SIBIU Peste 20.000 de poziţii futures, închise de Casa Română de Compensaţie în ziua scadenţei decembrie

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 decembrie 2010

Şedinţa de vineri 17.12 a fost una de scadenţă pentru participanţii cu poziţii deschise pe scadenţa decembrie pe toate simbolurile, cu excepţia contractului pe aur, a cărui scadenţă este antepenultima zi lucrătoare a lunii, mai exact 28.12.2010. Tranzacţiile cu derivatele pe acţiuni şi valute pe scadenţa din acestă lună s-au putut efectua până la ora 12:45 iar cele cu derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average până la 16.00. Pentru restul scadenţelor, investitorii au tranzacţionat după program normal. Per total, Casa Română de Compensaţie a închis vineri peste 20.000 de poziţii futures pe instrumentele care au avut zi de scadenţă.

Deşi participanţii cu poziţii des­chise pe simbolul DESIF5 cu scadenţa decembrie ar fi putut efectua tranzacţii cu acest produs până la ora 12:45, suspendarea de la tranzacţionare a acţiunii SIF5 pe piaţa suport a atras, conform regulamentului, şi suspendarea derivatelor pe acţiunile emitentului în discuţie. Reluarea la tranzacţionare a derivatelor pe acţiunile SIF5 s-a făcut la ora 14:05, după reluarea la tranzacţionare a acţiunilor SIF Oltenia la Bursa de Valori Bucureşti. După acest moment, investitorii au mai putut tranzacţiona pe scadenţele martie, iunie şi septembrie 2011. Pe scadenţa decembrie au rămas 12.330 de poziţii deschise pe DESIF5, acestea urmând a fi lichidate de către Casa Română de Compensaţie la preţul mediu ponderat al acţiuni SIF5 de pe piaţa regular a BVB. Revenirea la tranzacţionare a contractului DESIF5 la ora 14,05 pe scadenţele de anul viitor a fost bine recepţionată de participanţi care au încheiat 721 contracte pe martie 2011, cotaţia evoluând pe scădere şi pierzând 1,59% conform datelor de la ora 16:00.

Pentru Dow Jones, participanţi au încheiat, până la ora 16.00, 564 contracte pe scadenţa decembrie în raport cu care au rămas 1028 poziţii deschise, acestea urmând a fi închise de către Casa Română de Compensaţie la preţul special de deschidere al Dow Jones Industrial Average pe Wall-Street. Pe martie şi iunie 2011, până la aceeaşi oră, DEDJIA_RON evoluaseră uşor pe plus, câştigând câte 6 şi 9 puncte, pe volume mici.

Pe piaţa valutelor s-a observat o direcţie descendentă, pe ambele scadenţe tranzacţionate (decembrie 2010 şi martie 2011). Pentru decembrie, cele 6714 poziţii rămase des­chise urmau, de asemenea, să fie închise de către Casa de Compensaţie la cotaţia oficială a BNR anunţată vineri, adică 4,2899 lei/euro.

Pe segmentul aurului participanţii au tranzacţionat cu o intensitate în scădere, deşi preţul metalului galben se aprecia atât pentru scadenţa din această lună, cât şi pentru februarie 2011.

În total, până la ora 16.00, numărul contractelor încheiate la Sibex era de peste 1500 cu o valoare de 9 milioane lei. Raportat la întreaga săptămână, volumul de transfer s-a ridicat la circa 11.000 contracte, cu o valoare de 58 milioane lei. Cel mai tranzacţionat produs a fost DESIF5, urmat de DEDJIA_RON respectiv SIBGOLD_RON.

Pe segmentul spot, după o perioadă de câteva şedinţe în care au nu au fost tranzacţionate, acţiunile Prodplast Imobiliare au revenit în atenţia Investitorilor, cu un volum de 26.306 titluri, schimbate între participanţi la un preţ de 3,79 lei/acţiune. Cotaţia s-a aflat în creştere cu 24 bani adică 6,7%. Pe întreaga săptămână, s-a remarcat acţiunea SBX cu 76.110 titluri transferate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Uite cum le-a mai tras Dinel o Tze(pes)apa juctorilor sibieni....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb