SIBEX Cotaţia futures a aurului în cădere liberă, pe fondul aprecierii dolarului

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 noiembrie 2016

Pe piaţa Sibex, la jumătatea penultimei şedinţe a săptămânii, se înregistrau 15 contracte futures cu o valoare de aproape 156.000 lei, date sub ceea ce a oferit sesiunea anterioară, care a fost cea mai bună din ultimele 10 zile. Şansele ca acest scenariu să se repete joi erau reduse, ţinând cont că partea secundă a zilei nu se anunţa una atractivă, în condiţiile în care piaţa americană, de unde vine principala influenţă pentru speculatori, a fost închisă de Ziua Recunoştinţei, serbată an de an în cea de-a pata zi de joi a lunii noiembrie.

Derivatul care are ca activ suport aurul, prin simbolul GOLD 16L (n.a. - scadenţa decembrie) totaliza 5 contracte, încheiate pe fondul unei scăderi agresive. Astfel, cotaţia futures a metalului nobil era estimată de participanţii de la bursa sibiană la 1180,3 dolari/uncie, în coborâre cu 35,3 dolari faţă de "start of day price"(1), stabilit de ATHEXClear la 1215,6 USD. Uncia se deprecia cu 31,6 dolari şi faţă de cotaţia de la închiderea de miercuri. Şi pe pieţele externe aurul s-a depreciat ajungând la minimul din ultimele 9 luni şi jumătate pe fondul aprecierii dolarului.

În ceea ce priveşte evoluţia derivatului pe Dow Jones, se înregistrau 3 contracte pe scadenţa martie 2017, identificată prin simbolul DEDJIA 17C şi 2 pe scadenţa decembrie 2016, identificată prin simbolul DEDJIA 16L. Pentru primăvara lui 2017, cotaţia futures a Dow Jones era estimată la 19.025 puncte, în scădere cu 179 de puncte faţă de "start of day price" (19.204 puncte). Pe termenul scurt (decembrie) cotaţia se situa la 19.101 puncte, în minus cu numai 7 puncte în raport cu "start of day price" (19.108 puncte). Comparativ cu închiderea de miercuri se observa însă o apreciere de 83 de puncte derivatul pe indicele american atingând un nou record.

Se mai tranzacţiona şi derivatul care are ca activ suport cursul euro/dolar, înregistrându-se două contracte pe scadenţa decembrie 2016 şi 2 pe martie 2017. Euro valora 1.0585 USD pe termenul scurt şi 1.0590 USD pentru martie viitor.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb