SIBEX Lichiditate slabă, în ciuda recordurilor atinse de Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 ianuarie 2017

Pe piaţa futures de la Sibiu, ultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii trecute a fost una la fel de slabă ca predecesoarea sa, atingerea noului record istoric al cotaţiei Dow Jones din 26.01 rămânând fără efecte vizibile asupra lichidităţii de la bursa sibiană. La închiderea şedinţei, datele au indicat 36 de contracte futures, cu o valoare de 479.259 lei.

În mod surprinzător, cel mai tranzacţionat produs a fost derivatul pe cursul de schimb euro/dolar, care a totalizat 26 de contracte. Dintre acestea, 24 au fost încheiate pe scadenţa martie 2017, pentru care moneda unică europeană a închis la 1,0717 dolari, în minus cu 0,20% faţă de "start of day price"[ 1]. Pentru scadenţa iunie, DEDJIA 17F a atras doar 2 contracte, iar preţul futures al unui euro a fost estimat la 1,0785 dolari, după o scădere de 0,61% comparativ cu preţul de referinţă de la deschidere.

În pofida evoluţiei ascendente puternice din ultima perioadă, care a dus cotaţia Dow Jones pe piaţa americană la un nou maxim istoric atins joi, 26.01, participanţii de pe piaţa sibiană nu s-au arătat foarte interesaţi de indicele american, derivatul pe acesta generând doar 10 contracte pe cele două scadenţe: martie şi iunie. DEDJIA 17C (scadenţa martie) a strâns 8 contracte şi a închis la 20.057 puncte, în scădere cu 100 de puncte faţă de "start of day price". Totuşi, raportat la închiderea de joi 26.01, s-a consemnat o creştere timidă de 19 puncte. Pentru iunie, DEDJIA 17F a atras 2 contracte şi a închis la 19.981 puncte, după o scădere de 269 de puncte raportat la preţul de referinţă. Cotaţia menţionată a marcat totuşi o apreciere de 8 puncte faţă de închiderea din şedinţa anterioară.

Volumul total realizat săptămâna trecută la bursa sibiană a fost de 245 de contracte.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb