SENATORUL ZAMFIR REACŢIONEAZĂ LA AFIRMAŢIILE DIRECTORULUI DE STABILITATE DIN BNR: "Lipsa de profesionalism a angajaţilor BNR mă îngrozeşte"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 martie 2018

"Lipsa de profesionalism a angajaţilor BNR mă îngrozeşte"

Eugen Rădulescu, pe Facebook: "Dacă cumva legile pe care le-a produs Zamfir ajung să intre în vigoare, economia României va intra în colaps în câteva luni"

După ce plafonarea dobânzilor şi retractul litigios au fost adoptate de Senat, astăzi urmează să intre în dezbatere proiectele senatorului Zamfir care privesc leasingul şi titlul executoriu al contractelor de credit

Actualizare 10:55

Senatorul Zamfir a anunţat acum că s-a solicitat amânarea dezbaterilor cu o săptămână în vederea corelării tuturor amendamentelor. "Vă asigur că amendamentul principal, care priveşte stingerea datoriei o dată cu preluarea bunului, va rămâne în picioare!", afirmă senatorul pe Facebook.

Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir se arată deranjat de afirmaţiile pe care unii angajaţi ai Băncii Naţionale a României (BNR) le fac la adresa parlamentarilor, menţionând: "Lipsa de profesionalism a angajaţilor BNR mă îngrozeşte".

Astfel, liberalul reacţionează la ceea ce Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate din cadrul Băncii Centrale, a scris pe Facebook, în cadrul unor conversaţii. Făcând referire la Legea dării în plată şi la proiectul de lege care limitează dobânzile creditelor ipotecare la cel mult de 2,5 ori rata dobânzii cheie şi pe cele la împrumuturile de consum la 18%, ambele iniţiate de Daniel Zamfir, Eugen Rădules­cu a precizat: "Marja băncii cuprinde ris­cul de credit şi profitul acesteia, ris­cul de credit are mai multe componente.

(De exemplu, după apariţia legii dării în plată, riscul legislativ a fost adăugat de bănci la riscul de credit; aşa ceva nu există în alte ţări, pentru că acolo nimeni nu face legi care să răstoarne sistemul de drept cu susul în jos. Să adăugăm acest cost al creditului la mulţumirile pe care le merită fostul liberal Zamfir). Dar, overall, da, este un om deosebit de capabil acest Zamfir. Dacă cumva legile pe care le-a produs el ajung să intre în vigoare, economia României va intra în colaps în câteva luni. (...) Într-o ţară normală la cap, o rată a dobânzii la depozite e rezonabil să fie între 3-5% pe termen lung. Dacă, însă, apar asemenea monstruozităţi din captele bolnave ale unor «aleşi», este dată peste cap întreaga economie, nu numai sistemul financiar".

În replică, senatorul PNL ne-a spus: "Din nou văd nivelul unora dintre angajaţii BNR şi îmi aduc aminte că Eugen Rădulescu, în timpul dezbaterilor din jurul proiectului legislativ privind Legea dării în plată, spunea că o bancă mare va da faliment şi va trage alte trei bănci după ea, după care va fi risc sistemic. Acum vorbeşte de faptul că economia va intra în colaps. Ce credibilitate mai au acum afirmaţiile lui Eugen Rădulescu? Aşa cum nu au intrat în colaps economiile ţărilor care au dobânzile plafonate, le transmit celor îngrijoraţi să stea fără grijă, că la fel nici la noi nu va intra în colaps economia.

Rădulescu spune că dobânda la depozite trebuie să fie peste 3% şi că din cauza DIP (n.r. darea în plată) nu este aşa. Ecartul dintre dobânda la depozite şi cea la credite a fost întotdeauna, la noi, foarte mare, şi înainte de Legea dării în plată.

Ceea ce este mai rău este că aceste personaje fac politicile monetare ale ţării de peste 20 de ani, iar ele arată aşa cum arată. De aceea a fost nevoie ca Parlamentul să intervină şi să facă dreptate. Vă asigur că nu am să las lucrurile aşa, pentru că nu este vorba de mine personal, ci despre faptul că nişte angajaţi ai BNR îşi permit să jignească parlamentari ai României doar pentru faptul că lor personal nu le convine o iniţiativă legislativă".

Disputa dintre Daniel Zamfir şi reprezentantul BNR nu este prima de acest gen, în ultimele luni consultantul de strategie din Compartimentul de proiecte strategice al Cancelariei BNR Daniel Oanţă făcând aprecieri jignitoare, pe pagina sa de Facebook, la adresa liberalului. Într-una dintre postările sale, Daniel Oanţă scria: "Hai PNL, curaj, jos cu instalatorul! După aceea, mai ai să scapi de 2-3 jigodii şi-un consort şi devii frecventabil. Hai, că se poate!" Oanţă l-a numit "instalator" pe senatorul Daniel Zamfir - acesta din urmă fiind inginer, absolvent al Institutului de Construcţii Bucureşti - în ocazia în care liberalul a fost schimbat de la conducerea Comisiei economice din Senat, sub presiunea preşedintelui PNL Ludovic Orban.

Pe lângă iniţiativa legislativă privind plafonarea dobânzilor, Daniel Zamfir a mai depus în Parlament şi proiectul care prevede retractul litigios (debitorul putând să-şi răscumpere locuinţa pusă gaj cu cel mult dublul preţului la care aceasta a fost achiziţionată de către recuperator de la bancă). Ambele proiecte au fost adoptate de plenul Senatului, urmând să intre în dezbatere la Camera Deputaţilor. Daniel Zamfir ne-a spus că, astăzi, urmează să fie dezbătute în comisia de specialitate din Senat şi proiectele sale de lege care privesc domeniul leasing-ului şi titlul executoriu al contractelor de credit.

Opinia Cititorului ( 48 )

  1. Cand s-o trezi radulescu prin mai-iunie si o vedea ce prostii face cand e somnambul... se culca la loc.

    1. Noroc cu profesionalismul spoitorului din Cissnadie sau cu talentul de a goli pahare [Mesaj eliminat conform regulamentului]. Mari oameni a mai dat grupul ala de crima organizata care pozeaza in aparatorii consumatorilor.

      E un [Fragment eliminat conform regulamentului] populist acest senator uselist. Un antiielitist iubitor al poporului din toate pozitiile.

      Vezi ca inca te cauta aia de la CpF, pripasule, si politia, de cand i-ai amenintat cu bataia. Poate te baga acolo unde nu se mai duce ludovic, sa formezi o familie netraditionala.

      Haha

      Am auzit ca te-ai suparat pe ei de cand cu filmele cu ghei de la MTR. Cica esti personaj secundar in filmele alea: esti canapeaua ciordita de la RRA pe care se petrece actiunea.

      Rusiii baaaaa!

      [Fragment eliminat conform regulamentului], vezi ca azi ocupa bot parlamentul prin revolutie, du-te sa-i faci un masaj d-ala cum stii tu, ca are emotii...

      Acum a ajuns un inginer constructor sa elaboreze proiecte de legi in domeniul bancar si sa se mire de incompetenta celor cu studii relevante in sectorul financiar. Bravo Zamfire!

      Mai instalator ca Manole nu e nimeni. Ala instala microfoane in posetele colegelor

      Isărescu avea o colegă care nu invita pe nimeni la ea în weekend.

      Probabil de asta va prinde trei decenii în fruntea BNR.

      Loialitatea față de Securitate va fi mereu răsplătită. 

      Nu inteleg de ce trebuie la noi sa avem credite cu dobanzi de Africa iar in Germania la o dobanda de 1% a bancii centrale dobanda bancii ,la credit, 2,17%. Inca ceva acesti domni din BNR apara bancile , probabil ca primesc comisioane alfel nu inteleg gargara cu colaps-ul economiei. Profitabilitatea bancilor in Romania este de 3 ori mai mare ca in Germania , din ce? La o dobanda de 2% a BNR creditul este de 6-8% oferta bancilor, nu mai vorbesc dobanda la imprumuturi obisnuite.Sa ne lase in pace acesti specialisti de 2 bani.Oricum daca ar aparea o oferta de la bancile din vest pentru clientii din Romania ar fi jale mare pentru bancile din Romania.

      In rest alles gute. 

      Bine ca e numai Instalatorul si nu e "The Mechanic" rolul princ. Jason Statham , ar avea de ce sa planga !

      O zi buna! 

    .......

    1. Pe zi ce trece ești tot mai [Fragment eliminat conform regulamentului] și tot mai frustrat.

      Labe nere se comunică prin semne? 

    Dobanda oricum nu conteaza ca o manca inflatia.

    Lupu' la oi! Lupu' la oi ! 

    Cine mai crede? 

    Ca economist specialist ma asteptam sa peezinti niste scenarii nu povesti de popa beat. 

    Ce spune Zamfir spune bine. A plecat vre-o banca sa faca afaceri in Germania, China?  

    Cand tineretul pleaca afara bosorogi nu se dau dusi de pe sezatoare?

    Batranetea vine cu tot felul de anomali? 

    1. Ti-au prajit astia creierii cu demagogia. Iar te chinuie intrebarita, [Fragment eliminat conform regulamentului]?

      Am alergie.

      Mai rau: vin camatarii din Rusia sa acapareze piata! Asa zic ielitele ieconomice! Iar hamaratii de postaci, platiti la comentariu, ielucubreaza pe subiect. Cum s-a tirat cracea, cum ti-ai luat-o in cap, pripaselule...

      Rusi, securisti, spioni, statul paralel in oglinda, Puțin Si-Si.

    Sau cum sa mentinem preturile imobilelor cat mai sus?

    Prima casa e doar o mica monstra? 

    Cerere-oferta din manualele de economie sunt apa de ploaie? 

    Subventia, ajutor de stat sau alte denumiri inventate cand o sa se stopeze? 

    .  

    Comunism vs democratie? 

    Comunismul produce pentru elita partidului iar democratia pentru elita multinationalelor? 

    Lenin in 1917 a pus mana pe banci, posta, telegraf fara varsare de sange.  

    O paralela cu democratia post-decembrista se poate face? 

    Bancile sunt a strainilor, posta din ea e a strainilor, firmele de curierat prospera cu proprietari straini, internetul e al strainilor. Ce mai detin straini in Romania? 

    Varsare de sange s-a facut?

    Campaniile electorale din Vest ne denumesc "migratia foamei". 

    Reclama.

    deciziile guvernantilor din ultimul an ne indeparteaza toto mai mult de capitalism ...si ne apropie de socialismul comunist .. urmeaza nationalizarea pilonului II de pensii? intoarcerea la stat a unor societati privatizate, adica dechiderea unei cutii a Pandorei? si apoi?.....

    1. ....

      ....

      România are un delay de 3-5 ani față de Ungaria și Polonia, două dintre cele mai competitive state din centrul Europei.

      Pilonul II majorează artificial deficitul și suntem amenințați în continuu de CE cu infringement pe deficit.

      Această problemă se rezolvă imediat prin eliminarea pilonului 2, exact cum au făcut Ungaria și Polonia. 

      Doamne, [Fragment eliminat conform regulamentului]. Pilonul II nu are nimic cu deficitul bugetului de stat. CAS-ul, din care o parte merge pe pilonul ii, nu se varsa la buget ci la Fondul de pensii.

      Nu-i de mirare ca ati facut credite pe care nu sunteti in stare sa le platiti corect, deloc nu va ajuta capul. Da deloc. 

      ....

      Nu-i de mirare că nu vă puteți duce țepele până la capăt.

      Pilonul II generează deficit la bugetul de pensii, care este acoperit din bugetul de stat, generând mai departe deficit. 

      Cam atât ești de inteligent. 

      Altfel spus, mai tragic, că de aici vor înțelege și victimele creditării, gaura de la bugetul de pensii este acoperită de stat prin împrumuturi, adică exact acele titluri de stat pe care le cumpără marii administratori ai fondurilor de pensii private obligatorii. 

      Și mai frumos spus, contribuabilii în loc să plătească pensii către actualii pensionarii, plătesc și comisioanele unor paraziți, iar statul nu poate face niciun fel de investiții din cauza infringementului pe deficit.

      Doamne, ce țepar prost ești. 

      Limbaj tipic pentru un speculator imobiliar si adulator de demagogi. Adica tu vrei ca statul sa se imprumute mai mult in lic sa reduca pomenile. Se vede ca esti adulator al senatorului USL demagog, asta v-a invatat ca imprumuturile nu se mai platesc decat daca poti. Daca nu, nu, sa le plateasca cei care v-au dat bani. Tipic.

      Am spus foarte clar că virarea contribuțiilor către pilonul II generează deficit la bugetul de pensii, care este acoperit din bugetul de stat, generând vestitul deficit bugetar și toată propaganda securistă cu pensionarii asistați social.

      Exact acest pasaj îl voi repeta până când vor înțelege și politicienii în măsură să stopeze raptul paraziților privaților obligatorii care nu pot exista decât pe spatele contribuabililor.

      Ungaria și Polonia nu s-au încurcat de ncii cu propagandiștii securiști, nici cu țeparii proști. 

      Atata ca, transnistreanule care crezi ca faci ce vrei, in Romania nu o sa va iasa schema populista. Romanii nu vor cadea victime coloanei a cincea ca restul ci va vor trata cu suturi in dos. Poliiticienii populisti si postacii demagogilor sa va pregatiti de ani buni de temnita grea pentru inalta tradare si subminarea statului. Puscarie grea sau chiar mai rau.

      Nu trebuie decât să luăm aceleași măsuri ca Ungaria și Polonia.

      Dacă-ți place la ruși, mergi. 

      Nu mai innota in ulei!

      cateodata un pahar cu apa rece chiar ajuta. Incearca!

      raspuns=nume

    Inteleg disperarea celor care lucreaza la banci.Probabil vor scadea castigurile.Prbabil se vor reduce si numarul agentiilor.Nu poate sa castige toata lumea(la fel cum este si adevarul posturilor TV,in jur de 50%)

    1. Nu se poate compara dobanzi/credite Germania cu dobanzi/credite Romania deoarece ...elementele care compun gradul de risc sunt cu totul diferite.

    2. Am mai propus odata...tot intr-o astfel de discutie si ma refeream la CEC Bank..,banca cu capital majoritar de stat.D-nul Zamfier sa propuna Guvernului o eventuala capitalizare a acestei banci si sa incerrce o ...aplicatie...cat mai stransa intre dobanzi/credite... Sa facem primadata pe "capitalul autohton".. sa vedem care o sa fie reactia...cati o sa se inghesuiasca la aceasta banca ??? Astfel am putea vedea reactia deponenti /debitori etc... De ce nu incercam ?? poate ca asa cu dobanzi mici la creditele acordate am ajuta si IMM -rile...etc 

    1. 1. Conform ratelor de dobândă euro vs leu, gradul de risc e marginal. În practică, oligopolul bancar stapilește gradul de risc exact așa cum vrea.

      2. CE consideră capitalizarea CEC Bank sau Eximbank ajutor de stat. Și dacă ar avea nevoie de capital pentru a nu ne lăsa, ar fi tot ajutor de stat. Doar în cazul în care capitalul străin s-ar retrage brusc, atunci ar fi OK ca statul român să se împrumute pentru a acoperi găurile capitalului străin, atât.

      3. După 10 ani de Băsescu ar cam fi trebuit să înțelegi cum se învârte lumea. 

      Am marea rugaminte sa nu mai legi deponentii/depozitarii de debitori/creditati. Este o teorie totalmente falsa.

      Clientul deponent/depozitar se duce la institutia de credit, voluntar. Institutia de credit ii ofera o dobanda standard sau una negociata. Institutia de credit este singura responsabila de modul in care foloseste banii tai depozitati. Acestea sunt prevederile legale. Daca institutia de credit ofera din banii tai un credit sau cumpara obligatiuni sau face alte operatiuni in conformitate cu autorizatia ei de functionare, dupa cum spuneam mai sus, este RESPONSABILITATEA ACESTEIA. PUNCT! 

      Daca eu ma duc la institutia de credit si reusesc sa iau un credit, responsabilitatea este numai a institutiei de credit. Asa scrie la lege. PUNCT. 

      Parcursul banilor de la tine pana la mine se face prin intermediar, institutia de credit. Asa ca eu, debitor, nu sunt responsabil in fata ta, chiar daca ai vrea, chiar daca ai fi unic actionar al institutiei de credit. 

      Cand va aud ca noi, debitorii, am fost prosti si analfabeti si am semnat ca primarii contractele, 

      NU POT SA MA OPRESC DIN RAS GANDINDU-MA CAT DE PROSTI SI DE ANALFABETI ATI FOST VOI CAND ATI DEPUS BANII :))) 

      Dar jocul asta nu sta asa, din fericire. 

      Adevarata problema este ca atat voi, deponentii, cat si noi, creditatii, suntem batjocoriti de cei care ne-au prostit in fata, institutiile de credit. 

      Daca reusiti sa treceti peste vesnicele manipulari facute de banksteri, o sa vedeti cat de tare ii doare de voi, dobanzi "gigantice" de 0,4%. 

      Noi, din fericire, am reusit sa intelegem cum va manipuleaza si va invrajbesc nejustificat impotriva noastra. 

      Pentru aceia dintre voi care pretindeti ca sunteti de buna credinta si vreti sa aflati adevarul, va revomand cu caldura sa cititi ptevederile art. 23 si 24 si apoi incepand cu articolul 122 pana la 150, ultimul salt fiind la articolul 226 din legea de organizare si functionare a institutiilor de credit, OUG 99/2006, incepand cu prima sa versiune. Din decembrie 2013 multe din articole au fost declasate si trecute in Regulamentul BNR nr 5/2013. 

      Pentru cei care nu pot trece peste aversiunea generata de manipulare si nestiinta, ii rog frumos sa ma ponegreasca cat mai tare, stiu ca nu pot fi profet in tara mea, mi-au dovedit-o mult prea multi avocati si colegi de grup. 

      Cu mult prea multa bunavointa,

      Anton Paul 

    preluarea bunului mi se pare normala. Toate contractele trebuie sa fie asa. Ceea ce au incasat bancile-executori pe diferenta trebuie restituit cu domanda.

    Cineva a spus ca" manca hartia" daca nu e asa. 

    1. Sigur ca ti se pare normala, ca doar nu sunt banii tai pierduti ci ai deponentilor la banca.

      Pe scurt, ideea e cam asa. Sa zicem ca te numesti Chirila si vrei sa-ti cumperi un apartament in Botosani. N-ai bani si te duci la banca unde zici ca ai nevoie de suma respectiva, dai ceva avans si ti se pune ipoteca pe apartament. Doar ca banca ar trebui sa-ti spuna ca ea nu finanteaza cumpararea de apartamente decat in Cluj, Iasi sau Bucuresti ca acolo e piata buna si o sa-l poata vinde repede si la un pret convenabil. 

      Da eu lucrez la Botosani, o sa zici tu Chirila, mie aici imi trebuie locuinta. Banca ar trebui sa nu-ti dea bani, sau sa-ti dea mult mai putini decat ceri pentru ca la Botosani o sa vanda mai greu apartamentul cand o sa-l predai ca sa scapi de credit asa cum ti se pare normal.  

      Pai mie imi trebuie locuinta, nu o iau ca sa o dau zice iar Chirila. Sigur, o sa-ti raspunda banca, dar in 25 de ani se pot intampla multe si noi, banca, nu vrem sa ne trezim cu apartamente la Botosani sau langa Sibiu ca se vand greu si nu avem ce face cu ele. Banca daca vrea apartament la Botosani si-l cumpara singura, nu trebuie sa vi tu sa o incurci. Deci nu, in cazul asta cu un Chirila de la Botosani va trebui sa nu i se acorde imprumutul daca el poate sa-si bage picioarele cand are chef.  

      La fel se judeca si la leasing, asa ca sa nu te mire ca daca nu ai garantii foarte mari, venituri foarte mari si sursa de venit stabila nu o sa mai poti sa-ti cumperi masina, casa, frigider, etc. Dar hei, vestea buna e ca poti economisi ca sa cumperi si macar nu mai platesti nici o dobanda sau comision. 

      Si tu nu trebuie sa depui bani la banca daca asta-i atat de imbecila (pe banii tai) si ii da lui Chirila sa-si cumpere cotet la Botosani. Si asa se rezolva orice nemultumire. Poate intelegi ca te-a prostit banca, ca are grija de banii tai, ca-ti da si dobanda. Vezi cat de needucat financiar ai fost cand ai depus banii? Ca nu ai citit contractul? Ma intreb daca au iesit din banca sa te oblige sa depui acolo economiile tale? Sa nu cumva sa te duci in instanta ca iti rad aia in nas, doar ai semnat ca primarul si ai speculat dobanda "buna"... Sau poate te-au convins aia cu garantarea depozitelor ???

      Cred ca esti si de acord ca aia de ti-au primit cu atata "grija" banutii sa-si scape pielea de la falimentul provocat de Chirila sa-ti opreasca dreptul de acces si folosinta pana se rezolva ei prin Bail-in.... ??? 

      Ca te apuca toti dracii te inteleg, m-ar apuca si pe mine in situatia ta, dar vezi tu, nu lui Chirila i-ai dat banii, i-ai dat, de buna voie, bancii. 

      Asa ca, daca vrei sa-l injuri pe Chirila, poti sa o faci daca i-ai dat lui banii direct. Dar la cat de needucat financiar esti, nu te-ai prinde ca ai facut camatarie... 

      Dupa ce reusesti sa intelegi, poti sa ma injuri cat vrei ca asa de tarziu ti-am deschis ochii si mintea. 

      Speculatorule!

      Hahah a! 

    despre propria persoana nu are nimic de spus?

    tov Eugen, te trezisi din nefacutul nimic la BNR ? matale esti tare priceput la finante, ca si dl. Vasilesco; asta in calitatea voastra de jurnalisti/securisti; are tzara asta bani daca isi permite sa tina pe salarii grase pe nefacatorii de ceva de la BNR, in frunte cu inimitabilul Mugurel; intelege cineva ceva di asa zisele conferinte de presa ale magistrului ? sau mai curand din sticlele de vin cu acelasi nume ca al ilustrului; e si nembru de honoare alAcademiei

    1. De mare profunzime acest comentariu, felicitari omilia pentru colegii de idei.

      pentru efecte speciale fiind singura tara din UE care foloseste abordarea standard la calculul riscului credit. Raportul financiar Erste va fi senzational in acest an

    Despre Zamfir nu are rost sa discutam...e prea marunt. In schimb tovarasul Radulescu..e o minune...cine il cunoaste cu adevarat si personal stie ca e un comunistoid abject care cunoaste domeniul bancar din anii petrecuti (poate nemeritat) prin diverse banci..e de ajuns o perioada de 5 minute de discutii cu Radulescu sa stii ca viziunea lui bancara e din manualele din 1982. Personaje de astea sinistre conduc Romania...l-am cunoscut personal. O taranus istet, dar nu inteligent, cu iluzii de eminenta cenusie in domeniul bancar. Daca nu era Revolutia..asta era cel mult la ghiseul unuei banci.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb