Anul acesta, la Academia din Creta, în perioada 16 - 27 iunie, se va desfăşura Sinodul Panortodox, primul după o pauză de 1.100 de ani. Acest eveniment este unul istoric, pregătirile pentru desfăşurarea sa începând încă de acum 55 de ani - în 1961, la Rhodos, au fost puse bazele acestui Sinod. Cu toate acestea, în ciuda pregătirii atente, există în acest moment mai multe voci, din interiorul Bisericii Ortodoxe, care contestă această mare întrunire a conducătorilor celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale.
Patriarhul Ilia al II-lea a anunţat că Biserica Georgiei respinge documentul "Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu întreaga lume creştină", pregătit pentru Sinodul Panortodox, această decizie fiind luată în urma sesiunii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Apostolice din Georgia, care a avut loc pe 16 februarie 2016: " Biserica noastră va rămâne cu vechiul calendar...Biserica Ortodoxă Georgiană respinge documentul despre ecumenism pregătit pentru Marele Sinod. Biserica noastră este cea care a salvat ţara şi poporul nostru. În viitor, Biserica noastră va rămâne o apărătoare a Ortodoxiei". La Marele Sinod, unde vor lua parte cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale, dacă un document nu va primi acordul unanim va fi respins. Patriarhul Kiril al Moscovei a avertizat că viitorul Sinod nu va fi Panortodox dacă la lucrări nu vor fi prezenţi toţi reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe Autocefale recunoscute. Stareţul mănăstirii "Înălţarea Domnului" din localitatea Bănceni (Ucraina) ,Episcopul Longhin, i-a adresat o scrisoare Patriarhului Kiril al Moscovei, în care se exprimă în termeni duri împotriva Sinodului: "În momentul de faţă, poporul creştin ortodox este adânc tulburat datorită faptului că Biserica Ortodoxă Rusă participă la Soborul înşelător care este hotărât pentru anul 2016 şi care are ca scop să ne îndepărteze de la calea cea adevărată. (...) Suntem categoric împotriva oricăror întruniri cu cei de alte crezuri: catolici, protestanţi şi toţi ereticii, care s-au rătăcit de la adevăr, întrucât ecumenismul este calea ce duce la pierzare, despărţindu-i pe creştinii ortodocşi de Sfânta Sobornicească şi Apostolească Biserică". Corul celor care contestă Sinodul panortodox creşte cu cât se apropie mai mult data lucrărilor.
Locul de desfăşurare a Sinodului Panortodox a fost schimbat (iniţial fusese stabilit oraşul Istanbul), din cauza contextului geopolitic actual, dar şi pentru că s-a dorit organizarea acestui eveniment într-o ţară eminamente ortodoxă. Locul şi data au fost stabilite în cadrul Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, care a avut loc, în perioada 21 - 28 ianuarie, la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy-Geneva. La lucrările Sinodului Panortodox nu vor participa observatori din cadrul altor culte creştine, acestea se vor desfăşura în prezenţa exclusivă a delegaţiilor celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale.