SIBIU Febra aurului continuă: peste 1700 de uncii tranzacţionate

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 septembrie 2011

A doua şedinţă a săptămânii a atras atenţia prin schimbările de direcţie de pe cele mai lichide instrumente, anume derivatele pe Dow Jones şi pe aur. Tranzacţiile s-au desfăşurat într-un context extern dominat de deprecieri, bursele europene înregistrând o a treia zi consecutivă de declin, mai ales datorită pierderilor înregistrate de acţiunile bancare şi de companiile de asigurări, pe fondul temerilor că menţinerea crizei datoriilor din regiune va duce la stoparea creşterii economice. În acelaşi timp, piaţa futures din SUA a semnalat scăderi la NYSE, confirmate la deschiderea acesteia. Sub influenţa acestor factori, lichiditatea de la bursa sibiană a crescut ajungând la 5700 contracte cu o valoare de 39 milioane lei, date valabile la ora 17.30.

Aurul a fost în centrul atenţiei, speculaţiile soldându-se cu 1700 de contracte, realizate până la ora 17.30. Preţul futures al metalului preţios a fluctuat în ambele sensuri alimentând interesul "jucătorilor". Iniţial, la Londra, aurul a coborât de la nivelul record, în condiţiile în care unii dintre investitori au vândut metalul pentru a-şi acoperi pierderile de pe francul elveţian, după ce Banca Centrală a Elveţiei a impus un plafon pentru rata de schimb. Deşi în opinia unor analişti raliul înregistrat de metalul galben a dus preţul într-un "balon gata să explodeze", reputatul analist Marc Faber, citat de Bloomberg, a declarat că "nu crede că nivelul la care a ajuns aurul reprezintă un < balon > întrucât, când cumperi aur, este o asigurare împotriva problemelor din pieţele financiare". Apoi, atingerea recordului de 1921,15 dolari pe uncie a subliniat afirmaţia lui Faber, conform căruia "acţiunile în scădere şi valutele slăbite vor sprijini în continuare cererea". La Sibex, pe scadenţa octombrie, preţul aurului creştea la ora 17.30 cu 3,4 dolari, în vreme ce, pe scadenţa decembrie se observa, la aceeaşi oră o scădere de 4 dolari/uncie. Contractul SIBGOLD cu mărimea de o uncie este lichidizat permanent la Sibex de un Market-Maker, care asigură spread-uri extrem de reduse.

Pe segmentul indici, după scăderile agresive de luni, investitorii au mizat în mare parte a timpului pe creşterea cotaţiei Dow Jones. Ulterior, semnalele de pe futures-ul american, care indicau scăderi ale celui mai urmărit indice din lume, au dus la temperarea şi chiar stoparea creşterii mai ales după ora 15.00. Preţurile în declin indicate de piaţa futures americană şi deschiderea "roşie" de pe Wall-Street au sugerat reînnoirea temerilor privind înrăutăţirea crizei datoriilor din zona euro. La Sibex, derivatul pe indicele Dow Jones Industriale Average a continuat să fie cel mai tranzacţionat produs cu 2148 de contracte încheiate până la ora 17.30. Pe scadenţa scurtă preţul a pendulat între 11.102 şi 10.932 puncte iar, la ora 17.30 cotaţia pe scadenţa septembrie scădea cu doar 8 puncte. Pe scadenţa decembrie uncia câştiga 15 puncte, iar pe martie 2012 scădea cu 31 puncte.

Segmentul derivatelor valutare a furnizat un volum ridicat de 750 de contracte încheiate până la ora 17.30 pe paritatea EUR/USD, tranzacţionată în lei. Evoluţia parităţii a fost una corelată cu pieţele externe unde, în prima parte a zilei, moneda comună a câştigat teren faţă de dolar, pentru ca apoi avansul să fie pierdut, iar dolarul să revină în uşor avantaj. La ora 17.30, moneda unică scădea la Sibex cu 0,31% pe scadenţa septembrie cu 0,38% pe decembrie. Pe plan extern indicele dolarului, care urmăreşte evoluţia monedei americane faţă de şase valute reprezentative, creştea cu 0,7%.

Pe segmentul financiar s-au remarcat circa 1000 de contracte DESIF5, produsul ocupând locul trei în topul şedinţei. După deprecierile agresive de luni cotaţiile au revenit pe plus. La ora 17.30 DESIF5 septembrie creştea cu 1,20%. Pentru decembrie anul curent se înregistra o apreciere de 0,60%.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.30, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro., secţiunea rapoarte de tranzacţionare, după ora 19.20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb