SIBEX Variaţii ample pentru cotaţiile produselor futures externe

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 septembrie 2013

Săptămâna de tranzacţionare a debutat cu variaţii ample, în prim-plan aflându-se produsele fututers externe. Cu toate acestea, reacţia speculatorilor nu a fost una pe măsură în prima parte a sesiunii, volumul contratelor fiind destul de redus raportat la oportunităţile oferite de culoarele de preţ. La ora 16.45 se observau 500 de contracte cu o valoare de 6,5 milioane lei. Direcţia predominantă a cotaţiilor era, cu câteva excepţii, una predominant ascendentă. Piaţa recepta o influenţă importantă de pe plan extern, atât bursele europene, cât şi futures-ul din SUA înregistrând creşteri după ce Lawrence Summers s-a retras din cursa pentru a fi următorul preşedinte al Băncii Centrale Americane, netezind astfel calea către această funcţie pentru Janet Yellen, despre care investitorii spun ca va favoriza o reducere lentă a stimulentelor economice.

Cele mai multe speculaţii se observau pe sectorul derivatelor pe indici, unde contractul pe Dow Jones cu scadenţa septembrie se apropie rapid de maturitate. Pe acest termen se observau 138 de contracte iar cotaţia creştea puternic, cu 149 de puncte, la 15.525 de puncte, cumpărătorii exploatând excesul de optimism adus de ştirea amintită privind cursa pentru fotoliul de preşedinte al FED. Speculaţiile au început uşor să crească şi pe scadenţa decembrie, pentru care DEDJIA_RON era estimat la 15.480 de puncte, în urcare cu 139 puncte. Numărul contractelor era de 63.

Sesiunea a adus pariuri şi pe evoluţia parităţii euro/dolar pentru care participanţii au încheiat 95 de contracte pe scadenţa septembrie. Moneda unică creştea faţă de dolar, acumulând 0,59% şi valorând 1,33830 USD. Şi pe plan extern dolarul a început slab săptămâna, depreciindu-se până la minimul acestei luni faţă de euro, după ce ieşirea fostului secretar al trezoreriei americane din cursa pentru şefia FED a alimentat speculaţiile că menţinerea stimulentelor va tinde să slăbească cursul de schimb valutar. Interesant a fost faptul că speculatorii de la Sibex au luat în vizor toate scadenţele disponibile pentru perechea euro/dolar, pariind pe martie şi iunie anul viitor şi extinzându-şi plasamentele până la termenul septembrie 2014. Pentru toate scadenţele euro se aprecia destul de consistent.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se tranzacţionau în special derivatele pe preţul petrolului. Astfel, pentru DEOIl_LSC, scadenţa octombrie, numărul contractelor era de 149. Evoluţia preţului aurului negru era una din excepţiile de la creştere, barilul fiind estimat la 106,95 USD, în minus cu 1,21%. Pe plan extern petrolul de tip Brent a coborât la cel mai mic nivel din aproape o lună pe fondul semnelor că o intervenţie militare în Siria este mai puţin probabilă, în condiţiile în care SUA urmăresc un plan pentru a confisca armele chimice ale acestei ţări.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb