Sindicaliştii cer modificarea legii privind pensiile private obligatorii

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 18 iunie 2007

Sindicaliştii cer modificarea legii privind pensiile private obligatorii

Confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional (CNS Cartel ALFA, BNS, CNSLR Frăţia, CSDR şi CSN Meridian) cer primului ministru modificarea Legii 411/2004 privind pensiile private obligatorii, apreciind că sunt în defavoarea contribuabililor. Declaraţia a fost făcută vineri de liderii sindicali, în cadrul unei conferinţe de presă.

Confederaţiile sindicale au afirmat că sunt pentru reformarea sistemului de pensii prin privatizarea parţială a acestuia, dar doresc transparenţă, iar reforma să fie făcută în interesul contribuabilului viitor pensionar.

Începând din 1 septembrie 2007, Comisia de supraveghere a sistemului de pensii private va demara campania de aderare a lucrătorilor la fondurile de pensii administrate privat. Această campanie se va termina la 1 ianuarie 2008, când urmează să fie plătite primele contribuţii. Astfel, lucrătorii până la vârsta de 35 de ani vor fi obligaţi să intre în acest sistem privat de pensii, iar cei cu vârsta între 35 şi 45 de ani vor avea dreptul să-şi alea­gă participarea la aceste fonduri. Conform unui studiu realizat de confederaţiile sindicale, împreună cu Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în prezent, 84,7% dintre cetăţenii cu vârsta între 18 şi 45 de ani, cei care vor fi cuprinşi în acest sis­tem de pensii, declară că nu au informaţii sau puţine informaţii referitoare la introducerea sistemului de pensii administrate privat în România. Sindicatele atrag atenţia primului ministru că în lege există numeroase aspecte care necesită o corectare sau o rezolvare de urgenţă. Astfel, sindicatele cer corectarea unor prevederi legislative aflate în vigoare, ca fiind cu risc pentru implementarea sistemului de pensii private obligatorii (precum comisionul perceput pentru administrarea fondurilor cât şi sponsorizarea Comisiei naţionale de supraveghere de către societăţile care urmează să administreze aceste fonduri), ei cer iniţierea unei ordonanţe de Guvern care să completeze şi să modifice Legea 411/2004 şi modificările şi completările sale ulterioare -Legea 23/2007. Mai solicită demararea unei campanii de informare realistă (prin prezentarea beneficiilor şi riscurilor sistemului de pensii private obligatorii şi a modului de func­ţionare a acestuia) adresată tuturor persoanelor cu vârsta până la 45 de ani, atât a celor din mediul urban, cât şi celor din mediu rural şi identificarea şi implementarea unor măsuri care să permită deficitului bugetar creat de implementarea sis­temului fondurilor private de pensii astfel încât să diminueze impactul negativ pe care unii dintre cetăţeni îl vor resimţi.

Sindicatele au anunţat vineri că, deşi acest sistem de pensii este obligatoriu pentru lucrătorii până la vârsta de 35 de ani, ei vor demara o campanie de informare astfel încât cei peste 35 de ani să nu mai opteze pentru un asemenea sistem de pensii. Conform declaraţiilor liderilor sindicali, după 20 de ani de contribuţii la acest fond de pensii, contribuabilul ridică 80% din suma nominală depusă, 20% fiind costurile de administrare, iar femeile vor ieşi cu o pensie mult mai mică decât a bărbaţilor deşi au contribuţii egale. Sindicatele cer ca acest fond solitar care este realizat prin contribuţii egale să fie împărţit în mod egal la toţi contribuabilii.

Premierul este dispus să ia în considerare observaţiile sindicatelor

Primul - ministru Călin Popescu - Tăriceanu, a declarat că nu refuză ideea unui dialog cu sindicatele şi este dispus să ia în considerare observaţiile acestora în legătură cu neregulile din sistemul de pensii private. Şeful Executivului a precizat, însă, că sistemul de pensii private este legiferat prin Parlament şi nu este o decizie a Guvernului. "Dacă sindicatele au un punct de vedere, trebuiau să îl manifeste, pentru că acest proiect de lege a fost în dezbatere publică", a adăugat premierul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb