SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT Interes la intrare, apatie totală la ieşire

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Cultură / 5 aprilie 2013

Interes la intrare, apatie totală la ieşire

Zeci de mii de părinţi se îmbulzesc în aceste zile să-şi înscrie copiii la clasa zero. Interesul este enorm, nervi sunt cu grămada, se apelează la cunoştinţe şi relaţii, se schimbă domicilii şi acte de identitate, totul pentru un loc într-o şcoală cât mai bună care să asigure o educaţie serioasă copilului. Zilnic, Ministerul Educaţiei Naţionale raportează numărul înscrierilor, cu o efervescenţă demnă de o perioadă de foarte mult apusă, când aflam că producţiile de cereale la hectar băteau record după record. Tot acest interes ar trebui să fie îmbucurător, oamenii sunt preocupaţi de educaţie, de pregătire, numai că la celălalt capăt al procesului educaţional lucrurile stau cu totul altfel. Bacalaureatul a devenit un examen de netrecut pentru o largă majoritate, iar elevii şi părinţii manifestă un dezinteres nefiresc, toată lumea părând preocupată să iasă cât mai repede din sistem. Este evident că pe parcurs au loc mai multe scurtcircuite între şcoală, pe de o parte şi părinţi şi elevi, de cealaltă, iar rezultatul final este vizibil.

Înscrierea în clasa 1 pare un lucru simplu, care decurge în mod natural. Nu este chiar aşa. În urmă cu 4 zile au început înscrierile în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014, prima etapă urmând să se încheie în 22 aprilie. Pentru înscrierea la şcolile vocaţionale, copiii vor da o probă de aptitudini înainte de perioada de înscriere. Inspectoratul general a precizat că nu există clasă pregătitoare pentru şcolile vocaţionale, de aceea elevii urmează această clasă într-o şcoală obişnuită după care susţin testul şi merg la şcoa-la vocaţională. Potrivit metodologiei de înscriere în învăţământul primar pentru 2013-2014, fiecare unitate de învăţământ în care există clasa pregătitoare are obligaţia să organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 30 martie - 7 aprilie, pentru ca părinţii şi copiii să poată vizita spaţiile şi dis-cuta cu cadrele didactice. Ministerul ne anunţă că peste 35.000 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare şi clasa I au fost înregistrate în primele 48 de ore de la startul acestei proceduri, 31.860 fiind pentru copii care vor împlini şase ani înainte de 1 septembrie şi 3.412 pentru copii care vor împlini şase ani după această dată: "Înscrierile s-au desfăşurat în condiţii optime, în toată ţara, fără situaţii speciale în ceea ce priveşte funcţionarea aplicaţiei informatice. Precizăm că, pentru a putea fi luate în considerare, toate cererile completate online trebuie să fie semnate la sediul unităţii de învăţământ unde părinţii doresc să îşi înscrie copiii. Părinţii trebuie să prezinte, cu aceas-tă ocazie, copiile şi originalele actului de identitate, ale certificatului de naştere al copilului şi, acolo unde este cazul, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică cores-punzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I. Menţionăm că acest act justificator este necesar pentru copiii care împlinesc vârsta de şase ani, respectiv şapte ani, după 31 august 2013". Dintre acestea, 2.384 de cereri au fost completate pe formularul online disponibil pe site-ul Ministerului Educaţiei, la secţiunea Înscrierea în învăţământul primar, 1.234 fiind validate la secretariatele unităţilor de învăţământ unde părinţii au aplicat.

Aşa stau lucrurile la înscriere. Lucrurile încep să se complice încă de la primul pas spre şcoală şi puţini sunt cei care reuşesc să ţină ritmul. La absolvire, entuzias-mul este mult diminuat. Examenul de bacalaureat de anul trecut s-a soldat cu un nou dezastru în ceea ce priveşte numărul elevilor care au reuşit să promoveze. La nivel naţional, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 43% în prima sesiune, iar în 2011, 45% din elevi au promovat. Singurul lucru bun a fost acela că a scăzut numărul elevilor eliminaţi de la bacalaureat pentru tentative de fraudă. În ultimii doi ani, în zeci de licee, examenul nu a fost promovat de niciun elev. Părinţii ridică neputincioşi din umeri în faţa acestor rezultate, "arătatul cu degetul", tur -retur, pe axa familie - şcoală fiind una din puţinele reacţii. Oficialii au întotdeauna soluţii pentru rezolvarea problemelor, fiecare ministru care preia portofoliul educaţiei fiind dispus să facă o nouă reformă a sistemului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb