SIBEX Derivatul pe Dow Jones, cărăuşul Sibex

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2013

După jumătate din cea de-a treia şedinţă a săptămânii, un cunoscător al pieţei şi al evoluţiei acesteia din ultimele luni se putea întreba, pe bună dreptate, care e secretul creşterii bruşte a lichidităţii. Şi asta pentru că un număr de aproape 1700 contracte încheiate în doar o jumătate de zi nu a mai cunoscut bursa sibiană de ceva vreme. Probabil că o astfel de realizare trebuie atent căutată în statisticile de anul trecut. Cu toate aces­tea, ziua de miercuri a surprins prin volumul precizat, acesta fiind realizat în puţin peste şapte ore de tranzacţionare. Valoarea tranzacţiilor era de 22,5 milioane lei. Ritmul era unul favorabil atingerii celui mai bun nivel din acest an, ţinând cont că maximul din ianuarie a fost de 1890 de contracte.

Explicaţia pentru această situaţie mai puţin obişnuită în ultima vreme este evoluţia derivatului pe Dow Jones. Practic acesta reprezintă un adevărat "cărăuş" pentru operatorul sibian, susţinând de unul singur piaţa, cu peste 84% din volumul realizat până la ora 17.00. Mai exact, numărul contractelor era de 1431 pe scadenţa martie. Cotaţia indicelui a evoluat pe un culoar de 98 de puncte, şi s-a aflat iniţial pe creştere pentru ca după prânz să intre pe scădere. La ora 17.00 cotaţia de la Sibiu a indicelui valora 13.893 de puncte, în minus cu 19 puncte. Deprecierea era în ton cu evoluţia din SUA, unde investitorii aşteaptă noi informaţii de la întâlnirea de politică monetară a BCE care va avea loc joi, atitudine care a pus în plan secund câştigurile peste aşteptări ale companiilor.

Pe poziţia secundă, dar la mare dis­tanţă se afla perechea euro/dolar cu circa 100 de contracte realizate pe scadenţa martie, conform datelor de la ora 17.00. Cotaţia euro se deprecia cu 0,43% şi era estimată la 1,35320 USD. Pe pieţele valutare externe dolarul s-a depreciat în raport cu majoritatea valutelor de referinţă şi a alunecat către minimul dintr-o săptămână faţă de dolar în condiţiile în care oficialii BCE se pregătesc să se întâlnească mâine, pe fondul agitaţiei politice şi bancare, care ameninţă să trezească din nou criza datoriilor suverane.

Pe segmentul mărfurilor, derivatul pe aur cu mărimea de 10 uncii şi simbolul SIBGOLD_RON atrăgea 42 de contracte. Uncia se aprecia cu 2,9 dolari şi valora 1674,7 USD pe scadenţa februarie. Derivatul cu mărimea de o uncie şi simbol SIBGOLD atrăgea 44 de contracte iar cotaţia metalului galben creştea cu 5,7 USD, la 1675,7 dolari. Se mai observau şi 42 de contracte DEOIL_LSC; barilul depreciindu-se cu 1,08% la 95,57 dolari pentru scadenţa februarie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb