Seră hidroponică de un milion de euro, construită de doi tineri studenţi din Buzău

ANA FELEA
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 19 iunie 2023

Seră hidroponică de un milion de euro, construită de doi tineri studenţi din Buzău

Căpşuni în nucă de cocos

Doi tineri din Buzău au investit un milion de euro într-o seră hidroponică, singura de acest tip din judeţ. Povestea lor de afacere a început în 2016, pe când erau studenţi în anul al doilea la Facultatea de Agronomie şi, la recomandarea unui profesor, au decis ca după absolvire să rămână în România şi să-şi facă propria afacere, în domeniul în care s-au pregătit. Aşa a luat naştere proiectul serei hidroponice în care cei doi tineri cultivă căpşuni pe care le cresc în nucă de cocos.

Seră hidroponică de un milion de euro, construită de doi tineri studenţi din Buzău

"Ţara noastră are un potenţial fantastic în domeniul agriculturii, iar ceea ce ne dorim noi este ca acest potenţial să fie valorificat la maxim. Ne dorim ca românii să consume fructe şi legume romaneşti, crescute de fermierii din România", au spus cei doi tineri antreprenori din Buzău.

Pentru realizarea construcţiei, buzoienii au accesat fonduri europene.

"Ideea ne-a venit după ce am vorbit cu un domn profesor de la facultate. Mai întâi am văzut mai multe sere de roşii şi căpşuni din străinătate, ne-a plăcut foarte cum arătau serele de acest tip, fiind foarte spectaculoase prin modul de cultivare a plantelor, şi aşa am decis să construim o seră hidroponică în care să cultivăm căpşuni. Am căutat firme de consultanţă şi am citit mult despre ce înseamnă fonduri europene, domnul profesor fiind mereu lângă noi. Atunci eram în anul al doile la facultate, dar am zis să nu mai aşteptăm pentru că ştiam că implementarea unui proiect durează. Implementarea proiectului a început în 2016, astfel că la absolvire puteam să ne numim deja antreprenori", a spus Andra Constantin.

Investiţia totală s-a ridicat la un milion de euro, 90% din sumă fiind asigurată prin proiect, în timp ce restul de 10% au fost bani pe care cei doi tineri i-au primit de la părinţi. La fel şi terenul din comuna Săhăteni, pe care a fost construită sera de aproape 5000 de metri pătraţi.

"Sera noastră se întinde pe o suprafaţă de 4560 mp, cu o deschidere de 48 metri şi o lungime de 95 metri, înălţimea la jgheab este de 4, 5metri şi la culme de 7 metri (acest lucru ne ajută să controlam un volum de aer mai mare asigurându-se, un climat ideal pentru o perioadă mai lungă de timp, recolte în extrasezon), unde deţinem 45.000 de plante", au explicat proprietarii.

Căpşunile produse în sera de la Săhăteni sunt produse pe saltea de nucă de cocos, o altă particularitate cu care cei doi tineri au cucerit piaţa fructelor din Regiunea SE.

"Cultura hidroponică reprezintă unul dintre noile curente din horticultură. Practic cultura hidroponică (denumită şi cultura fără sol) presupune creşterea plantelor cu rădăcinile în soluţie nutritivă. Această soluţie este realizată prin diluarea în apă a unor fertilizatori, în functie de nevoile plantei, cu ajutorul unei aparaturi complexe, ce reglează automat concentraţia şi distribuirea nutrienţilor lichizi, în functie de necesarul de elemente nutritive al căpşunilor.

Sistemele de culturi hidroponice presupun amenajarea unui mediu de înrădăcinare a plantelor, altul decât solul, iar noi folosim pentru căpşuni nuca de cocos.

Materialele sunt umezite, la intervale regulate de timp, cu soluţia nutritivă care trebuie să conţină, în anumite proporţii, toate elementele (minerale şi oligoelemente) pe care planta, în mod normal, le extrage din sol: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier etc.", a explicat Cătălin Mihalcea.

Sera hidroponică este complet automatizată, construită după un model francez. Ea este dotată cu aparatură modernă ce le permite proprietarilor să controleze, de oriunde, printr-o aplicaţie, tot ce se întâmplă în seră, de la climă până la umiditate.

"Sistemul de comandă şi control include computer cu soft integrat, senzori şi accesorii şi o staţie meteo, pe senzori. Practic, prin acest sistem se asigură funcţionarea integrată a echipamentelor cu care este prevazută sera. Fără sistemul de comandă şi control producţia de căpşuni în seră nu este posibilă. De exemplu, cu ajutorul sistemului de comandă şi control sunt monitorizaţi în permanenţă toţi factorii de producţie (temperatură, umiditate, pH, luminozitate etc.) şi în urma analizei informaţilor culese de la senzor, sistemul comandă compensarea deficienţelor descoperite prin punerea în funcţiune a diferitelor echipamente cu care este dotată sera", a explicat Cătălin Mihalcea.

În sera de la Săhăteni, fructele pot fi produse tot timpul anului. Prima recoltă a fost gata de cules în aprilie anul acesta. Căpşunile sunt culese manual, una câte una, însă totul merge foarte repede pentru că plantele sunt cultivate la o înălţime de un metru şi jumătate, atât cât culegătorii să nu mai fie nevoiţi să se aplece pentru a aduna fructele.

"Fructul este frumos, în formă de inimă şi foarte lucios, cu o mărime medie spre mare, cu un gust dulce, aromă plăcută, pulpă roşie, gustoasă şi fermă. Amandine are o capacitate mare de producţie, procent ridicat de fructe comercializabile şi tije florale în afara foliajului, fructele fiind uşor de recoltat", ne-a explicat unul dintre proprietarii serei.

În total se culeg aproape 4 tone în fiecare lună. De asemenea, proprietarii serei intenţionează ca din fructele produse să pregătească anual şi 300 de tone de dulceaţă şi gem de căpşuni.

"Zona de procesare a căpşunilor este dotată cu utilaje pentru producţia gemului şi a dulceţii de căpşuni şi depozite incorporate pentru acestea, unde estimăm că vom obţine pana la 300 de tone dulceaţă, anual. Deţinem şi camere de sortare, ambalare, depozit materii prime, dar şi două camere frigorifice de 25mp fiecare. Anexat serei mai avem o zonă tehnică, cu suprafaţa de 528 mp, compartimentată, unde deţinem o centrală termică, camera sistemului de fertilirigare şi a tancului de stocat apa şi zona de procesare a căpşunilor", a mai spus Andra Constantin.

Tinerii întreprinzători nu duc lipsă de clienţi şi spun că pentru a face faţă comenzilor vor mai înfiinţa o cultură de căpşuni şi pe sol, în câmp, iar în viitor vor să mai construiască o seră cu o suprafaţă dublă decât cea pe care deja o au.

Căpşunile de la Săhăteni se vând în două magazine din municipiul Buzău, dar şi în supermarketuri din Buzău, Focşani, Ploieşti. Preţul unui kilogram este de 30 de lei.

(Articol preluat din Revista BURSA Construcţiilor)

Dotarea serei hidroponice

Sera de la Săhătebi beneficiază de sisteme de automatizare de ultimă generaţie: ferestre ventilaţie, ecrane de umbrire, ventilatoare pentru climat ideal, folie dublu gonflabilă, şplincăre pentru controlul umidităţii, folie albă pe sol pentru împiedicarea creşterii altor plante în seră (mai puţini dăunători şi pesticide folosite), sistem de ecran orizontal pentru salvarea energiei şi pentru umbrire , hidroponie în saltele de nucă de cocos, sistem de irigare prin picurare, staţie artic dotată cu şase tancuri (două pentru acizi , patru pentru fertilizanţi), computer artic pentru două zone climatice care ne asigură controlul climatic prin staţie meteo şi controlul fertiligării în seră, sistem de încălzire pe trei niveluri (sol, jgheaburi de cultură, perimetral şi pentru topirea zăpezii).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7360
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9205
Gram de aur (XAU)Gram de aur421.5141

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb