Sistem de apărare antiaeriană furnizat pentru MApN de LiG

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 20 iunie

Sistem MANPAD KP-SAM Chiron. Sursa foto: LIG Nex1

Sistem MANPAD KP-SAM Chiron. Sursa foto: LIG Nex1


English Version

În cadrul BSDA 2024, a avut un stand amenajat grupul sud-coreean LiG, care a prezentat lansatorul de rachete Chiron, lansator ce ar urma să facă parte şi din sistemul de apărare antiaeriană a României. Potrivit mass-media, la începutul anului a fost finalizat un acord interguvernamental cu Republica Coreea pentru achiziţionarea sistemului de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune Chiron (KP-SAM). Prin contractul evaluat la aproximativ 96,5 milioane dolari, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) ar urma să achiziţioneze pentru Forţele Terestre 54 de lansatoare Chiron (KP-SAM) rachete antiaeriene aferente lansatoarelor, un pachet iniţial de asistenţă logistică, documentaţie, suport tehnic, ajutoare şi servicii de instruire. Această achiziţie face parte din "Umbrela Strategică" a României, un program menit să achiziţioneze diverse mijloace antiaeriene pentru Armata României. Menţionăm că în anul 2022 a avut loc o licitaţie pentru achiziţionarea de sisteme antiaeriene uşoare şi, deşi iniţial a fost ales sistemul MBDA France Mistral 3, procesul a fost ulterior anulat.

Selecţia sistemului Chiron produs de compania sud-coreeană LiG face parte dintr-un program prin care MApN va cheltui aproape 680 milioane dolari pe sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune, Ministerul urmând să cheltuie pe mai multe tipuri de sisteme de apărare antiaeriană aproximativ 2 miliarde dolari.

Dezvoltat de Agenţia Sud-coreeană pentru Dezvoltare a Apărării şi LiG, lansatorul de rachete Chiron este proiectat pentru a contracara aeronavele cu aripă fixă, elicopterele, vehiculele aeriene fără pilot (dronele) şi rachetele de croazieră. A intrat în dotarea armatei sud-coreene în anul 2005 şi a fost recunoscut pentru eficacitatea şi portabilitatea sa în comparaţie cu alte sisteme similare. Sistemul Chiron a fost comparat în mod favorabil cu alte sisteme internaţionale de apărare aeriană (MANPADS), cum ar fi americanul FIM-92 Stinger şi francezul Mistral, în ceea ce priveşte probabilitatea de lovire, preţul şi portabilitatea.

Chiron se remarcă prin designul său uşor şi uşor de gestionat, cântărind 24,3 kilograme pentru lansator. Racheta în sine are 1,68 m lungime şi 80 milimetri diametru, ceea ce o face relativ compactă. Designul modular al sistemului permite operarea, fie de către un echipaj de două persoane de pe un trepied, fie de către un singur operator care îl ţine direct, oferind astfel o flexibilitate operaţională semnificativă în teren.

Raza maximă de tragere a lui Chiron este de 7 kilometri, remarcabilă pentru un sistem MANPADS. Este echipat cu o încărcătură explozivă de 2,5 kilograme, suficient pentru a provoca daune semnificative ameninţării vizate. Racheta este alimentată de un motor cu combustibil solid şi poate atinge o viteză maximă de Mach 2.1, adică 2590 kilometri pe oră.

Sistemul de ghidare permite rachetei să-şi urmărească în mod eficient ţinta pe baza emisiilor în infraroşu, făcând-o deosebit de eficientă împotriva unei varietăţi de ţinte aeriene, inclusiv avioane cu aripă fixă, elicoptere, drone şi rachete de croazieră. De asemenea, capacitatea de ghidare în infraroşu face ca sistemul Chiron să fie dificil de detectat şi de contracarat, sporindu-şi astfel eficienţa pe câmpul de luptă.

Practic sistemul Chiron este un lansator dotat cu o rachetă sol-aer portabilă acţionat de om (MANPADS), iar costul unitar al acestui sistem era în anul 2023 de aproape 2,6 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Romania face exact ceea ce trebuie .Romania nu cumpara decit armament Occidental dovedit deosebit de performant in lupta cum dealtfel fac toate natiunile europene practic anticipind continuarea comflictului din Ucraina .Pe de alta parte francii au investit si ei in Romania 80 de milioane de euro doar spre a putea forma o brigada de lupta stabila alta decit cea rotativ americana .La nivel politic UE si NATO s-au pregatit pentru ambele eventualitati , daca face referire la cistigatorul alegerilor din SUA.MarK Rutte are o buna relatie cu Trump iar Iohannis una buna si cu Trump si cu Biden .Functie de cum se vor aseza astrale NATO va decide .Deja NATO devine cap de lista si totodata coordonatorul tuturor deciziilor in ceea ce priveste razboiul din Ucraina .Noul sef al NATO joaca un joc practic „pe sirma”. Decizia lui iohannis de a candida trebuieste citita in aceasta cheie alternativa .Azi vom afla exact cum sta treaba .

    1. Și ? Ai aflat cum stă treaba ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb