SIBEX Aurul, motorul creşterii lichidităţii în prima săptămână din mai

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 mai 2016

Prima săptămână din mai a adus, pe piaţa futures de la Sibiu, un volum total de 351 de contracte, lichiditatea înregistrând o creştere destul de importantă. Creşterea volumului a venit în special pe fondul interesului participanţilor pentru speculaţiile cu preţul futures al aurului, care au generat peste 50% din totalul menţionat. Cea mai mare contribuţie în totalul general a avut-o şedinţa din data de 4 mai cu un volum de 141 de contracte, record în acest an pentru o singură zi. Ultima sesiune a săptămânii în discuţie (n.r. - 6 mai) s-a încheiat şi ea cu un rezultat mai bun ca de obicei: 89 de contracte cu o valoare de 564.225 lei.

Şi vineri tot derivatul pe aur a fost cel mai tranzacţionat, cu un total de 60 de contracte pe scadenţa iunie. Simbolul GOLD 16F a fost cotat la 1291,5 dolari/uncie, după o creştere de 11,9 dolari faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1). Şi pe pieţele externe s-a consemnat o evoluţie pozitivă, metalele preţioase continuându-şi aprecierea "nebunească" consemnată se la începutul acestui an, susţinută acum de dolarul slab. De la începutul lui 2016 aurul a acumulat 21%. "Există deja mulţi analişti care fac comparaţii între ceea ce se întâmplă acum şi anul 2007, mai exact momentul când preţurile mărfurilor au explodat şi au intrat sub semnul taurului (n.r. - creştere) pentru o perioadă foarte amplă, care s-a încheiat în septembrie 2011, cu aurul ajungând la recordul istoric de 1900 de dolari/uncie. Cu toate acestea este încă devreme pentru verdicte în acest sens", a declarat un consultant financiar.

În ceea ce priveşte derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa iunie, s-au contabilizat 25 de contracte. Simbolul DEDJIA 15F a înregistrat o evoluţie negativă faţă de "start of day price", pierzând 33 de puncte şi închizând la 17.670 de puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare implicarea a fost slabă, consemnându-se doar 2 contracte pe cursul euro/yen japonez şi un contract pe cursul euro/dolar. Moneda unică a fost cotată la 121,75 yeni şi la 1,1400 dolari.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb