Sentix: Noaptea cea mai întunecată este înaintea zorilor

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 mai 2020

Sentix: Noaptea cea mai întunecată este înaintea zorilor
Călin Rechea

Încrederea investitorilor în economia zonei euro s-a menţinut aproape de minimul istoric şi în luna mai 2020 (vezi graficul), conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH, pe fondul unei noi căderi masive a componentei referitoare la situaţia curentă.

După minimul istoric de -42,9 puncte înregistrat luna trecută, indicele agregat al încrederii a crescut până la -41,8 puncte, în condiţiile unei creş­teri cu 12,8 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -3.

"Zona euro traversează o criză profundă", se arată în raport, pe fondul celei de-a patra scăderi consecutive a indicelui situaţiei curente până la un nou minim istoric, de -73 de puncte, de la -66 de puncte în luna precedentă.

Indicele încrederii la nivel global a înregistrat, de asemenea, tot o creştere aproape imperceptibilă, de 0,2 puncte, până la -32 de puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a atins un nou record minim, de -60,5 puncte, după -52,3 puncte în luna anterioară.

Cu toate acestea, raportul de la Sentix include o serie de semnale optimiste. "Atunci când noaptea este cea mai întunecată, se apropie zorii", afirmă autorii raportului, iar rolul zorilor este atribuit "relaxării restricţiilor impuse asupra activităţii economice".

La nivelul zonei euro, Austria şi Germania stau cel mai bine din acest punct de vedere. În cazul Austriei se estimează că economia a intrat deja în faza de redresare, în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut până la -24,9, de la -37,3 în aprilie 2020, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor până la 11,8 puncte, de la -5,8 puncte.

"Autorităţile din Austria au arătat curaj şi consistenţă", se mai arată în raport, însă "drumul către puterea economică anterioară va fi lung".

Condiţiile din Germania corespund unei stabilizări a situaţiei în opinia analiştilor de la Sentix, pe fondul creşterii indicelui aşteptărilor cu 11,5 puncte, până la 2,5 puncte. Indicele agregat al încrederii din cea mai mare economie a zonei euro a crescut cu 0,7 puncte faţă de luna anterioară, până la -35,3, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la un nou minim istoric, de -66 puncte, de la -59,3 puncte.

Raportul mai arată că o stabilizare a situaţiei s-a înregistrat şi în Japonia, în ciuda faptului că indicele agregat al încrederii a scăzut până la -31,7 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2009, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut, de asemenea, până la minimul ultimilor 11 ani, de -59,5 puncte. Verdictul "stabilizării" are la bază creşterea indicelui aşteptărilor peste zero, până la 1,5 puncte, de la -7,8 puncte în luna precedentă.

Asia, exclusiv Japonia, a intrat în faza redresării conform raportului Sentix, pe fondul creşterii indicelui aşteptărilor până la 9,8 puncte de la zero în luna anterioară, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut până la un nou minim istoric, de -50 puncte, iar indicele agregat a scăzut până la -22,6 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2008, de la -21,8 puncte.

Deşi condiţiile de recesiune s-au menţinut pentru economia Statelor Unite, rezultatele sondajului de la Sentix arată că această lună va marca trecerea la etapa de stabilizare, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la zero, de la -16,5 puncte, iar indicele agregat a crescut până la -36,8 puncte, de la -39,1.

La nivelul Americii Latine s-au menţinut condiţiile de recesiune adâncă, pe fondul înregistrării unor noi minime istorice pentru indicele agregat şi cel al situaţiei curente, de -47,3 puncte, respectiv -74,8 puncte, în timp ce indicele aşteptărilor a crescut cu 9,5 puncte, până la -13,8.

Pentru economiile din Estul Europei, indicele situaţiei curente şi-a accentuat scăderea până la -65 de puncte, cel mai redus nivel din luna martie 2009, de la -58,5, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 12,2 puncte, până la -3,8 puncte. Indicele agregat a crescut cu 1,4 puncte, până la -37,2 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix este construit pe baza unui sondaj săptămânal la care participă circa 5.000 de investitori individuali şi instituţionali din peste 20 de ţări.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Romania este formata din bugetari,pensionari si un numar de slavi ai UE deci nu conteaza daca ne mai revenim sau nu, ca nu mai avem ce....rolul guvernantilor e de unde sa mai prinda imprumuturi pt plata salariilor si pensiilor...nu conteaza cit stam in stari de urgente sau alerte...oricum sclavii pot pleca in UE iar bugetarii si pensionarii sint locco. Traiasca neamul romanesc de lingai si vinzatori de neam.

    1. cum esti cand iti bati joc de milioane de romani si identifici neamul in care te-ai nascut (pocitanie cu PC)

      neam de lingai si vanzatori de neam (TRADATOR IMBECIL)?  

      Te crezi destept si realist? 

      SAU esti o aschimodie imerba ,smecher de 2 bani care le stie pe toate si si-a varsat sangele pe Facebook pentru tara ? 

      Cum crezi ca se simt cei care au muncit si au reusit sa ajunga la pensie (ORICARE ar fi ei) cand vad cum un idiot ca tine isi bate joc de ei ? Mai ai mama si tata sau au avut norocul sa moara inainte sa vada ce monstru au crescut .. 

      Iti doresc sa ajungi pensionar (sau bugetar , milioane de romani de care toti tampitii ca tine se leaga si ii injura , dar care fac POSIBILA viata in tara asta fara sa fie "privati") si sa te "bucuri" de imbecilitatile unui IDIOT ca tine. 

      Pensionarii aia de care iti bati joc au facut posibila Romania de azi (asa cum e cu bune si rele , cu oameni exceptionali , cu cei care trudesc "nevazut" , cu bugetari , cu pensionari , cu cei care lucreaza in UE sau reprezinta tara undeva, cu protestari care vor sa schimbe punand ceva in loc si cu IDIOTI IMBECILI SI CRETINI ca tine care profita de drepturile obtinute sa manjeasca tara si romanii cu TAMPENIA lor revoltata! 

      Din pacate democratia naste si monstrii ca tine , bine ca nu ai acces la arme, norocul nostru. 

      Si nu nu sunt bugetar, pensionar , etc,. m-am intors de "afara ' unde am muncit din greu ca sa ma intorc in tara pentru ai mei (pensionari), pentruprieteni (bugetari si "privati") pentru locul unde m-am nascut si il iubesc si mi se face scarba cand vad ca exista SPECIMENE de filfizoni imbecili ca tine , cu pretentii "revolutionare" 

    Cred ca ne uitam prea mult pe cifre si asta ne impiedica sa avem o privire de ansamblu. O privire de ansamblu ne-ar putea indica ca cifrele nu conteaza, conteaza reasezarea economiei si a societatii.. si de fapt asta e si scopul. Cifrele, indicii, sunt chestii secundare.

    offffffffffffff.... urata perioada traim.

    mai rezistati romani, nu va fi asa la infinit.  

     

    primul termen de depasire a situatiei economice e august 2021 , al doilea termen e martie 2022.

    din semestrul 1/2022 va reveni (aproximativ) viata la ce am cunoscut inainte sa apata uratenia asta de virus 

    1. La solicitarea INTENSA si repetata a cititorilor BURSA va fac cunsocut ca Vali este primul pe care il vizitez peste 1 an si jumatate (asa a vrut el, chiar daca cititorii m-au imporat sa ma grabesc , regret DAR am agenda plina).

      PS  

      Vali in ce salon esti? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb