SIBIU Dow Jones readuce investitorii pe piaţa Sibex

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 septembrie 2010

La Bursa din Sibiu, săptămâna în care va avea loc scadenţa septembrie a debutat cu creşteri pe segmentul SIF şi pe cel al indicilor, respectiv cu corecţii pentru preţurile futures ale monedei unice, care a pierdut teren în faţa leului. Pe fondul acestor mişcări s-a putut observa o tendinţă de creştere a lichidităţii, în special datorită interesului pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average. Per total, la ora 17:15, numărul contractelor era de peste 3500, cu o valoare de aproape 20 milioane lei, volum superior totalului de vineri, 10.09, şedinţă în care derivatul pe Dow Jones a dat, de asemenea, semnalul revenirii interesului participanţilor, cu o dublare a volumului între ora 17:15-19.00, când s-a tranzacţionat concomitent cu şedinţa din SUA.

Tranzacţiile futures cu Dow Jones de la debutul săptămânii au ilustrat, aşadar, acelaşi interes in revenire, cu un total de aproape 1600 contracte realizate până la 17:15, existând posibilitatea menţinerii ritmului foarte bun al tranzacţiilor, în condiţiile în care Wall-Street creştea cu aproape 1% după 45 de minute de la deschiderea NYSE, pe fondul creşterii încrederii în sectorul bancar. De altfel, "Jucătorii" sibieni au anticipat încă din startul zilei "verdele" din America, prin cotarea DJIA la preţuri mult superioare închiderii de vineri. Pentru scadenţa septembrie, cotaţia indicelui american se aprecia, la ora menţionată, cu 1,3% (139 puncte), situându-se la 10.554 puncte, iar pe scadenţa decembrie creşterea de 1,4% (148 puncte) situa valoarea indicelui la 10.484 puncte.

Pe segmentul acţiunilor, DESIF5 au atras atenţia cu echivalentul a 1,6 milioane de acţiuni ale emitentului SIF Oltenia, transferate între cumpărător şi vânzători, în condiţiile unor creşteri de 1,8% pentru septembrie şi 1,1% pentru decembrie, conform datelor din piaţă de la ora 17:15. Pentru DESIF5, scadenţa decembrie 2010 atrage din ce în ce mai mulţi clienţi, pe măsură ce termenul septembrie se apropie de final.

În sectorul valutar, euro se deprecia cu valori intre 0,33 şi 0,64% pentru toate scadenţele, numărul contractelor fiind de circa 250.

Investitorii au continuat să-şi îndrepte atenţia şi către piaţa acţiunilor, unde s-au consemnat tranzacţii cu drepturile de preferinţă SBX, respectiv cu acţiunile SBX. Au fost tranzacţionate 195.000 drepturi, la preţuri între 0,20 şi 0,21 lei, cotaţia închizând la 0,21 lei, în scădere cu un ban. Tranzacţiile cu titlurile Bursei din Sibiu au totalizat 153.000 acţiuni, preţul apreciindu-se cu peste 6%, până la 1,40 lei/acţiune.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb