SIBEX Lichiditate modestă în prima săptămână din august

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 august 2016

Pe piaţa futures de la Sibiu prima săptămână din august nu s-a evidenţiat la capitolul lichiditate, şedinţele încadrându-se într-o "normă" modestă de câteva zeci de contracte. Prin urmare şi ultima şedinţă (n.r. - 5 august) a fost una în aceeaşi notă, la închiderea acesteia fiind consemnate 34 de contracte cu o valoare de aproape 500.000 lei. Din cele cinci şedinţe ale intervalului menţionat, doar cea de joi 4 august a fost ceva mai intensă, aceasta fiind singura în care a fost depăşit nivelul de 50 de contracte. De remarcat în sesiunea de vineri 5 august a fost însă numărul ceva mai ridicat de simboluri intrate în joc, mai exact şapte, dar pe volume modeste.

Derivatul care are ca activ suport indicele Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat, statistica reţinând contracte atât pe scadenţa septembrie cât şi pe decembrie. Pentru DEDJIA 16I (n.r. - scadenţa septembrie), participanţii au încheiat 10 de contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american a închis la 18.454 de puncte, în urcare cu 58 de puncte faţă de "start of day price"(1) şi cu 173 peste nivelul de la închiderea de joi. Pentru scadenţa decembrie s-au înregistrat 5 contracte, iar cotaţia DEDJIA 16L a închis la 18.343 de puncte, cu 146 puncte în minus faţă de "start of day price".

În sectorul valutar, perechea euro/dolar a strâns 9 contracte pe scadenţa septembrie şi 4 pe scadenţa decembrie. Moneda unică s-a depreciat destul de consistent pentru ambele termene, pierzând 0,65% respectiv 1,01% şi oprindu-se la 1,1099 şi 1,1159 dolari. Pentru derivatul pe cursul liră sterlină/dolar au fost încheiate 4 contracte pe scadenţa septembrie, lira sterlină fiind cotată la 1,31 USD, după o scădere de 0,38%. Un singur contract a fost încheiat pe cursul euro/yen japonez, moneda unică fiind estimată, tot pentru septembrie, la 112,88 yeni, după o scădere de 0,38%.

Pe segmentul derivate pe mărfuri aurul a fost ignorat de participanţi, sigurul produs tranzacţionat fiind derivatul pe preţul petrolului. Acesta a punctat însă cu un singur contract, barilul fiind cotat la 41,76 USD, în minus cu 0,20%.

În cele cinci şedinţe ale perioadei 1-5 august s-au înregistrat doar 214 contracte, lichiditatea derivatelor fiind slabă.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb