SIBIU Cumpărătorii DESIF5 îşi încasează dividendele

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 mai 2010

La mijlocul săptămânii, şedinţa de tranzacţionare de la Bursa din Sibiu a fost una cu evoluţii mixte. Participanţii au fost angrenaţi în special în strategii speculative, pe fondul schimbărilor de direcţie, înregistrate mai ales pe segmentul financiar, prin prisma evoluţiei derivatului pe acţiunile SIF5. De altfel, aceste titluri, alături de derivatele pe indicele Dow Jones şi cele valutare EURO/RON, au făcut şedinţa interesantă, ele fiind cele mai tranzacţionate. Lichiditatea nu a fost una foarte ridicată, pe lângă tendinţa de prudenţă, resimţindu-se şi efectul suspendării de la tranzacţionare, de la ora 15:55, a contractelor futures cu simbolul DESIF5, în vederea ajustării acestora ca urmare a deciziei SIF Oltenia de a acorda un dividend brut de 0,1600 lei pentru o acţiune a societăţii. Chiar şi aşa, DESIF5 a rămas în continuare cel mai tranzacţionat simbol. Aşadar, la ora 17:15, volumul de transfer se situa la aproape 5000 de contracte, cu o valoare de 21,5 milioane de lei.

DESIF5 au atras 3328 contracte reprezentând schimburi echivalente cu 3,28 milioane de acţiuni. Scadenţa scurtă (iunie) a fost cea mai solicitată, preţul de cotare evoluând pe un culoar de 4,6 bani. Cotaţia a pendulat atât pe teritoriu negativ, cât şi pozitiv, în cele din urmă, cotaţiile închizând pe plus pentru toate scadenţele. "Pentru DESIF5 a existat o oarecare presiune la cumpărare în partea a doua a şedinţei prin prisma faptului că azi (n.r. -ieri), a fost ultima zi în care cumpărătorii puteau beneficia de dividendul de 0,16 bani/titlu, care se va reflecta în conturile acestora, încă din şedinţa următoare (n.r. - joi 13,05)", a declarat un broker. Concret, sumele din conturile membrilor compensatori care la închiderea sesiunii de tranzacţionare din data de 12 mai 2010 (T-3 unde T este data de înregistrare pentru hotărârile AGA SIF Oltenia), înregistrează poziţii deschise nete de cumpărare pe contractul DESIF5, vor fi creditate cu suma de 160 lei/contract, (1000 acţiuni x 0,1600 lei), iar cele ale membrilor compensatori care înregistrează poziţii deschise nete de vânzare pe contractul DESIF5, vor fi debitate cu suma de 160 lei/contract.

În zona indicilor, contractele la termen pe Dow Jones industrial Average au evoluat la rândul lor mixt, la ora 17:15, observându-se creşteri pentru scadenţa iunie şi scăderi pentru celelalte termene. Numărul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 1400.

Raportat la evoluţia euro, s-a observat deprecierea monedei unice pe termen scurt, respectiv întărirea ei pe termen lung. Pentru iunie, euro a închis la 4,1767 lei, în minus cu 1,63 bani, iar pentru decembrie la 4,2222 lei, în plus cu 0,47 bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb