SENTINŢĂ OMC: Tarifele propuse de UE pentru importurile de banane din America Latină sînt ilegale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 august 2005

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a declarat noile tarife propuse de Uniunea Europeană pentru importurile de banane din America Latină drept ilegale, ca răspuns la plîngerile primite în acest sens din partea ţărilor sud-americane. În consecinţă, UE are la dispoziţie zece zile pentru consultări cu ţările respective, în vederea soluţionării situaţiei. Europenii au decis, chiar, să poarte discuţii cît mai curînd cu oficialii latino-americani.

Propunerea autorităţilor de la Bruxelles ar limita serios exporturile de banane ale ţărilor latino-americane, a căror producţie reprezintă 60% din volumul exporturilor globale. Noile tarife propuse de UE s-ar aplica doar exporturilor de banane din ţările latino-americane, mai precis, dacă pentru o cantitate exportată de pînă la 2,7 milioane de tone pe an, taxa percepută este de 75 de euro pe tonă (91 de dolari), iar pentru orice cantitate care depăşeşte această greutate se percepe taxa proporţională corespunzătoare de 680 euro (825 dolari) pe tonă, propunerea UE priveşte creşterea de la 75 de dolari la 230 de dolari. Ţările Americii Latine vor ca taxa să rămînă la 75 de dolari pe tonă pentru cantităţile sub 2,7 milioane de tone exportate.

Ţările Africii şi Caraibele deţin 20% din piaţa de profil şi sînt exportatori tradiţionali, iar insulele spaniole şi franceze deţin încă 20%, acestea urmînd să fie avantajate de o eventuală schimbare a sistemului de taxare de la tariful actual de 75 de dolari pe tonă impus doar latino-americanilor. Noile tarife ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2006, iar pînă atunci modul de taxare ar trebui finalizat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb