Sistemul de sănătate din România este afectat de migraţia specialiştilor

V.D.
Miscellanea #Sănătate / 23 septembrie 2018

Sistemul de sănătate din România este afectat de migraţia specialiştilor

Sistemul de sănătate din România este afectat de migraţia specialiştilor din domeniu, fiind astfel redusă posibilitatea de a fi acordate îngrijiri medicale specializate şi de calitate, sunt de părere reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară', care, în acest context, solicită Guvernului României să sprijine solicitarea adresată Uniunii Europene (UE) pentru revizuirea principiului subsidiarităţii.

În acest fel, pot fi contracarate efectele migraţiei asupra ţărilor sursă, trecând această temă pe agenda acţiunilor publice din perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, susţin sindicaliştii, într-un comunicat de presă, transmis sâmbătă Redacţiei noastre.

"Este de domeniul evidenţei faptul că migraţia masivă combinată cu principiul subsidiarităţii sistemelor de asigurare socială are un impact dramatic asupra ţărilor de plecare. În condiţiile în care cei care migrează pentru muncă sunt în marea majoritate a cazurilor cetăţeni la vârstă activă, odată cu plecarea forţei de muncă România pierde contribuţiile pe care aceşti cetăţeni le-ar fi făcut la sistemele sociale (în special la cel de sănătate). Fenomenul afectează toate ţările sursă pentru migraţie din Uniunea Europeană, sistemele sociale din aceste state riscă să devină nesustenabile din cauza migraţiei. Cu alte cuvinte, sporul de sustenabilitate pentru sistemele sociale din ţările de destinaţie pe care-l aduc migranţii devine un cost cu un impact major în ţările de plecare ale acestora. Libertatea de care se bucură cetăţenii şi oportunităţile de care profită ţările de destinaţie aduc cu acestea un cost imens pentru cetăţenii ţărilor de plecare", se menţionează în comunicatul citat.

Conform reprezentanţilor sindicali, în condiţiile în care rezultatele studiului "Impactul migraţiei asupra salariaţilor din sănătate", dat publicităţii recent, au indicat condiţiile de muncă drept principala cauză în determinarea migraţiei salariaţilor din sănătate, "este evident că România se află într-un cerc vicios".

"Sistemul de sănătate din România este, deja, afectat de migraţia specialiştilor din sănătate prin reducerea posibilităţii de-a acorda îngrijiri medicale specializate şi de calitate. Migraţia unui număr mare de cetăţeni reduce continuu resursele financiare necesare pentru sănătate, lipsind Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) de o parte semnificativă a contribuţiilor. Scăderea capacităţii financiare a FNUASS determină la rându-i alterarea continuă a condiţiilor de muncă din sănătate. Alterarea continuă a condiţiilor de muncă determină migraţia specialiştilor din sănătate", subliniază membrii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară'.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tarile dezvoltate primesc specialisti din toate domeniile fara comentarii dar iau in discutie exportul de gaz la preturi mai mari decat in Romania.Excroci au fast si sunt si mai vorbesc de altii.De unde au invatat excrocii de la noi?

    1. Orice tara are nevoie de lucratori cat mai buni si cat mai putini costisitori. Romanii performanti in meseria lor (si ma refer in cazul acesta la cei din sanatate) au plecat si vor pleca si nu numai strict pentru castigul lor material, ci luand in calcul ansamblul vietii lor si perspectiva vietii copiilor lor. Oricum, justificarea guvernantilor cand au majorat de o maniera bulversanta salariile in sistemul sanitar de stat, nu sta in picioare. Cei buni din sanatate oricum pleaca, iar prin dezechilibrul creat intre angajat la stat/angajat in sistemul privat, cei din urma vor fi cu atat mai mult interesati de un loc de munca in afara. Iar ceea ce, dupa parerea mea, omite sa spuna/analizeze articolul, este ca acea alterare a conditii de munca despre care se vorbeste are si va avea drept cauza faptul ca majoritatea bugetelor unitatilor sanitare de stat merg acum catre salarii. Cu ce ramane pentru medicamente, aparatura, hrana bolnavilor, utilitati, e greu sa asiguri un sistem sanitar macar acceptabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb