SIBIU Lichiditatea pe derivatele Dow Jones s-a dublat

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 mai 2010

La Sibex, şedinţa de miercuri a avut drept caracteristică de bază, pe segmentul futures, o evoluţie des­cendentă care s-a întins pe tot parcursul zilei, cotaţiile nemaiavând puterea de a reveni pe plus, ca în sesiunea anterioară. Această direcţie s-a înregistrat sub influenţa evoluţiei puternic descendente de marţi de pe Wall-Street, piaţa fiind în acelaşi timp una corelată şi cu tendinţa din Europa, unde de asemenea, "roşul" a dominat. În ceea ce priveşte lichiditatea, condiţiile menţionate au fost un argument pentru menţinerea ei la un nivel ridicat, după recordul din ziua anterioară, fiind realizate, până la ora 17:15, aproape 14.000 contracte, cu o valoare de 42,17 milioane lei, superioară pieţei BVB. "Explicaţia menţinerii "freneziei" care i-a cuprins pe jucători în ultimele şedinţe vine din faptul că, pe semnalele deprecierilor, derivatele au reprezentat oportunitatea de câştig prin speculaţii short sau de protecţie a portofoliilor spot", crede un broker. De remarcat a fost şi revenirea interesului pentru piaţa la vedere unde au fost tranzacţionate 291.360 de acţiuni Sibex, reprezentând 1,3 % din capitalul social. Tranzacţiile s-au realizat la preţuri între 1,83 şi 1,93 lei/titlu, cotaţia închizând în staţionare la 1,9 lei.

Pe futures, intensitatea şedinţei s-a observat încă de la debut, când majoritatea participanţilor a început sa vândă, pe acest fond preţurile atingând, pentru DESIF5 şi Dow Jones, valorile minime în jurul prânzului. Apoi, s-a detectat o tendinţă de revenire, fără însă ca variaţiile să părăsească însă teritoriul negativ. Scăderile ample pe Wall-Street au animat puternic segmentul derivatelor pe Dow Jones, lichiditatea DEDJIA_RON dublându-se faţă de marţi. La ora 17:15 se puteau observa deja peste 2.300 de contracte, concentrate îndeosebi pe scadenţa iunie. De asemenea, tot pentru Dow Jones, s-a observat creşterea numărului de poziţii deschise pe acest termen peste 3.200.

DESIF5 au continuat să atragă cea mai mare cotă din volumul zilnic, cu o pondere de 78 % din total, transferurile echivalând cu 11 milioane de acţiuni SIF5. Scadenţa iunie a fost ţinta celor mai intense speculaţii realizate între minimul de 1,3663 şi maximul 1,415 lei. Cotaţia DESIF5 iunie a închis la 1,3856 lei pe acţiune, în minus cu 5,1 %.

În ceea ce priveşte euro, investitorii au mizat pe creşterea acestuia pentru toate scadenţele, tendinţă care a dus şi la creşterea transferurilor până peste 500 de contracte. Pentru iunie, moneda unică a fost cotată la 4,236 lei, iar pentru decembrie la 4,2925 lei.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro < http://www.sibex.ro >.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb