SIBEX Lichiditatea pieţei, salvată din nou de Dow Jones şi euro/dolar

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 noiembrie 2013

Debutul penultimei luni din an nu a adus noutăţi pe piaţa derivatelor administrată de Sibex. Speculatorii au preferat în continuare aceleaşi produse şi, în aceste condiţii, lichiditatea a continuat să depindă în mare măsură de derivatul pe indicele Dow Jones. Volumul total al contractelor realizate nu a fost foarte redus dar nici nu a rupt gura târgului: de puţin peste 1600 de contracte, cu o valoare de 21,42 milioane de lei.

La închidere derivatul pe indicele Dow Jones totaliza 1062 de contracte pe scadenţa de luna viitoare, deţinând astfel o cotă de piaţă de 66%. De-a lungul şedinţei DEDJIA_RON decembrie a evoluat pe un culoar de 92 de puncte între minimul şi maximul şedinţei. Evoluţia a fost una mixtă, pe gustul speculatorilor care au avut teren de manevră. La închidere, cotaţia futures a indicelui valora 15.549 de puncte, în urcare cu 27 de puncte. "De bine de rău, Dow Jones, secondat de euro/dolar, sunt singurele active suport care, prin evoluţie, ţin viu interesul speculativ, prin prisma corelării cu pieţele externe" a explicat pe scurt un broker. Aprecierea Dow Jones de la Sibex a urmat piaţa americană unde acţiunile au crescut, după ce optimismul cu privire la câştigurile companiilor a compensat îngrijorarea că îmbunătăţirea datelor economice ar putea determina FED să micşoreze stimulentele economice.

Pe segmentul derivatelor valutare, euro s-a depreciat din nou puternic faţă de dolar. Numărul contractelor a fost de 281 pe scadenţa decembrie 2013 şi de 34 pe scadenţa martie 2014. Cota de piaţă pentru euro/USD a fost de aproape 20%. Pentru termenul apropiat euro a pierdut 0,63% şi a fost cotat la 1,34940 USD. Pentru martie anul viitor cotaţia monedei unice s-a oprit la 1,35 USD, după o scădere de 0,66%. Evoluţia externă a monedei unice a indicat cea mai puternică depreciere a euro faţă de dolar din ultimul an, după ce datele economice din euroregiune au fost mai slabe decât aşteptările şi au alimentat speculaţiile că Banca Centrală Europeană va tăia ratele de dobândă la întâlnirea viitoare (n.r. - în această săptămână).

Un număr de contracte în creştere uşoară s-a observat pe DESIF5. Este vorba de 121 de contracte pe scadenţa decembrie 2013 şi 24 pe martie 2014. Acestea au fost realizate în contextul unor creşteri de 2,33 şi 2,16%, la cotaţii de 1,76 şi 1,799 lei/acţiune.

Pe segmentul derivate pe mărfuri speculaţiile cu preţul aurului au fost modeste. S-au consemnat 59 de contracte SIBGOLD şi doar 16 contracte SIBGOLD_RON. Cotaţiile celor două simboluri au scăzut cu 14,1 dolari, la 7,3 USD pentru scadenţa decembrie, la valori de 1308 şi 1314 dolari/uncie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb