Simplificarea fiscalităţii, mai importantă decât nivelul taxelor?

Elena Deacu
Macroeconomie / 29 iulie 2015

Când se discută despre taxe, conversaţia se concentrează de cele mai multe ori asupra nivelului acestora, însă, pentru fondatorii de companii, cea mai presantă problemă poate fi cea a complexităţii taxelor, consideră Mihaela Matei - Special Projects & Digital Officer, coordonatoarea Barometrului antreprenoriatului românesc, EY România.

Potrivit domniei sale, proprietarii de mici companii din Statele Unite consideră nivelul complexităţii taxelor şi al costurilor de conformitate un indicator mai bun pentru cât de prietenos este statul cu antreprenorii, decât nivelul în sine al taxelor plătite, conform unui sondaj Thumbtack. Conform raportului Doing Business al Băncii Mondiale, o firmă românească la început de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal. Acest cost reprezintă de fapt o scădere a productivităţii pentru firma respectivă.

Tot în Statele Unite, conform Small Business Administration, costurile de conformitate pentru o firmă mică sunt cu 206% mai mari decât pentru o firmă mare, care dispune de resurse semnificative pentru a se conforma codului fiscal. Pentru România, nu ştim ca un astfel de calcul să fi fost realizat, dar cel mai probabil situaţia este comparabilă.

Potrivit 60% dintre antreprenorii români care au răspuns în cadrul studiului EY Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului românesc, simplificarea regulilor fiscale şi a reglementărilor referitoare la calcularea obligaţiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact în îmbunătăţirea mediului fiscal din România.

Reducerea fiscalizării veniturilor companiilor se situează - la distanţă mare - pe locul al doilea, cu doar 14% dintre opţiuni, urmată de dezvoltarea unei agenţii guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerinţelor fiscale (11%) şi de reducerea fiscalizării veniturilor persoanelor fizice (6%).

Răspunsurile antreprenorilor indică o creştere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, această cerinţă crescând în preferinţele antreprenorilor respondenţi faţă de anul trecut, de la 48% la 60%, în timp ce reducerea fiscalizării veniturilor companiilor a scăzut de la 26% la 14%.

Una dintre cele mai ieftine soluţii pentru a ajuta antreprenorii români în orientarea în hăţişul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare şi educare a antreprenorilor în privinţa conformării cerinţelor statului român. Aceste resurse online, ca şi un birou unic online pentru înfiinţarea firmelor, ar simplifica şi mai mult procesele de deschidere şi administrare a start-up-urilor, lăsând mai mult timp la dispoziţia asociaţilor să se concentreze asupra definirii produselor şi serviciilor oferite, câştigarea primilor clienţi şi optimizarea proceselor de business.

Conform raportului Doing Business 2015, presupunând că toate informaţiile necesare înfiinţării unei afaceri sunt disponibile fără costuri de timp şi fără a apela la consultanţi sau la plăţi neoficiale, în România e nevoie de 8 zile, faţă de 8,5 zile cu un an înainte, şi de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Ceea ce plasează România pe locul 38 din cele 189 de ţări analizate.

În Estonia, una dintre cele mai digitalizate societăţi din Europa şi din lume, alegerea şi verificarea disponibilităţii numelui pentru noua companie, ca şi înregistrarea efectivă a firmei se pot face 100% online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar câteva ore şi costă 140 EUR. În România, există cel puţin două portaluri de tip one stop shop care încearcă să ofere resurse şi informaţii de business pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi start-up-uri, cu scopul de a simplifica procedurile administrative pentru aceste firme: primul birou unic pentru IMM-uri immoss.ro şi portalul esimplu.ro. Dacă în cazul primului, unele secţiuni au fost ultima dată actualizate în anul 2011, portalul esimplu.ro ajută în special cu ştiri şi noutăţi din domeniul afacerilor.

Pentru simplificarea fiscalităţii, o altă soluţie poate fi o agenţie guvernamentală. În anul 2010, în Marea Britanie a fost creată o agenţie responsabilă cu simplificarea sistemului fiscal: Biroul pentru simplificare fiscală. Această instituţie identifică ariile de legislaţie fiscală mult prea complexe atât pentru companii cât şi pentru plătitorii de taxe persoane fizice. Odată identificate, este obligaţia agenţiei să analizeze cum pot fi simplificate aceste prevederi şi apoi să propună spre adoptare aceste măsuri guvernului. Biroul se bucură şi de expertiză externă, din partea specialiştilor din domeniul fiscal şi juridic, care prezintă propriile sfaturi în privinţa simplificării sistemului fiscal.

Oricare soluţie ar fi adoptată în cazul României, reţinem nevoia antreprenorilor români de simplificare a fiscalităţii şi reglementărilor locale de business.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb