SIBEX Variaţiile mixte ale Dow Jones au stimulat speculaţiile

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 ianuarie 2014

La Bursa din Sibiu, prima zi de tranzacţionare a săptămânii nu a adus evenimente importante, jucătorii tranzacţionând după un tipar arhicunoscut: speculaţiile pe Dow Jones şi euro/dolar în prim plan şi plasamente sporadice sau deloc pe alte derivate. Astfel, după şapte ore de la deschidere, interesul participanţilor era destul de redus. La ora 16.45 numărul contractelor era de 642, cu o valoare de 8,83 milioane lei, deschiderea de la NYSE părând totuşi că stimulează jucătorii şi implicit lichiditatea, prin prisma evoluţiei Dow Jones.

Pe sectorul indici, numărul contractelor futures Dow Jones era de 451. Până la deschiderea bursei de la New York speculatorii care au mizat pe cumpărare au profitat de pe urma unor creşteri de până la 55 de puncte pe scadenţa martie 2014. Această direcţie a fost una conformă futures-ului de peste ocean, unde indicii evoluaseră pe "verde", în contextul în care erau aşteptate raportările despre servicii şi comenzi industriale, care le pot aduce investitorilor informaţii proaspete despre "puterea" revenirii economiei SUA. După deschiderea de la NYSE, cotaţia futures de la Sibex a intrat însă în teritoriu negativ şi, la ora 16.45, pierdea cinci puncte, valorând 16.410 puncte. Schimbarea de direcţie a stimulat însă speculaţiile.

În ceea ce priveşte derivatele pe valute, perechea EUR/USD_RON era cea mai tranzacţionată dintre toate produsele de acest tip, cu 50 de contracte pe scadenţa martie 2013. Euro câştiga teren în faţa dolarului, apreciindu-se cu 0,16%. Cotaţia de la ora 16.45 valora 1,36110 USD. Paritatea a fost tranzacţionată şi pe scadenţa iunie, datele inducând o apreciere de 0,11%, la 1,36150 USD, pe o lichiditate modestă de numai 18 contracte.

Dintre derivatele pe acţiuni autohtone s-a speculat pe DETEL şi DESIF5 martie 2014. Pentru derivatele care urmăresc evoluţia acţiunilor Transelectrica numărul contractelor a fost de 38, iar cotaţia a închis la 16,46 lei/acţiune, în minus cu 0,60% (-). Pentru derivatele pe acţiunile SIF Oltenia numărul contractelor a fost de 37, iar cotaţia a închis la 1,99 lei/titlu, după o scădere de aproape un procent (-).

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 16.50

(-) Pentru derivatele pe acţiuni autohtone închiderea şedinţei are loc la ora 16.50.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb