SEPTIMIU STOICA, BRM: "Concurenţa operatorilor întăreşte sistemul pieţei de gaze naturale"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2017

"Concurenţa operatorilor întăreşte sistemul pieţei de gaze naturale"

Deputatul PNL Virgil Popescu a susţinut că eliminarea BRM din piaţă este anticoncurenţială şi a solicitat retrimiterea proiectului de aprobare a OUG 64 în Comisia de Industrii

Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), consideră înţeleaptă decizia de ieri a Camerei Deputaţilor să retrimită la Comisia de Industrii proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă (OUG) nr. 64/2016, care oferea exclusivitate OPCOM la tranzacţionarea gazelor şi excludea BRM din piaţă.

Este pentru a doua oară când proiectul respectiv nu trece de plenul Camerei Deputaţilor şi este întors în Comisie.

"Sperăm ca, de data aceasta, la Comisie, să fie găsită o soluţie care să nu mai nască atâtea discuţii şi interpretări", ne-a declarat domnul Stoica, adăugând: "Noi (n.r. oficialii BRM) suntem gata să ne întâlnim din nou, inclusiv cu preşedintele Comisiei de Industrii (n.r. Iulian Iancu), şi să discutăm cu calm. Dorim să spulberăm îngrijorările pe care le aveau unii deputaţi, cu privire la existenţa a două sau mai multe burse în acelaşi timp. Vrem să le aducem argumentele necesare că această concurenţă (n.r. între operatori), departe de a slăbi sistemul pieţei de gaze naturale din România, dimpotrivă, îl va face mai puternic.

Avem încredere că lucrul acesta se va întâmpla şi că se va depăşi această criză, care a creat nelinişte de câteva luni pe piaţă".

Septimiu Stoica apreciază că atât opiniile exprimate de specialişti din ţară, cât şi atenţionările de la Comisia Europeană au cântărit în decizia de ieri a deputaţilor.

În această lună, comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Miguel Arias Canete, a transmis o scrisoare către Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Toma Petcu, ministrul energiei, şi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii, în care spunea că amendamentele la OUG 64/2017 privind piaţa gazelor naturale, aprobate recent de Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor, ar putea încălca libertăţile fundamentale prevăzute în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi principiile pieţei libere de energie.

Potrivit documentului, citat de Hotnews, Comisia Europeană nu este de acord cu tranzacţionarea a 70% din gaze doar pe bursa OPCOM, ameninţând România cu procedura de infringement, însă pe de altă parte propune ca soluţie obligaţia transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzacţionare.

Preşedintele BRM ne-a spus: "Şi intervenţia Comisiei Europene a avut un rol decisiv, pentru că reprezintă un punct de vedere obiectiv. Noi, aici, am putea fi suspectaţi că reprezentăm puncte de vedere subiective, dar iată că avem o interpretare similară de la factorii cei mai competenţi în măsură, cu privire la dezvoltarea pieţei europene de energie.

Cred că decizia deputaţilor este atât rezultatul opiniilor venite din ţară, exprimate nu numai de noi, cât şi al opiniilor venite de la nivelul Uniunii Europene.

Toate instituţiile competente în domeniu, atât din mediul extern, cât şi intern, au susţinut, la unison, punctul acesta de vedere, că concurenţa ar trebui să funcţioneze inclusiv la nivelul operatorilor de piaţă, iar operatorii economici trebuie să aibă libertatea să poată să aleagă, peste un anumit nivel de tranzacţionare, mediul de tranzacţionare care li se pare potrivit - fie că este vorba despre mediul bursier sau extrabursier, în funcţie de interesul lor comercial".

Domnul Stoica spune că proiectul de lege trebuie reanalizat în Comisie, împreună cu toţi actorii implicaţi şi găsită o soluţie optimă pentru ţara noastră. În opinia sa, piaţa de gaze naturale din România ar putea să aibă o perspectivă deosebită în regiune.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012 aducea mai multe modificări substanţiale legislaţiei din sectorul gazelor.

Conform amendamentelor aduse în Comisia de Industrii, producătorii de gaze trebuiau să vândă prin intermediul bursei 70% din producţie şi, totodată, OPCOM devenea singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislaţie.

Deputatul PNL, Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii, a solicitat retrimiterea la Comisia de Industrii a proiectului, din cel puţin două motive: "Primul motiv este acela că nu putem stabili prin lege că un singur operator al platformei centralizate şi anume OPCOM să poată tranzacţiona gaze naturale în România, în condiţiile în care în acest moment există două licenţe eliberate de ANRE. Este anticoncurenţial şi ar însemna că Parlamentul intervine în piaţa de gaze şi elimină un operator privat (Bursa Română de Mărfuri) şi susţine operatorul de stat (OPCOM). Al doilea motiv ar fi acela că nu putem periclita siguranţa energetică a României prin obligarea producătorilor să tranzacţioneze 70% din producţie pe platforme centralizate. Asta se traduce în faptul că decizia de exploatare a gazelor din Marea Neagră, decizie pe care Exxon trebuie să o ia anul viitor este pusă sub semnul întrebării, ştiut fiind faptul că aceştia au nevoie să încheie contracte bilaterale pe termen lung pentru a-şi finanţa producţia. Mai mult, în plus faţă de aceste lucruri a apărut şi scrisoarea comisarului european pentru energie Canete, scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, în care România este ameninţată direct cu infringement dacă Parlamentul nu îşi reconsideră poziţia cu privire la aspectele menţionate".

Unul dintre criticii vehemenţi ai acestui proiect de lege a fost BRM, care l-a acuzat pe preşedintele Comisiei de Industrii Iulian Iancu că încearcă să impună monopolul OPCOM pe piaţa gazelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ....Uitati-va ..pe piata de energie electrica ce s-a intamplat !! preturi anapoda create de concurenti de pe piata. ..Petrom este deja invinuita ca ar fi influientat piata....Asa o sa se intample si cu gazul metan daca-l lasam pe BM...iar noi consumatori vom suferi.....Cei care vor aceasta liberalizare "joaca" o carte pentru Gazprom din Rusia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb