Sentix: Semnale ale sfârşitului recesiunii, deşi recesiunea nu a început cu adevărat

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2022

Sentix: Semnale ale sfârşitului recesiunii, deşi recesiunea nu a început cu adevărat
Călin Rechea

Indicii încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro au înregistrat o nouă creştere peste aşteptări în decembrie 2022, caracterizată drept surprinzătoare, după cum arată ultimul raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a crescut cu 9,9 puncte faţă de luna precedentă, cel mai mare avans lunar din ultimele 30 de luni, până la -21 de puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 10,3 puncte, până la -22 de puncte, iar indicele condiţiilor curente a crescut cu 6 puncte, până la -20 de puncte.

După ce arată că tendinţa pozitivă este observată în Germania, China, Statele Unite şi la nivel internaţional, analiştii de la Sentix subliniază că "semnalele indică un sfârşit al fazei de recesiune, cu toate că această fază nu a început cu adevărat".

Creşterea simultană a indicelui aşteptărilor şi a indicelui situaţiei curente este considerată neobişnuită şi este interpretată drept o "corectare" a reacţiilor exagerate din lunile anterioare. Cu toate acestea, noua evoluţie nu trebuie interpretată ca o inversare generală a tendinţei negative, după cum accentuează economiştii de la Sentix, iar "pericolul unei recesiuni nu a fost încă evitat", mai ales în condiţiile în care se observă reluarea tendinţei de creştere a preţurilor energiei.

Povara acestor preţuri va fi şi mai mare pentru gospodăriile din zona euro în 2023 comparativ cu anul curent, conform estimărilor de la Sentix.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat a doua creştere lunară consecutivă, până la -20,3 puncte, de la -30 de puncte. Indicele situaţiei curente a crescut cu 9,7 puncte, până la -18,3 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut până la -22,3 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2022, de la -32 de puncte.

"Speranţa că o recesiune severă poate fi prevenită germinează în Germania", se afirmă în raport, pe fondul "speranţelor că poate fi prevenită o criză catastrofală a gazelor naturale".

Analiştii de la Sentix avertizează că impactul cel mai puternic al preţurilor ridicate ale energiei asupra consumatorilor se va resimţi mai ales din prima lună a anului viitor.

Indicele agregat al încrederii în economia SUA a crescut cu 8,4 puncte, până la -0,5 puncte, în condiţiile unei creşteri a indicelui situaţiei curente până la 9,3 puncte, de la 4 puncte, şi a unei creşteri până la -9,8 puncte a indicelui aşteptărilor, de la -22 de puncte.

"Speranţa germinează şi în SUA, speranţa că Federal Reserve va opri curând majorarea dobânzilor", se subliniază în raportul de la Sentix, deşi "aceasta nu reprezintă sfârşitul politicii monetare restrictive". În raport se mai arată că există semnale tot mai vizibile ale temperării creşterilor de preţ de pe piaţa imobiliară rezidenţială.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut semnificativ în decembrie 2022, cu 7,7 puncte, până la -4,8 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la -3,8 puncte, de la -13,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -5,8 puncte, de la -11,5 puncte.

Analiştii de la Sentix afirmă că protestele din China împotriva strategiei "zero Covid" au determinat apariţia primelor semnale privind relaxarea restricţiilor şi au condus la creşterea optimismului în ceea ce priveşte activitatea economică.

În Japonia indicele agregat a crescut până la -8 puncte, de la -15,2 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri semnificative a indicelui situaţiei curente, cu 6 puncte, până la -4 puncte, şi a unei creşteri de 8,3 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -12 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 6,6 puncte, până la -31,2 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut până la -38,8 puncte, de la -44,3 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 7,7 puncte, până la -23,3 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022.

Indicele agregat al încrederii pentru economia Elveţiei a crescut cu 15,9 puncte, până la 5,6 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, în condiţiile creşterii indicelui situaţiei curente până la 15,8 puncte, de la 6,8 puncte, şi a creşterii indicelui aşteptărilor până la -4 puncte, de la -26 de puncte în luna precedentă.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a crescut până la -12,7 puncte, de la -24,2 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la -22,8 puncte, de la -35,3 puncte, timp ce indicele situaţiei curente a crescut până la -2 puncte, de la -12,5 puncte.

America Latină a rămas în categoria "recesiune", pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii până la -16,2 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2022, de la -21,4 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 7,2 puncte, până la -12,8 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 2,3 puncte, până la -19,5 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la -10,1 puncte în decembrie 2022, de la -17,7 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 5,8 puncte, până la -9,3 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 9,5 puncte, până la -10,8 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna decembrie 2022 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.268 de investitori, dintre care 248 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce zice misery index pentru Romania?

    Si cresterea sub potential real mnus inflatie? 

    nu e crestere este inflatie multa ce se chinuie sa salte piburile in economii; sunt semnale foarte puternice deflationiste = nosocul face ca injecatrea de lichiditate pe bunuri si servicii mai putine inca salta pibul declarat. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb