SIBIU Sub influenţa pieţelor externe, cotaţiile futures au revenit pe minus

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iunie 2011

În cea de-a doua şedinţă a săptămânii, investitorii au tranzacţionat într-un context dominat de scăderi, direcţie corelată cu evoluţia burselor europene şi cu semnale de pe piaţa futures din SUA, confirmate de deschiderea de la NYSE. Îngrijorările privind criza datoriilor din Europa şi datele economice din SUA au fost principalele motive care au determinat apariţia pesimismului pe pieţele financiare. Mai mult, agenţia de rating Standard & Poor"s a redus ieri calificativul băncilor greceşti National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank pentru creditele pe termen lung de la "B", la "CCC", cu perspectivă negativă. Această decizie vine după ce luni S&P a retrogradat ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung cu trei trepte, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de ţară din lume. Revenirea în zona "roşie" a adus după sine ceva mai multă prudenţă, lichiditatea pieţei fiind una sub ziua anterioară, conform datelor de la ora 17.15 când se observau 3300 de contracte cu o valoare de 31,5 milioane lei.

Cel mai lichid produs s-a menţinut contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average cu peste 1600 contracte realizate până la 17.15. Participanţii au tranzacţionat în special pe scadenţa scurtă (iunie) şi au estimat scăderi importante, minimul zilei fiind atins la deschiderea de pe Wall-Street. Bursa americană a deschis pe scădere, sub presiunea îngrijorărilor că criza datoriilor Greciei poate degenera. În acelaşi timp, la direcţia pe minus a contribuit şi înregistrarea unei creşteri a preţurilor de consum din SUA în luna precedentă. Astfel, americanii au plătit mai mult pentru produse alimentare, maşini şi haine mai. Cu toate acestea, per ansamblu, preţurile de consum au crescut cu cea mai redusă amplitudine în şase luni, fiind încetinite de prima scădere a costurilor de energie în aproape un an. La Sibex, cotaţia DEDJIA_RON pierdea 81 puncte pentru scadenţa iunie şi 74 puncte pe septembrie, conform datelor de la ora 17.15. O scădere de 75 puncte se observă şi pe scadenţa decembrie 2011.

Pe segmentul mărfuri, a atras atenţia numărul ridicat de contracte SIBGOLD_RON, încheiate pe fondul aprecierii unciei de aur. Aceasta creştea, la ora 17.15, cu 12,5 dolari numărul contractelor situându-se la 435. Creşterea intensităţii pe acest produs a venit pe fondul îngustării spread-lui dintre cerere şi ofertă la doar 0,20 USD.

Pe segmentul valutar numărul contractelor EURO/USD_RON era de aproape 300, speculaţiile vizând scadenţa scurtă. Miza a fost pusă pe un dolar mai puternic, moneda unică europeană depreciindu-se puternic, cu 1,12%, până la un nivel de 1,4260 USD. Pe plan extern, dolarul a câştigat teren împotriva a şase valute majore, ca urmare a faptului că oficialii Uniunii Europene nu au reuşit să se pună de acord asupra unui al doilea plan de salvare privind Grecia.

S-au consemnat tranzacţii şi pe perechea EUR/RON, participanţii mizând pe o monedă unică mai puternică faţă de leu, în condiţiile în care cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro a continuat să urce şi a ajuns la 4,1756 lei/euro, atingând astfel un nou maxim al ultimelor trei luni. La Sibex euro creştea cu 0,45% pentru iunie şi 0,32% pentru septembrie.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb