După ce marţi volumul de pe piaţa Sibex a fost la un singur pas de pragul de 100 de contracte, pe fondul unor variaţii negative foarte mari, şedinţa de la mijlocul săptămânii a fost aşteptată cu interes, în ideea continuării pe aceeaşi direcţie. Cu toate acestea, implicarea speculativă din prima jumătate a zilei a fost destul de modestă, volumul fiind în scădere faţă de sesiunea anterioară, pe acelaşi interval orar. Prin urmare, după şapte ore şi jumătate de la deschidere, se înregistrau doar 31 de contracte futures, iar valoarea tranzacţiilor era de 356.733 de lei.
Distribuţia pe produse a contractelor era una oarecum similară cu cea din ziua anterioară, fiind uşor de anticipat în contextul în care euro îşi continuă căderea abruptă faţă de dolar. Astfel, perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, totaliza 15 contracte pe scadenţa iunie. Moneda unică europeană era cotată la 1,0593 dolari, în coborâre cu 1,57% faţă de "start of day price"(-), calculat de ATHEX Clear la 1,0762 USD. Raportat la cotaţia de la închiderea de marţi, preţul futures al euro pierdea 0,90%. Evoluţia era una care reflecta "calvarul" euro din ultima vreme, moneda comună continuându-şi deprecierea şi pe pieţele externe, unde se îndreaptă vertiginos spre cea mai mare scădere trimestrială din istorie faţă de moneda americană, în contextul în care programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE a trimis randamentele acestora la minime record în întreaga regiune. Moneda unică a pierdut nu mai puţin de 12,5 procente în acest an faţă de dolar, iar miercuri a atins minimul din 12 ani în raport cu acesta, ca efect al declaraţiilor preşedintelui BCE, Mario Draghi, care a reiterat angajamentul instituţiei privind stimularea inflaţiei. De pe segmentul valutare se mai tranzacţiona şi perechea liră sterlină, dolar, pe scadenţa iunie. Moneda britanică era estimată la 1,4950 USD, cotaţie în scădere.
Pentru derivatul pe indicele Dow Jones se observau 5 contracte pe scadenţa martie. Simbolul DEDJIA 15C a început ziua la un preţ de referinţă de 17.673 de puncte şi, până la ora 17.30, înregistrase creştere de numai 6 puncte, la 17.769 de puncte. Comparativ cu închiderea de marţi, cotaţia Dow Jones pierdea 113 puncte.
Se mai observau şi 5 contracte futures pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa aprilie, identificat prin simbolul OILSC 15D. Acestea a început şedinţa la un preţ de referinţă de 48,31 dolari şi, pe parcurs, a pierdut 0,32 USD, valorând 47,99 dolari. În raport cu valoarea de la finalul şedinţei de marţi, barilul se deprecia însă cu 0,78 USD.
(-)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.
•
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.
1. Asta-i viata !
(mesaj trimis de iorga în data de 12.03.2015, 11:41)
Pentruca, smecheriile cu EURO pentru a "face bani frumosi pe spatele prostilor o perioada prea mare, ar fi pasut dubios, au scos pe piata smecheria cu francii elvetieni, apoi, ... a ra,as de rezerva dolarul. Cum naiba omul a ajuns atat de prost, incat tot soioul de smenari sa-i fraiereasca ?, cred ca va tine la infinit, omul este greu de convins ca "poate presa politicienii sa renunte la cotatia valutara, stabilind un curs UNIC", doar ca, fraierul tot fraier ramane si, cine stie va mai fi inventata dupa dolar pentru a escroca busunarul omului ? !.