Operatorii reţelelor de distribuţie nu exclud ideea de a avea concurenţă pe acelaşi segment, însă, momentan, nu există o legislaţie care să reglementeze acest aspect, a declarat, ieri, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), în cadrul unei conferinţe.
Doamna Vlăsceanu a menţionat că a fost demarat un proces de către ACUE pentru selecţia unui consultant care să realizeze un studiu privind starea reţelelor de distribuţie din România, pe baza căruia să fie regândit întregul sistem electroenergetic naţional, continuând: "Trebuie să vedem unde există cel mai mare necesar de investiţii".
Companiile care au concesionat serviciul de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale trebuie să scoată la licitaţie activitatea de operare a reţelei, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Domnul Havrileţ a precizat: "Concesionarii sistemelor de distribuţie au luat această activitate prin metoda privatizării, primind concesiunile pe o perioadă de 49 de ani, având şi posibilitatea prelungirii acesteia. S-au făcut externalizări către firmele afiliate pentru activitatea de operare a reţelei, însă până acum fără nicio licitaţie".
"Companiile puteau externaliza aceste activităţi fără licitaţie în baza unei ordonanţe de urgenţă care a fost modificată, iar ANRE a câştigat o serie de procese cu companiile de distribuţie pe această temă, iar în urma acestor procese, companiile trebuie să scoată la licitaţie orice contract", a mai spus domnia sa.
Preşedintele ANRE a adăugat: "Toate contractele pe care companiile de distribuţie le încredinţau până acum afiliaţilor trebuie scoase la licitaţie, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaşte în tarife investiţiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice".
"Stadiul liberalizării pieţei gazelor, va fi analizat, împreună cu FMI şi Banca Mondială, iar apoi vom propune o liberalizare timpurie, având în vedere că preţul gazelor pentru consumatorii casnici de pe pieţele internaţionale şi de pe bursa internă este mai mic decât cel preconizat de noi", a subliniat oficialul Autorităţii.
Domnul Havrileţ a estimat, anul trecut, o scădere a preţului de producţie a gazelor naturale, până la 1 iulie 2016, cu 10% şi în acelaşi timp, calendarul de liberalizare prevede o creştere cu 6 lei pe MWh pentru preţul gazelor plătit de consumatorii casnici începând cu această vară.