SIBEX Cotaţiile se depreciau, pe fondul ştirilor externe negative

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 noiembrie 2012

După ce, miercuri, volumul contractelor de la Sibex a atins cel mai bun volum din ultimele două luni, pe fondul interesului din partea a doua a zilei, participanţii au fost ceva mai ponderaţi în prima jumătate din şedinţa de joi. Totuşi, după ora 16.00, s-a detectat o creştere a interesului. Astfel, la ora 16.50 se înregistrau aproape 1200 de contracte cu o valoare de 12 milioane lei. "Deşi jucătorii au fost mai prudenţi în prima parte a zilei, deschiderea de la NYSE şi rapoartele economice din SUA sau din UE au potenţialul de a aprinde flacăra speculativă în partea secundă a sesiunii, cum s-a întâmplat în ziua anterioară. Trebuie doar să apară ştiri sau chiar numai zvonuri cu potenţial de impact pentru ca piaţa sibiană, care este una pur speculativă în acest moment, să crească la nivelul lichidităţii" a explicat un broker.

Un astfel de raport cu impact este cel privind evoluţia cererilor de şomaj din SUA. Acesta a indicat o creştere puternică de 78.000 de cereri, nivelul ajungând la 439.000, cel mai mare din aprilie 2011 încoace. Cauza principală a înrăutăţirii pieţei muncii a fost uraganul Sandy. Situaţia a determinat scăderi pe piaţa futures americană. Direcţia negativă se reflecta şi la Sibex, unde cotaţia futures a indicelui pierdea 16 puncte şi valora 12.524 puncte pentru scadenţa decembrie. Numărul contractelor era de peste 600, DEDJIA_RON fiind cel mai lichid simbol.

Un interes ceva mai bun decât în zilele precedente se observa pe segmentul derivatelor pe acţiuni. Pentru simbolul DESIF5 decembrie umărul contractelor a fost de 134, iar cotaţia s-a depreciat cu 1,46%, la 1,35 lei/acţiune. DESIF 5 se tranzacţiona şi pe scadenţa martie 2013, termen pentru care cotaţia a pierdut 1,43% şi a fost estimată la 1,38 lei. Numărul contractelor era de 68.

Pe segmentul mărfurilor aurul se afla în scădere, pe o lichiditate în urcare. Până la ora 16.50, au fost încheiate 127 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa decembrie. Cotaţia unei uncii se diminua cu 19,7 USD, valorând 1705,4 dolari.

Pe segmentul derivate valutare, speculatorii care au pariat evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat, până la ora 16.50, un număr de 112 contracte pe scadenţa decembrie. Moneda unică se aprecia cu 0,36% faţă de dolar şi era estimată 1,2781 USD. Şi pe pieţele externe euro a crescut în raport cu yenul şi dolarul. Creşterea faţă de moneda americană se înregistra în pofida datelor economice fragile din Franţa şi Germania. Mai mult, în zona euro, datele publicate au indicat că economia a intrat în recesiune pentru a doua oară în patru ani, conform datelor biroului de statistică al UE din Luxemburg. Pe segmentul valutelor de la Sibex se mai tranzacţiona şi cursul euro/leu, moneda comună depreciindu-se cu 0,26%, la 4,5521 lei, pe scadenţa decembrie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.50.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb