După volumul modest consemnat în prima şedinţă a lunii, nici cea de-a doua sesiune din februarie nu anunţa o altfel de evoluţie după jumătate din programul de tranzacţionare. La ora 17.45 numărul contractelor înregistrate era de 29 iar valoarea tranzacţiilor se apropia de 45.000 de lei. La capitolul produse tranzacţionate, imaginea era una dezolantă, doar două derivate reuşind să atragă atenţia participanţilor: cel pe aur şi cel pe cursul euro/dolar, cu menţiunea că primul se detaşa puternic, prin 28 de contracte în vreme ce al doilea era mai mult o prezenţă decorativă, cu un singur contract.
Simbolul GOLD 17B, care urmăreşte evoluţia cotaţiei aurului pe scadenţa decembrie a început ziua la un preţ de referinţă[1] de 1211,5 dolari, grecii de la ATHEXClear anticipând prin acesta o creştere de 7,2 USD comparativ cu închiderea de miercuri. După jumătate de sesiune uncia se afla şi mai adânc în teritoriu pozitiv, valorând 1215,3 USD/uncie, în urma unei aprecieri de 3,8 dolari faţă de cotaţia de referinţă menţionată. Creşterea metalului preţios se explică prin faptul că, pe pieţele externe, aurul se îndreaptă sprea cel mai bun nivel din aproape 12 săptămâni, în condiţiile "înmuierii" dolarului, care s-a depreciat faţă de principalele valute mondiale dar şi prin prisma apetitului diminuat pentru activele percepute ca fiind riscante, elemente care au ademenit investitorii către metale preţioase.
Referitor la singurul contract euro/dolar, moneda unică era estimată pentru martie 2017 la 1,0849 USD, cu 0,35% peste "start of day price" (1,0811 USD) şi cu 0,48% peste închiderea de miercuri.
[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45