Senatul a respins, în şedinţa plenului de astăzi, proiectul de hotărâre prin care ar fi fost modificat articolul 66 din Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului, astfel încât să prevadă înfiinţarea Comisiei pentru dezvoltare şi expansiune economică, informează surse din presă.
Proiectul de hotărâre a Senatului a fost respins de plen cu de 70 de voturi pentru, 34 împotrivă şi două abţineri, pentru înfiinţarea unei noi comisii permanente de specialitate fiind necesar votul majorităţii senatorilor.
În timpul dezbaterilor din plen, liberalul Puiu Haşotti a susţinut că această comisie "nu va avea nicicând un obiect de activitate".
"Titlul mi se pare de-a dreptul hilar. România se află şi se va afla în expansiune economică. Noi abia ne mai tragem sufletul din punct de vedere economic şi înfiinţăm o Comisie de expansiune economică. (...) Acesta este ridicolul acestei denumiri. Apoi, o astfel de comisie nu va avea nicicând un obiect de activitate. Cunoaşte cineva vreun proiect sau propunere legislativă care să vizeze expansiunea economică a României sau comerţul exterior?", a spus senatorul PNL.
Haşotti amai precizat că această comisie ar fi a patra comisie de specialitate înfiinţată de la începutul legislaturii parlamentare 2012 - 2016, urmând să fie înfiinţată şi o a cincea, ceea ce ar însemna că vor fi "mai multe posturi de conducere decât senatori".
"Lăsând la o parte faptul că cinci comisii înseamnă încă 15 posturi de conducere şi încă cel puţin 30 - 40 angajaţi în plus cu toate dotările, problema este pentru viitorul Parlament. (...) Vom ajunge, forţând nota, la o situaţie hilară - să avem mai multe posturi de conducere decât senatori. Legislatura viitoare nu vom avea 189 - 190 de senatori, ci doar 137 şi dacă facem o socoteală vedem că vor fi cel puţin o sută de posturi de conducere", a subliniat Puiu Haşotti.
La rândul său, senatorul UDMR Verestoy Attila a propus plenului amânarea discuţiilor cu privire la adoptarea proiectului de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei pentru dezvoltare şi expansiune economică.
"Cred că nu este momentul în care să supunem la vot această propunere, existând dubii, păreri diferite privind înfiinţarea acestei comisii. Eu cred că argumentele pe care le-au prezentat şi cei care au dorit înfiinţarea comisiei şi cei care au serioase rezerve sunt de luat de seamă şi trebuie confruntate nu în plen, ci în discuţii prealabile care să pregătească un consens ca să avem şansa de a vota afirmativ şi de a aborda această problemă cu seriozitate. (...) Eu propun să retragem în momentul de faţă această propunere", a afirmat acesta.
Propunerea senatorului UDMR a întrunit însă doar 23 de voturi pentru, două abţineri şi 61 de voturi împotrivă, fiind astfel respinsă.