SIBIU Numărul poziţiilor deschise a depăşit pragul de 40.000

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 februarie 2011

La debutul săptămânii, participanţii de pe piaţa Sibex au tranzacţionat în contextul unor evoluţii mixte, volumul de contracte fiind unul în scădere comparativ cu şedinţa de vineri, când s-a înregistrat cel mai bun nivel din luna în curs. La ora 17.15, numărul contractelor realizate se cifra la 2400 cu o valoare de 12,2 milioane lei. Participanţii au continuat să acumuleze noi poziţii, astfel că totalul general al poziţiilor deschise pe piaţa futures respectiv cea de opţiuni a depăşit, pe parcursul şedinţei, pragul de 40.000.

Derivatele SIF5 s-au menţinut cele mai lichide, cu 1250 contracte realizate până la ora 17.15. Cotaţiile au testat atât teritoriul pozitiv cât şi negativ, tendinţa de creştere observându-se în prima parte a zilei pentru ca apoi, după prânz, scăderile să se impună. În condiţiile în care evoluţia burselor europene a fost una pe scădere iar cotaţia acţiunii SIF5 s-a devalorizat pe piaţa suport, tendinţa negativă a dominat aşadar şi pe piaţa Sibex. Astfel, la ora 17.15, DESIF5 martie pierdea 0,70% în timp ce pe scadenţa iunie scăderea era de 0,86%. Pe fondul unor volume reduse, cotaţiile pentru scadenţele septembrie şi decembrie se depreciau cu câte 3,63 şi 0,33%.

Pentru derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea, şedinţa a adus peste 300 contracte încheiate până la ora 17.15. Investitorii au tranzacţionat pe ambele scadenţe disponibile, un volum mai mare înregistrându-se pe termen scurt (martie 2011). În cea ce priveşte cotaţiile, pentru scadenţa martie DEFPR câştiga 1,25%, marcând a doua sesiune consecutivă de apreciere generoasă, în timp ce pe scadenţa iunie cotaţia unei acţiuni pierdea 0,81%. Pe acelaşi termen din vara acestui an numărul poziţiilor futures a crescut din nou, păstrându-se tendinţa de la finalul săptămânii trecute, în timp ce pe scadenţa martie numărul poziţiilor futures s-a menţinut relativ constant.

În sectorul indicilor, cotaţiile futures ale Dow Jones au beneficiat de creşteri în majoritatea timpului, acestea temperându-se şi întrând chiar pe scădere pe scadenţa martie, în partea a doua a zilei, în condiţiile în care bursele europene au scăzut ca de altfel şi cotaţia futures a indicelui DJIA, după ce indicele american a încheiat şedinţa de vineri la NYSE cu un avans de 73.11 puncte. Indicele FTSE MIB al bursei italiene a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele 6 săptămâni, pe fondul situaţiei din Libia acolo unde fiul lui Muammar Qaddafi a îndemnat protestatarii să participe la un dialog pentru evitarea declanşării unui război civil. Şi indicele de referinţă al bursei din Dubai a scăzut până la cel mai scăzut nivel din ultimele 6 luni, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu. Pe piaţa de la Sibiu la ora 17,15 indicele DJIA scădea pe scadenţa martie 2011 cu 10 puncte, în timp ce pe scadenţa iunie 2011 creştea cu 21 puncte.

Pe piaţa aurul, investitorii de la Sibex au mizat pe creştere în condiţiile în care metalul preţios a crescut la Londra peste nivelul de 1400 dolari/uncie, preţul fiind cel mai ridicat din aproape 7 săptămâni. Aprecierea vine pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu şi pe fondul temerilor ca inflaţia va grăbi creşterea cererii de metal galben. Pe piaţa sibiană, la ora 17.15, metalul galben avansa cu 17 dolari pe scadenţa de la finalul acestei săptămâni şi cu 15.8 dolari pe scadenţa aprilie.

În ceea ce priveşte cursul de schimb, leul s-a apreciat faţă de euro pe piaţa interbancară, BNR anunţând un curs de 4,2412 lei/euro, cu 0,81 bani faţă de cel stabilit vineri. Şi pe piaţa SIBEX, investitorii au cotat în scădere contractul futures EUR/RON, pe două scadenţe şi în staţionare pe una.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb