În penultima şedinţă a săptămânii cotaţiile futures ale produselor externe au avut o evoluţie preponderent negativă, în vreme ce pe derivatele care au ca activ suport acţiuni autohtone s-au consemnat creşteri. Speculaţiile realizate până la ora 17.00 au produs sub 500 de contracte. Valoarea tranzacţiilor se situa 6,5 milioane lei. Speculatorii par cu gândul la vacanţa de sărbători, ritmul tranzacţiilor fiind scăzut.
Pe segmentul indici se observau 312 contracte DEDJIA_RON pe scadenţa decembrie. După deprecierea agresivă de miercuri, tendinţa de scădere se menţinea, în pofida unor timide tentative de creştere înregistrate în jurul orelor 15.30 -16.00. La ora 17.00, valoarea DEDJIA_RON era estimată la 15.765 de puncte, în minus cu 75 de puncte. Jucătorii primeau o sugestie clară cu privire la scăderi şi de pe piaţa americană, unde cel mai cunoscut indice din lume se deprecia de asemenea. Participanţii de pe piaţă evaluau datele privind vânzările cu amănuntul şi cererile de şomaj din SUA, căutând indicii despre calendarul reducerilor stimulentelor economice de către FED. Datele publicate au indicat că numărul cererilor de ajutor de şomaj a crescut cu 68.000, ajungând la maximul din ultimele două luni. Totodată, un alt raport a indicat că vânzările cu amănuntul au crescut mai mult decât previziunile în luna noiembrie, în condiţiile reducerilor de sezon, fapt care a mai atenuat din efectele negative ale creşterii şomajului. "Speculatorii de la Sibex sunt sensibili la rapoartele economice din SUA. În ultimele şedinţe, ei au înclinat balanţa spre scăderi, vânzătorii fiind beneficiarii unor câştiguri bune, în vreme ce jucătorii care au marşat pe cumpărare şi după ce Dow Jones a spart pragul de 16.000 de puncte înregistrează acum pierderi sau diminuarea câştigurilor anterioare", a explicat un broker.
Speculatorii interesaţi de evoluţia perechii euro/dolar au încheiat, până la ora 17.00, doar 59 de contracte pe scadenţa martie 2014. Moneda scădea faţă de dolar, cu 0,18%, la 1,37620 USD.
Dintre derivatele pe acţiuni, speculatorii au pariat pe DESIF5, cotaţia pe scadenţa martie 2014 crescând cu 0,37%, la 1,9050 lei. Numărul a fost de numai 37. Pariuri se înregistrau şi pe scadenţa iunie 2014, în raport cu care preţul futures al acţiunii SIF5 a crescut cu 0,56%, la 1,9580 lei. Numărul contractelor a fost mic: 25.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.