentru viitor, prestaţiile deja executate rămânând câştigate contractului.

Curs CHF - îngheţat la valoarea istorică plus 10%

Justiţia din Vrancea a hotărât definitiv îngheţarea cursului CHF la valoarea de la data acordării împrumutului plus o marjă de 10%, într-un contract încheiat cu OTP Bank.

De asemenea, instanţa a dispus restituirea sumelor încasate în plus din diferenţa de curs valutar.

Informaţiile de pe portalul instanţei arată: "Admite apelul. Schimbă sentinţa în parte, în rejudecare. Admite în parte acţiunea. Constată ca fiind abuzivă clauza de la art. 9.2 din Contract, în măsura în care transferă consumatorului riscul valutar. Stabilizează contractul de credit în moneda lei, la momentul în care CHF a înregistrat o creştere de 10% faţă de momentul acordării creditului. Dispune restituirea sumelor încasate în plus din diferenţa de curs valutar. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Obligă intimata să plătească reclamantului cheltuieli de judecată în sumă de 12.700 lei (onorar avocat fond şi apel şi onorariu de expertiză). Definitivă. Pronunţată (...) azi, 2 martie 2017".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Deschideti procese si asteptati sentinte.

    Cu o simpla cerere va deschideti proces daca nu aveti bani de avocati. Daca cumva mai aveti bani apelati la un avocat, va scuteste de nervi tociti, care nu se mai intorc. 

    Ungaria a reusit conversia aici nu. 

    Cam palida Cjue in decizi? Doar romani au apelat la ea?

    Parlamentul European de ce nu se pronunta? Acesti oameni fac parte din UE din cei 21 mil de cetateni! 

    Domnule Piperea, de ce necunoasterea legii nu ne scuteste de pedeapsa daca o incalcam, iar necunoasterea riscului valutar de catre clientul bancii il scuteste de obligatia de a suporta consecintele devalorizarii leului? Spune-ne matale, ca te dai destept si le stii pe toate.

    1. Pt ca este o obligatie a profesionistului sa te informeze referitor la toate costurile. Este un drept, si al tau, in calitate de consumator.....citeste.

      Mai mult , un contract tb sa respecte legislatia in vigoare. 

    Ce penibili sunt astia doi, Zamfir si Piperea. Au facut niste legi de rahat, au intretinut speranta debitorilor in CHF, iar acum se trezesc sa spuna ca debitorii vor fi salvati, etc.

    Cum sa fie salvati, mah, cand vor sta la mana instantelor, si (i) pe nu stiu unde in provincie impreviziunea va fi legata doar de cresterea cursului si, probabil, oamenii vor obtine inghetare curs si (ii) prin Bucuresti si in alte locuri, previziunea va insemna crestere de curs si scadere de venituri si, probabil se va ingheta, dar la un curs mediu. Ca asa e justitia, legata la ochi.

    Sunt debitor in CHF, mi-as fi dorit legile astea (mai ales cea a conversiei) - dar intotdeauna am simtit ca legile astea nu sunt chiar corecte (desi ma avantajau) si nu mi-am facut sperante ca se vor aplica asa cum le-au pus Zamfir si Piperea. Altii, insa, mai creduli sau mai disperati de cat aveau de plata, i-au crezut. Iar astia acum le spun ca i-au ajutat, cand de fapt le-au dat sperante false si ajutorul e aproape inutil. 

    1. Era mai bine inainte cand erai executat si dator in continuare? sau acum cand poti obtine in instanta o negociere sau stergerea datoriei?

      E usor sa arunci cu noroi.... 

      in rest, jocul de glezne si minciuna ca negrul este de fapt alb, nu mai tine demult... mi-e sila de ei, nu stiu ei pana cand mai incearca teatrul asta ieftin si manipularea grotesca.

      Nu te mai agita, nu vei vedea prea multe situatii in care vei avea apartamentul dat in plata si sa scapi de datorii. Cu aceasta capcana a impreviziunii poti spera maxim la curs istoric - dar probabil, in marea majoritate, va fi un curs mediu. Asa ca, daca la un moment dat, iar nu reusesti sa platesti, adio casa (si adio impreviziune din nou, ca nu mai ai CHF, etc). Nu fiti naivi - disperarea voastra a fost abil speculata de baietii astia, care acum nu vor sa se vada ca, de fapt, v-au dat sperante false

      pai ..daca legea conversiei la curs istoric ti se parea nedreapta...conversia la un curs mediu tot e ceva nu? plus ca , cursul nu este batut in cuie ( ma refer la decizia privind impartirea pe jumatate a diferentei de curs)...daca asa vor fi deciziile de acum incolo...eu zic ca e OK...insa sunt de acord ca atunci cand ajungi la mana judecatorului...e loterie . Nu te obliga nimeni sa apelezi la DIP ...este optiunea fiecaruia...poti merge in continuare pe mana bancii, fiecare alege ce e mai bine....eu unul m-am lamurit de bunavointa bancilor.

      E ok, dar clar e departe de ce s-a promis de catre acesti doi "corifei ai dreptatii debitorilor in CHF".

      Sincer, e putin mai bine decat inainte, dar nu suficient. Ca sa nu mai spun ca e posibil ca, prin motivarea asta, CCR sa fi inchis si calea proceselor pe inghetare de curs (motivate pe clauze abuzive) care se mai castigau in tara (si mai dadeau si banii inapoi). Vis, nu alta 

      Este greu ca unul, doi oameni sa se puna cu sistemul bancar...eu ii apreciez ca au incercat spre deosebire de altii care au votat aceste legi doar pt. campania electorala...acum debarasandu-se, din acest motiv nu ii condamn pe cei doi. Imi mentin parerea ca CCR s-a pronuntat pe niste aspecte pentru care nu a fost sesizata...totusi nominalismul nu are , sau nu ar trebui sa aiba legatura cu clauzele abuzive....vom vedea cum vor aprecia judecatorii. astept si o reactie a bancilor...desi sunt convins 90% ca nu va veni

    orice adaos la constitutie ete nul de drept, chiar daca el vine pe calea curtii constitutionale! institutia "obligatiei de plata" nu poate contraveni legii fundamentale. Solutia instantei vrancene de stabilizare in lei a contractului de credit este corecta dar conditionarea (cresterea cursului CHF cu 10%) este arbitrara! solutia formala aplicabila "erga omnes" exista!

    daca nu te intelegi cu banca, atunci mergi in justitie. este ultima solutie. depuneti notificarile catre banci si nu mai acceptati "reesalonari" inselatoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb