SIBIU Randamente short spectaculoase pe piaţa la termen

Decebal N. Todariţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 mai 2006

Pe piaţa bursieră a derivatelor, săptămîna a debutat sub auspicii favorabile din perspectiva lichidităţii, volumul de transfer atingînd o cotă foarte bună, ilustrată de cele aproape 14.300 contracte încheiate dar şi de volumul echivalent în RON care s-a ridicat la aproape 21,9 milioane. Investiţiile efectuate ieri de participanţii în piaţă au fost realizate pe un fond descendent, cotaţiile acţiunilor continuînd să evolueze pe scădere, direcţie impusă încă de săptămîna trecută. În aceste condiţii, ordinele de vînzare au dominat piaţa, speculatorii short fiind categoria de jucători căreia deprecierile se conturează ca motive de satisfacţie. De fapt aplicarea strategiilor de vînzare le-a putut aduce acestora randamente intra-day excelente, pentru mai multe instrumente derivate.

La finalul zilei, cu peste 5.000 contracte realizate, derivatele pe activele SIF 2 Moldova s-au instalat în fruntea clasamentului lichidităţii. Pe scadenţe, 3.951 contracte s-au îndreptat către cea de luna viitoare în timp ce restul de 1.085 au urmat calea scadenţei septembrie. DESIF 2 au închis la valori de 1,98 lei/acţiune pentru scadenţa iunie şi 2,11 lei/acţiune pentru scadenţa din toamnă, valori la care s-a ajuns în urma unor scăderi de 0,1421 lei/acţiune şi 0,09 lei/acţiune pentru cele două date. Deprecierile apreciabile de 6,7 şi 4,09% au oferit aşadar randamente spectaculoase pe poziţiile short, acestea ajungînd pentru întreaga zi pînă la 50,75% pentru scadenţa în derulare şi pînă la 32,14% pentru următoarea. DESIF 2 au fost vedete şi în sectorul oţiunilor call, unde s-au remarcat contractele pentru scadenţa iunie la preţul de exercitare de 2,3 lei/acţiune şi o primă de 10 lei pe contract dar şi pentru scadenţa septembrie la acelaşi preţ de exercitare şi o primă de 50 lei/contract.

În trena liderului s-a înscris o altă reprezentantă a societăţilor de investiţii. Este vorba de SIF 3 Transilvania, pe ale cărei derivate s-au încheiat 3.339 contracte futures. Pentru ambele scadenţe disponibile, DESIF 3 a închis pe scădere, pierzînd de-a lungul sesiunii 0,0586 lei/titlu pentru iunie şi 0,0602 lei/titlu pentru septembrie. Astfel, DESIF 3 iunie a fost cotată la 1,9701 lei/titlu şi a oferit un randament short de aproape 21% raportat la întreaga zi iar DESIF 3 septembrie a fost cotată la 2,0598 lei/titlu şi a oferit un randament ce a ajuns pînă la 21,5%. Evoluţia SIF-urilor amintite a condus, pe piaţa sibiană la obţinerea unor volume crescute în raport cu piaţa spot pentru cele două titluri.

Pe lîngă evoluţia bună a derivatelor prezentate, în şedinţa de ieri s-a remarcat şi sectorul petrolier, prin cele două reprezentate ale sale, cu un plus de lichiditate către derivatele pe titlurile "Petrom" care le-au depăşit ca atractivitate pe cele pe acţiunile "Rompetrol", obţinînd locul trei în ierarhia zilei. DESNP au marcat un volum de 3.323 contracte, scadenţa actuală obţinînd 2.795 dintre ele. La închidere DESNP, pierduseră 5,35 şi 4,48%, diminuări care au conturat preţurile de închidere de 0,485 şi 0,5101 lei pe titlu. Speculaţiile short pe cele mai lichide titluri din 2006 de la bursa sibiană au oferit, raportat la întreaga zi, randamente consistente care au urcat la circa 45,5% pentru iunie şi 40% pentru septembrie. Totodată DESNP îşi păstrează în continuare statutul de instrumente derivate cu cel mai mare număr de poziţii deschise. Pe de altă parte, pentru DERRC, investitorii au bătut palma pentru 1.375 contracte. Derivatele în cauză au închis la 0,0799 şi 0,0862 lei /titlu cu pierderi de 0,0034 şi 0,0027 lei pentru cele două scadenţe. În aria valutelor, euro se întăreşte faţă de leu pentru iunie, fiind cotat la 3,53 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb