Sentix: Ieşirea din recesiune a zonei euro este încă departe

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 septembrie 2020

Sentix: Ieşirea din recesiune a zonei euro este încă departe
Călin Rechea

Încrederea investitorilor în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în septembrie 2020, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH (vezi graficul), pe fondul unui avans al indicelui aşteptărilor şi al indicelui situaţiei curente.

Încrederea investitorilor şi-a continuat tendinţa de îmbunătăţire şi pentru Asia, exclusiv Japonia, în timp ce redresarea din America Latină a înregistrat o stabilizare, iar perspectivele pentru Statele Unite s-au menţinut în teritoriul negativ.

Indicele agregat al încrederii pentru zona euro a crescut până la -8 puncte, de la -13,4 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 1,5 puncte, până la 20,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 8,3 puncte, până la -33 de puncte.

"Recesiunea din zona euro încă nu a fost depăşită", se arată în raportul de la Sentix, unde se subliniază că "ieşirea este încă departe", în condiţiile în care "riscurile inflaţioniste sunt în creştere".

Raportul apreciază că "redresarea economiei Germaniei are loc în paralel cu aceea din zona euro", pe fondul creşterii indicelui încrederii cu 4,4 puncte, până la -0,1 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 8 puncte, până la -22,8, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 0,3 puncte, până la 25,5 puncte.

Investitorii apreciază că în următoarele 12 luni va fi recuperată doar 75% din contracţia determinată de închiderea economiei pe fondul pandemiei de coronavirus.

Pe fondul menţinerii condiţiilor de recesiune, indicele încrederii în economia SUA a înregistrat a cincea creştere consecutivă, iar analiştii de la Sentix se întreabă dacă evoluţia este suficientă pentru a îmbunătăţi şansele realegerii preşedintelui Donald Trump. Indicele agregat al încrederii a crescut până la -4,8 puncte, de la -15,6 puncte, pe fondul unei creşteri cu 13,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -27,3, şi a unei creşteri cu 7 puncte a indicelui aşteptărilor, până la 20,5 puncte.

În America Latină "situaţia pare să se stabilizeze", pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii investitorilor până la -28,9 puncte, de la -35,6 puncte şi a revenirii indicelui aşteptărilor în teritoriu pozitiv, la 3 puncte, de la -2 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a crescut cu 7,7 puncte, până la -55,8.

La nivelul economiilor din Estul Europei s-a înregistrat o redresare semnificativă a indicelui aşteptărilor, cu 2,5 puncte faţă de luna anterioară, până la 13,5 puncte. Indicele agregat al încrederii a crescut până la -12,7 puncte, de la -17,8 puncte în august 2020, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente până la -35,8 puncte, de la -42,8 puncte.

Raportul mai arată că redresarea economică a continuat şi în Japonia, pe fondul avansului indicelui aşteptărilor. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -2,3 puncte, de la -8,6 puncte în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri cu 8,5 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -23 de puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la 20,8 puncte, de la 17,5 puncte.

Pentru economia Asiei, exclusiv Japonia, indicele încrederii şi-a continuat creşterea în teritoriul pozitiv, până la 6,6 puncte, de la 0,6 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la -12,5 puncte, de la -20,8, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 3,3 puncte, până la 27,8 puncte.

După redresarea puternică din lunile anterioare, urmată de un declin al tuturor componentelor indicelui încrederii în august 2020, situaţia din Austria revenit în teritoriul pozitiv, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor curente. Indicele agregat a crescut până la 3,4 puncte, de la -10,1 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri cu 25,7 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -13,3 puncte. Indicele aşteptărilor a înregistrat o nouă scădere, de 2,5 puncte, până la 21,5 puncte.

Încrederea în economia Elveţiei a înregistrat o creştere semnificativă în septembrie 2020, pe fondul unei creşteri a indicelui agregat al încrederii cu 11,5 puncte, până la 10 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 17,2 puncte, până la -1,8 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut cu 4,7 puncte, până la 22,5 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2011, după un avans de 5,3 puncte în luna anterioară.

Indicele încrederii de la Sentix este construit pe baza unui sondaj săptămânal la care participă circa 5.000 de investitori individuali şi instituţionali din peste 20 de ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb